ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Афганистан вече не е сред приоритетите на Байдън и външната му политика

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Остро подложен на критика поради неуспеха с изтеглянето на американските войски от Афганистан преди година, Джо Байдън при все че в огромна степен обърна тази страница, макар че страната, унищожена от десетилетия война, към момента е изправена пред големи провокации.

Президентът на Съединени американски щати напомни в официално съобщение тази интервенция и гибелта на 13 американски бойци на 26 август 2021 година при обстрел близо до летището на Кабул. Администрацията му обаче избира да не шуми към годишнината от това евакуиране, поставило завършек на най-продължителната война, водена в миналото от Съединените щати. В обръщение до въоръжените сили министърът на защитата Лойд Остин от своя страна отдаде респект на американците, починали на фронта - 2461 души, и приветства напъните на Съединени американски щати, ориентирани към " изграждане на по-добро бъдеще за афганистанския народ " в миг, когато страната още веднъж е под ръководството на талибаните.

Президентът Байдън дълго време подлагаше на критика войната в Афганистан, защото съгласно него Америка нищо не би могла да завоюва от нея. И когато предишния август Кабул падна и афганистанското държавно управление се срина, без значение че в страната бяха вложени 2 трилиона $, демократът не отстъпи от позицията си. Година по-късно, видяно от другата страна на Атлантика, обстоятелствата наподобява я оправдават, най-малкото в политически проект.

Грешка

Афганистан към този момент не е измежду целите на сегашната американска администрация и външната ѝ политика, разтърсена от съветското навлизане в Украйна през февруари. Според неотдавнашна анкета на организация " Галъп " 50 на 100 от американците даже считат, че войната в Афганистан е била неточност. Сравнете този % с съвсем единомислещото оправдаване на нашествието в тази страна след атентатите от 11 септември 2001 година и провокираното от нея рухване на талибаните.

" Лесно е да критикувате решението за евакуиране, без добросъвестно да визиите жизнеспособни други възможности ", разяснява Адам Уейнстийн от изследователския център " Куинси инститют ". " Естествено, в случай че в столицата се случва нещо, вълнуващо множеството американци, една годишнина няма да ги заинтересува ", споделя той. " Тревожи ги инфлацията, задлъжняването на студентите и разцепленията, преобладаващи в страната. Със сигурност не ги занимава годишнината от изтеглянето - за множеството от тях войната е нещо далечно ", прибавя ученият.

Впрочем фрагментите от безредното американско евакуиране по пистите на летището на Кабул шокираха хората и като че ли бяха предзнаменование за мощен спад в рейтинга на президента Байдън, който бе определен с стратегия за нов напредък и водачество след паниките, белязали ръководството на предшественика му Доналд Тръмп. Причината, несъмнено, не е единствено войната в Афганистан, развила се през мандатите на четирима следващи президенти. Да не забравяме COVID-19, засилил се двойно повече в този миг. Година по-късно утвърждението за държавника демократ леко се повишава още веднъж с помощта на поредност изборни победи.

Джо Байдън сподели също, че Съединени американски щати разполагат с благоприятни условия да продължат войната против тероризма без войски на терена, да вземем за пример когато разпореди удара с дрон, който умъртви лидера на Ал Каида Айман аз Зауахири на 31 юли в Кабул. Връщането на талибаните на власт обаче се приема като трудно проваляне от всички, сражавали се за един друг Афганистан, спазващ по-конкретно правата на дамите и девойките, още веднъж изгубили достъп до учебно заведение.

Според Тереза Казале, ръководителката на организацията " Списъкът на Мина ", Съединени американски щати е трябвало да упорстват за гаранции, преди да изоставен страната. " Иначе можем изрично да кажем, че изтеглянето бе злополука, даже бих споделила - изменничество ", разяснява тя пред Агенция Франс Прес.

" Афганистан се трансформира в най-лошото място на света за дамите, а единствено допреди година 27 % от депутатите в Народното събрание бяха дами ", акцентира тя, осъждайки както предходната администрация Тръмп, договорила с талибаните американското евакуиране, по този начин и решението на администрацията Байдън Съединени американски щати в действителност да изоставен страната.

Колкото до републиканците в съпротива, те обсипват с нападки президента Байдън, че е отслабил Америка и че, съгласно конгресмена от тази партия Майк Уолц, е заложил на карта " националната сигурност и имиджа на Съединени американски щати в света ". Републиканците дадоха обещание, че в случай че завоюват междинните избори през ноември, ще провеждат чувания по въпроса в Конгреса. (БТА)

(Андрей Шарков)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР