ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Истерии или мистерии се вихрят около газовите доставки за България от неизвестен търговец

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Проправителствени публицисти и някакви специалисти настояват, че било нервност да се твърди, че газовите доставки за страната ни са застрашени. Руски газ не ни е притрябвал, газ имало бол, колкото искаш. При това една ли не по- на ниска цена от съветския. Като полутечен американски газ да вземем за пример.

Но мистерии има, и то не една и две. Договореният полутечен американски газ да вземем за пример (внушаваше ни се, че тази договорка е персонален принос на премиера Петков по време на визитата му при „ началниците” във Вашингтон), към този момент се разтоварвал, и бил една ли не по- на ниска цена или равносилен по цена с съветския газ. Но не ясно, на каква цена сме купили газа. Не и ясно с коя американска компания е подписан контракт за този не- един или два танкера, и дали ще има целогодишни доставки. Всичко това било комерсиална загадка. Не е ясно къде се разтоварва този газ, на гръцкия терминал за LNG в Ревистута или на турския терминал на компанията „ Боташ”. Вестник „ Труд” писа, че „ танкерът- призрак е неоткриваем по терминалите”, и че е допустимо България да употребява единствено 20% от газта, а останалата част да отиде за други компании. Вестникът изнесе и информация, че до момента в който цената на газа по контракта с „ Газпром” е към 77 $ за MWh, подписаните контракти от „ Булгаргаз” с медиатори оскъпяват газта с 40 до 80 %.

Г-н Петков и госпожа Нинова, министър на стопанската система, от по кое време сключването на контракти за доставка на енергийни първични материали за стопанската система ни като газта, за който се заплаща с парите на данъкоплатците, съставляват комерсиална загадка?

Нека да ви напомним някои неща.

Съгласно Закона за достъп до социална информация, този закон важи за държавните органи, публичноправни субекти и юридически лица по отношение на осъществявана от тях активност, финансирана със средства от консолидирания държавен бюджет.

Съгласно член 7-ми от закона се позволяват ограничавания на правото на достъп до социална информация, с изключение на когато тя е класифицирана информация или друга предпазена загадка в случаите, планувани със закон.

Съгласно член 9-ти, в случаите, планувани със закон, избрана публична или служебна информация може да бъде оповестена за класифицирана информация, представляваща държавна или служебна загадка.

Г-н Премиер Петков и госпожа вицепремиер Нинова, кой е този специфичен закон, в случай че въобще има подобен, според който контракти сключвани от държавни органи за покупка на стратегическа за стопанската система суровина като газ, съставляват държавна или служебна загадка?

В разделът Достъп до служебна социална информация се указва, че достъпът до такава информация е свободен и (чл. 17-ти), дори когато която съставлява комерсиална загадка и чието даване или разпространение би довело до нелоялна конкуренция сред търговци, тя предстои на даване в случаите на надделяващ публичен интерес.

Осигуряването на жизненоважни за стопанската система ни първични материали следва да става по транспарантен метод, посредством публично оповестени търгове и избор на най- добра оферта. Това е извънредно значимо, тъй като всеки контракт подписан „ на тъмно”, освен това с незнаен снабдител е ослепителен симптом на нелоялна конкуренция, или по- скоро за липса на каквато и да е конкуренция и поражда подозрения за корупция. Отделно не може да бъде обявяван за комерсиална загадка този контракт, който неоспоримо е обект на надделяващ публичен интерес.

Ето за какво, с цел да разсеете мистерията към този контракт и подозренията за корупция и за нелоялна конкуренция, в ущърб на националния интерес, публикувайте цялостна информация за този контракт, кой и по кое време го е сключил, с коя компания- снабдител и на каква цена и при какви други условия.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР