ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Един в поле воин или Шрьодер срещу Бундестага

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В Германия измежду лято избухна политическа стихия, която взе непознати размери. Човекът, който я провокира е някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер.

Това разяснява във " Facebook " Божидар Чеков.

От началото на войната в Украйна той беше под прожекторите на рецензията за връзките му с Русия. През месец май т.г. Бундестага по самодейност на няколко депутати гласоподава пакет от наказания против него.

Между тях са прекратяването на бюджета от 400000 евро, които служат за възнаграждение на неговите сътрудници, както и лишаване на офиса в постройката на Народното събрание, който му се поставя по закон. Решението на Народното събрание не засягаше пенсията, нито защитата на 78 годишният някогашен канцлер.

За огромна изненада вместо да се сниши и замълчи отговорно, Шрьодер се изправи като ранен звяр и отвърна на удара с удар. Неговият юрист Михаел Нагел подаде тъжба и заведе дело против решението на Бундестага, което не се обосновава на нищо друго с изключение на на усмотрението на народните представители.

Депутатите глобили Шрьодер в действителност направиха мечешка услуга на бранителите на Украйна, тъй като разрешиха на някогашният канцлер да изяви сериозните си позиции по всички немски медии. Подобно на Жак Ширак, който се опълчи на войната в Ирак, Шрьодер, мъж с темперамент, не пропусна опцията да изрази опозицията си по отношение на актуалната политика на държавното управление.
Герхард Шрьодер бе определен за канцлер на Германия през 1998 година. Изключително деятелен той реформира радикално стопанската система на страната. Една от взетите от него ограничения бе унищожаване на наложителната минимална заплата. Немските бизнесмени се възползваха от нея с цел да наемат нископлатена работна ръка от Изток и растежа на немската промишленост надмина китайската.

Не всички европейски сътрудници на Германия посрещнаха с наслада промените подхванати от Шрьодер. Той бе упрекнат в скрита обезценка посредством намаление на цената на труда и изсмукване на работна ръка от Източна Европа, което от своя страна провокира пустеене на цели райони. Антисоциалната политика на канцлера бе отхвърлена от немските гласоподаватели и той напусна властта през 2005 година.

Напуснал дефинитивно политиката, Шрьодер се посвети на енергийните планове на Русия, от които съгласно него зависеше бъдещето на европейците. Приятелските му връзки с Владимир Путин бяха обществена загадка. Той в никакъв случай не се отхвърли от тях, даже и след експлоадирането на войната. Под натиска на публичното мнение някогашният канцлер напусна управителните препоръки на енергийните колоси Роснефт и Газпром. По късно и на газопровода „ Nord Stream “.

Въпреки излизането му в „ неплатена отпуска “, Шрьодер продължи да пази концепциите си за връзки с Русия. Поведението му провокира гневът на Зеленски, който го окачестви като „ отвратителна персона “ и прикани някогашният канцлер да се извини пред украинския народ. „ За какво да му се оправдавам? – отговори Шрьодер от страниците на Stern. За налудничавата концепция да си върне Крим? “

Според Шрьодер Украйна би трябвало да бъде обезоръжена, а Донбас трансфорат в област сходна на швейцарски кантон. Той не се отхвърля от вероятно присъединяване в договаряния за мир и смята, че другарските му връзки с Владимир Путин биха били потребни за преустановяване на войната. Шрьодер остро подлага на критика немското държавно управление за енергийната му политика като планува „ великански “ и трагични последствия за Германия.

Думите на Шрьодер не са изолирано събитие. Много хора споделят мнението му и дебата се разраства в две насоки. Както постоянно „ за “ и срещу. В неговата партия SPD се надигнаха гласове за изключването му. В Хановер, от чиито редици е Шрьодер, бе проведен избор.

Без да взима присъединяване в допитването, някогашният канцлер със удовлетворение научи, че съпартийците не престават да имат доверие в него. Секцията на SPD в Хановер разгласява декларация в която споделя апропо:
„ Дисциплинарната комисия на нашата секция не установи никакво нарушаване на правилника от страна на Герхард Шрьодер! “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР