ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

БНТ пак с Кошлуков - не без специалното участие на президента

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Съвет за електронни медии не избра никого за общоприет шеф на Българска национална телевизия, макар че направи три следващи съвещания, както законът изисква. Членовете му би трябвало да си дават сметка, че състезанието е двоен, тъй като е и за тях. Докато Съвет за електронни медии прави оценка претендентите по подготвеност и самостоятелност, обществото го прави оценка него по същите критерии. Тази година първият конкурс в действителност беше анулиран и скоро ще би трябвало да се разгласи нов, с което вторият конкурс приключи с неуспех за Съвет за електронни медии. Казвам го с горест и даже доза състрадание, защото през годините съм бил в медийния регулатор и знам какъв брой сложна и неблагодарна работа са тези избори.

Нереформирана конструкция

На върха на Българска национална телевизия, заради това, че е една от най-нереформираните пирамидални структури в страната, се качва свръховластена личност, което основава непостижими упования към нея. Политиците я нападат от всички страни, като си фантазират, че колкото по-често се появяват в „ телевизията-майка “, изключително по време на избори, толкоз по-силно ще ги заобича народът (обикновено е обратното). А ръководещите, запазили си правото да дефинират „ на око “ бюджета на медията, напряко гледат на генералните ѝ шефове като на свои чиновници, следвайки кръчмарската сентенция „ Който заплаща, той поръчва музиката “.

Затова, макар престижността на поста, няма кой знае какъв напор за него. Но постоянно се намират десетина запалянковци, измежду които най-малко един-двама, които дават лицето на състезанието. И този път беше по този начин – никой от претендентите не си разреши да се яви неопитен пред Съвет за електронни медии, множеството от тях безпогрешно напипваха болните места на медията сега, някои имаха и свои хрумвания за бъдещето ѝ.

Но авансово изглеждаше, а и презентацията го удостовери, че най-подходящ за поста е Венелин Петков – като профилирано обучение (той самичък е преподавател), като професионална биография, като гражданска просвета и като резистентност на характера. Последното е от първостепенна значимост за шефа на Българска национална телевизия, тъй като борбата му е да не би трябвало да разреши на различен да я ръководи през главата му.

Защо Венелин Петков беше най-подходящ

Пролет Велкова, която единствена от Съвет за електронни медии твърдо гласоподава за Петков, споделя: „ За характера на Венелин нееднократно са свидетелствали негови сътрудници от времето, когато отговаряше за новините в bTV – кардинален и справедлив, неподдаващ се на политически напън при никакви условия. Високи цели, тъкмо разпознати проблеми, явен път за решаването им и воля да го реализира. Силни журналистически екипи, които не просто следват дневния ред на институциите, а основават новините, освен осведомят, а слагат информацията в подтекст. Журналистика, която умее да проучва и има смелостта да проверява. Венелин може да направи Българска национална телевизия и привлекателна, и смислена, и съвременна! “.

Въпреки това, с изключение на гласа на Велкова, не се откриха още два, които да го поддържат. Завъртяха се на направления няколко имена, тъй че мачът да приключи 0:0. Сякаш че има „ дрийм отбор “ от претенденти, които единствено чакат актуалният конкурс да се провали, с цел да се явят на идващия. Като че ли не е ясно, че откакто Съвет за електронни медии зачерта без каквито и да е причини всички, озовали се на поканата му, към този момент няма да има самоуважаващ се експерт, подготвен да се подложи на сходно оскърбление. Има ли наивници, които си мислят, че този резултат е инцидентен и петте дами в регулатора, в случай че са желали, не са могли да намерят решение, с което да изпълнят пълномощията си по закон?

Провалът на Съвет за електронни медии

Провалът на Съвет за електронни медии дори не е, че не избра никого, а че отново избра сегашния общоприет шеф Емил Кошлуков. И тези, които го поддържат, явно добре осъзнават това, тъй като ги беше позор намерено да застанат зад него. Предпочетоха да употребяват хватка, с която да го оставят на поста му до идващия конкурс, когато да гласоподават за него, заради липса на към този момент отблъснатите от тях съперници. Но даже да не стане по този начин, Кошлуков ще може да извърши уговорките в задаващите си парламентарни избори.

Ако човек познава досегашните професионални позиции на новоназначените членове в регулатора – Габриела Наплатанова и доктор Симона Велева, му е мъчно да повярва, че не са подкрепили Венелин Петков по лична воля. По евентуално е да са се съобразили с настоящите политически турбуленции, не без специфичното присъединяване на президента, който има своя квота в Съвет за електронни медии.

Българска национална телевизия си остава измежду институциите, които смяна не ги лови. Честито на спечелилите!

Автор: Георги Лозанов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР