ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Страшен сценарий: възможен ли е военен сблъсък между Русия и НАТО в Арктика

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Войната в Украйна ненадейно върна Канада на сцената на международната политика - и по отношение на енергоносителите, и по въпросите на защитата. За това приказват красноречиво и неотдавнашните визити в северната страна на немския канцлер Шолц и на генералния секретар на НАТО Столтенберг.

Руската експанзия в Украйна накара държавното управление в Отава да преразгледа бюджетната си политика. През юни то разгласи, че през идващите 6 години ще вложи 4,9 милиарда канадски долари (около 3,8 милиарда щатски долара) за модернизирането на системата NORAD - Обединено командване на аерокосмическата защита на Северна Америка. В същото време шефът на НАТО съобщи, че поради новите закани от Русия отбранителният съюз ще ускори интензивността си в Арктика.

Възможен ли е боен конфликт?

" Арктика е регион, към който може да се разшири войната в Украйна ", споделя Йоран Свистек, съавтор на проучването „ Русия в Арктика " на немската фондация „ Наука и политика ". Това е така нареченият spill over (когато дадени събития водят до възникването на други, които единствено на пръв взор не са свързани посред си). Експертът счита, че Арктика се е трансформирала в място на допустима бъдеща борба заради огромната ѝ милитаризация, най-много от страна на Русия. Едно военно сблъскване би могло да бъде породено не безусловно от съзнателни дейности, а от човешки неточности или недоумение на дейностите на противоположната страна, добавя Свистек.

Друг специалист счита, че през последните години НАТО изцяло е пренебрегнал обстановката в Арктика, до момента в който в това време Русия непрекъснато е увеличавала военното си наличие в района. „ Мнозина поясняват неправилно обстановката, смятайки, че в Арктика могат да зародят спорове поради суровините и минералите там. Но в действителност е тъкмо противоположното: повода за напрежението са събитията в Украйна, които хвърлят сянка, в това число и върху Далечния север “, споделя специалистът по геополитическите въпроси и сигурността от Бонския университет Йоахим Вебер.

Значението на Арктика за съветската стопанска система

Арктическата зона на Русия обгръща към пет милиона квадратни километра и се простира около крайбрежията на Баренцово, Карско, Източносибирско и Чукотско море, чак до Беринговия пролив.

Дължината на арктическото крайбрежие на Руската федерация е над 24 хиляди километра, което е повече от половината от бреговата линия на цяла Арктика.

И ползата на съветските управляващи към района е напълно понятен: към 90 % от съветския газ и към 60 % от петрола се добиват в Арктика. Там се намират и почти две трети от размера на съветските петролни и газови залежи. Според специалистите до 2035 година към 60 % от въглеводородите ще се добиват в залежи, намиращи се в Арктика.

Автори: Владимир Есипов, Никита Баталов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР