ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Световното по футбол в Катар: корупция, хаос и проблеми

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Едно е несъмнено: новите игрища за Световното състезание по футбол ще блестят, а постройките в Доха ще светят в разнообразни цветове. ФИФА ще получи спектакъла, а Катар - вниманието, за което копнее. Отборът на домакините може да изиграе първия си мач даже ден по рано - на 20 ноември.

Катар против Еквадор по време на праймтайма - милиони по света ще проследят срещата. Все отново това е Световното състезание по футбол - “най-великото шоу на света”. ФИФА размести програмата 3 месеца и половина преди началото на шампионата. Нека еуфорията стартира в този момент!

Къде е ентусиазмът?

Но дали почитателите в действителност чакат с неспокойствие Световното? Ще стартират ли младите ентусиасти още от септември да събират стикери, с цел да запълнят формалния албум на шампионата? Самият аз го правех по време на всяко друго състезание, когато бях малко момче. Но този път просто не се усеща никакъв възторг.

Да, ние в Западния свят имаме лична, ненапълно сантиментална позиция. Гледането на мачове навън нормално не се случва по времето на коледните базари. Но досадната полемика за " Зимното Световно състезание ", която се води в Европа, не визира същността на казуса.

В другите елементи на света Световното състезание се възприема много по-позитивно. В последна сметка през 2022 година то ще се организира за първи път в арабския свят, в страна с преобладаващо мюсюлманско население. Страни като Мароко, Тунис и Египет, където футболът има обичаи и въодушевени последователи, надали биха имали финансовата опция да провеждат едно международно състезание. Затова е разумно районът на Персийския залив да бъде негов хазаин.

Скептицизмът и хаосът преобладават

Въпреки това премиерата е белязана от песимизъм. Не единствено поради корупцията при избора на хазаин, поради желанието на Катар да излъска имиджа си благодарение на спорта или поради тежката обстановка на мигрантите в емирството, за която сигнализират от “Амнести Интернешънъл”. Но също и поради неуредиците в организацията на Световното състезание, които стават все по-забележими.

Много от почитателите, които към този момент са си закупили билети, към момента не знаят къде могат да нощуват. Според ФИФА са обезпечени 100 000 стаи - освен в хотели, само че и на по-нетрадиционни места като палаткови лагери и круизни кораби. Но таман по времето на груповата фаза, за която идват почитателите на всичките 32 тима, се чакат три пъти повече гости.

Нима е допустимо стабилно и климатично неутрално състезание? Какво стана с всички тези обещания? Темата за " грийнуошинг " ще продължи да ни съпътства, също и предвид на енергийната рецесия в Европа, провокирана от войната в Украйна. Забавен факт: потреблението на сила на един изцяло климатизиран футболен стадион за един мач е почти същото, каквото е в един град с пет до 10 хиляди поданици.

А човешките права?

Има и редица незнайни. Ще има ли финансови обезщетения за фамилиите на чужденците, които работят в страната? А какво ще стане със страховете на ЛГБТИ общността? Пред Дъждовни води от “Хюман Райтс Уоч” декларират, че ФИФА е трябвало да упорства за доста по-сериозни промени в страната. Хомосексуалността е неразрешена в Катар.

Всички тези сериозни гласове постепенно ще се изгубят в потока от спортни репортажи или ще заглъхнат най-късно, когато ФИФА излъчи своите блестящи фотоси по целия свят. Ентусиазъм за протест няма. Има обособени начинания измежду почитателите в Европа, само че измежду националните тимове царува единогласие: отиваме там и играем шампионата до дъно, с цел да се чува името ни. Европейските асоциации оповестиха желанието си да координират протестни дейности в отбрана на човешките права в Катар. Дали това ще проработи, когато топката се понесе по терените на блестящия театър? Струва си да се вгледаме по-внимателно в това международно състезание.

Автор Паскал Йохем
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР