ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ФБР - мразено някога от левицата и сатанизирано днес от консерваторите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Агентите на ФБР са привикнали да ги критикуват; в никакъв случай в историята обаче не са били атакувани по този начин, както ги атакуват през днешния ден консерваторите републиканци след осъществените от тях обиски в дома на Доналд Тръмп във Флорида.

От основаването си преди повече от 100 години американската федерална полиция е била подложена на критика основно поради репресиите ѝ против придвижването за цивилен права през 60-те, предприемани в името на националната сигурност.

Днес опасност за Федералното бюро за следствие е личната му политическа опора - американските консерватори.

" Светът се прекатурна наобратно! ", възкликва Кенет О'Рейли, някогашен учител по история в Университета на Аляска, създател на редица писания за ФБР.

По думите му ФБР непроменяемо е било " надълбоко консервативна институция ", подкрепяна и от демократите, и от републиканците.

Откакто обаче Доналд Тръмп осъди обиските в имението му в Мар а Лаго, Флорида, където федералната полиция откри " строго секретни " документи, поддръжниците на експрезидента републиканец не стопират да атакуват бюрото.

Председателката на Републиканската партия Рона Макданиъл упрекна ФБР в " корист с власт ".

Сенаторът републиканец Марко Рубио съпостави ФБР с политическата полиция на някоя марксистка тирания, а различен републиканец от Конгреса - Пол Госар, прикани " да се разпусне ФБР ".

Заплахите в обществените мрежи стават все по-гневни - и действителни.

На 11 август 42-годишен въоръжен мъж се опита да нахлуе в офисите на ФБР в Синсинати, Охайо, откакто бе качил " Зов " На оръжие! " в обществената мрежа на Тръмп - Трут соушъл.

Човекът, погубен след това от силите на реда, е считал, че на обиска у Тръмп би трябвало " да се отвърне със мощ " и " да се стреля без предизвестие по сътрудниците на ФБР ".

На другия ден в Пенсилвания бе задържан 46-годишен мъж, популяризирал сходни закани. " Ако работиш за ФБР, заслужаваш гибел ", бе постнал той в интернет.

Подкрепа измежду популацията

Идеализирано дълго време от киното и малкия екран, ФБР на " Недосегаемите " и на демоничния Дж. Едгар Хувър, първия му шеф, не е с неопетнена известност, напомня Кенет О'Рейли.

" Сред расистите от Юга, при започване на 60-те, мнозина са били срещу ФБР и са го сравнявали с Гестапо ", когато сътрудниците му са разследвали линчувания на афроамериканци, изяснява той пред Агенция Франс Прес.

Най-трудни са били 60-те години, когато ФБР е подслушвало нелегално деятелите за цивилен права, очерняло е Мартин Лутър Кинг и е насърчавало насилието сред съперничещи си групировки.

Имало е и рецензии, и процеси, а след това и огромно парламентарно следствие, разкрило противозаконните дейности на ФБР. Но " не е имало принуждение, умишлено ориентирано против сътрудници на ФБР ", акцентира историкът.

ФБР стана обект на гневно нахлуване през 1995 година, когато двама екстремисти взривиха кола бомба пред постройка с офиси на Бюрото в Оклахома сити и убиха 168 души. Атентатът бе в символ на митинг против дейностите на ФБР при заложнически рецесии с драматичен свършек през 1992 и 1993 година

Приемане на насилието

През всичките тези смутни времена обаче ФБР резервира поддръжката на популацията и на политическата класа в Съединени американски щати.

Днешното придвижване против бюрото е обвързвано с следствието на федералната полиция по отношение на щурма на Капитолия от последователи на Доналд Тръмп на 6 януари 2021 година, показва О'Рейли.

Най-шокиращи съгласно него са откритите закани на някои политици против сътрудниците на ФБР.

" Бих се хванал на бас, че голямото болшинство сътрудници на ФБР са дали своят вот за Тръмп - споделя той. - Затова е просто необикновено, че най-консервативните детайли в републиканската партия считат ФБР за орган на радикалната левица. "

В отговор на заканите към централата на ФБР във Вашингтон са издигнати защитни бариери. " Насилието и заканите против силите на реда, в това число ФБР, са нещо рисково и би трябвало надълбоко да тревожат всички американци ", съобщи шефът на федералната организация Кристофър Рей.

Департаментът по вътрешна сигурност на Съединени американски щати предизвести сътрудниците си със специфичен бюлетин, че може би са в заплаха.

" Нямам спомен за сходни закани от много време - съобщи пред държавното радио Ен Пи Ар ръководителят на асоциацията на сътрудниците от ФБР Брайън О'Хара. - Атмосферата е такава, че насилието се приема, и това би трябвало да се промени. "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР