ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Посланикът на Русия Е. Митрофанова ексклузивно пред ФАКТИ: Москва никога не е имала и няма планове да „преначертава границите“ в региона

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
- " Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов ", споделя Бисмарк. Кой лъже повече след началото на бойните дейности?

- В момента сме очевидци не просто на осведомителна война, а на същински информативен тероризъм, ориентиран против моята страна. Западната агитация не си икономисва никакви способи в опит да дискредитира Русия. Всеки ден в осведомителното пространство се хвърлят голям брой „ фейкове “, които изкривяват аргументите и задачите на специфичната военна интервенция. Те се пробват да убедят обществеността, че Въоръжените Сили на Руската Федерация ползват принуждение против цивилното население. Тиражираните от западните медии фрагменти с детонации и разрушение на цивилна инфраструктура в действителност се оказват режисура или опити на киевския режим да припише зверствата, осъществени от украинската войска на сметка на съветските военни. Човек би трябвало да бъде сериозен към сходни " вести ", а не да се доверява на открита антируска " агитация ".

В същото време информацията за закононарушенията на украински военнослужещи, в това число осъществяваните в продължение на осем години в Донецката и Луганската Народни републики, се премълчава. Виждаме образци за открита цензура: в редица страни от Европейски Съюз, в това число и в България, е спряно излъчването на телевизионния канал Russia Today и осведомителната организация Sputnik, уеб страниците на държавните институции и доста известни съветски медии работят с спирания. Това показва ли прословутата независимост на словото, за която Съединените щати и техните съдружници се застъпват толкоз доста? Европейската публика на процедура е лишена от опцията да се запознае с методите на Русия към настоящия интернационален дневен ред, съзнателно се постанова едностранчиво виждане на обстановката, освен това потребления жанр на показване постоянно претендира за истината от последна инстанция.

- Очаквате ли прекрояване на картата на района след края на военните дейности? Чуват се най-различни догатки, в това число делба на Украйна, Корейски вид и прочие

- Киев, както и западните му куратори, би трябвало да схванат, че несъмнено няма да бъде „ както преди “.

За осем години украинските управляващи не са създали нито една стъпка към политическо решение на спора в източната част на страната и реинтегрирането на Донбас в нейния състав. Напротив, те започнаха наказателна интервенция против личните си съграждани. В резултат на това през днешния ден на картата на света виждаме две нови самостоятелни страни - Донецката и Луганската Народни републики, които Русия призна на 22 февруари тази година.

Основната задача на специфичната военна интервенция е отбраната на жителите на ДНР и ЛНР, освобождението на техните територии от елементи на въоръжените сили на Украйна и националистите. Сега Донбас самичък ще дефинира ориста си. Позволете ми още един път да подчертая: Москва в никакъв случай не е имала и няма проекти да „ преначертава границите “ в района. Възникнаха нови действителности заради настойчиво отвращение на киевския режим да води разговор със своите съграждани (вече бивши) с вярата да ги принуди със мощ - обстрел, ликвидиране на деца и възрастни - да се откажат принудително от съветския език и да признаят нацистите Бандера и Шухевич като национални " герои ".

Този проект се провали - жителите на Донбас извоюваха правото да живеят в самостоятелни мирни страни.

-Г-жо Посланик, счита се, че връзките сред България и Русия са достигнали най-ниската си точка. Какво би могло да ги промени към по-добро?

- Трябва да установявам, че сега взаимоотношението сред нашите страни е „ на пауза “. Спирането на директните полети, „ шумните “ експулсации на съветски дипломати, отзоваването на посланика на България от Москва за съвещания за две седмици, включването в нелепата акция за преименуване на алеята и площада в непосредствена непосредственост до посолството, интензивно присъединяване на локални медии в русофобската осведомителна акция – с една дума, в последно време

България направи невиждан брой враждебни стъпки.

Обсъждането на вероятните доставки на оръжие на незаконния киевски режим от локалния истаблишмънт също не прибавя оптимизъм към към този момент влошен руско-български разговор. Подобни демарши оказват влияние върху всички области на взаимоотношение, обезвреждат положителен прогрес на двустранната линия и слагат под въпрос взаимни планове и съглашения, авансово планувани за осъществяване.

Действията, подхванати от настоящето държавно управление на България, не се вписват в логиката на прагматичния метод. Инжектираният тук отрицателен декор подкопава доверието на съветските участници във външноикономическата активност. Не изключвам руснаците, привикнали да почиват по българското Черноморие, да преразгледат проектите си. Имайте поради, че Република Турция, която също като България е член на НАТО, има по-балансирана позиция, което е в сходство с нейните външнополитически и стопански цели.

- За Русия Украйна е това, което е Македония за България, може да се чуе постоянно у нас. Има ли такъвв паралел съгласно вас и по какъв начин оценявате връзките сред Скопие и София по пътя на СРМ към Европейски Съюз?

- Българските жители би трябвало да преценяват уместността на сходни паралели. Мога единствено още един път да обясня какво е Украйна за Русия. Русия и Украйна са част от единно историческо, културно и духовно пространство. Когато споделяме, че считаме украинците за наши братя, това не е просто красива фраза. Ние, съветските хора, в действителност мислим, усещаме и усещаме това по този начин, както го споделяме.

Това, което виждаме в този момент в Украйна, е разследване от години на старания на Запада за поддържане на антируските настроения, завършващи с отменяне на целия съветски език, в това число езика, който по-голямата част от популацията там счита за роден. Неестествеността на построяването на плана „ анти-Русия” в братската ни страна предопредели неговия излаз - разцеплението първо на обществото, в този момент на страната. Що се отнася до връзките сред България и Северна Македония, Москва е заинтригувана от мир и успокоение на Балканите. Това се потвърждава от цялата вековна история на нашето взаимоотношение със страните от района. Мога единствено да изразя вярата, че въз основата на правилото на добросъседство и взаимно доверие София и Скопие ще могат да обезпечат прогресивно развиване на многостранното съдействие.

- Защо 10 дни преди началото на военната интервенция Президентът Путин, външният министър Лавров и представителят на Министерство на външните работи Захарова отричаха изрично това, което в действителност предстоеше?

- До двадесети февруари т.г. опитахме се да се споразумеем - преди всичко, несъмнено, със Запада, който в действителност дирижира украинската страна. До последно се опитвахме да използваме дипломатически благоприятни условия за разрешаване на рецесията. Искахме от Вашингтон, Берлин и Париж да повлияят на Киев и да го принудят най-сетне да извърши Минските съглашения, които бяха безалтернативният вид за кротичък излаз от вътрешния украински спор. Успоредно предлагахме на Съединени американски щати и НАТО да одобряват правно обвързващи взаимни гаранции за сигурност. Без резултат.

Стана явно, че Киев, в съпровождане, а от време на време и с подтикването на външни куратори, редовно се движи към принудително разрешаване на рецесията: от 2014 година насам повече от 14 хиляди души са починали в Донбас. Не можехме да допуснем друга, още по-кървава покруса. Провеждането на специфична военна интервенция е насилствена и сложна стъпка . Тя е подхваната единствено откакто са изчерпани всички дипломатически способи за споразумяване на обстановката.

- Известни ли са ви измеримите цели на специфичната военна интервенция? С други думи: какво измеримо би трябвало да се случи, с цел да завърши интервенцията?

- Целите на специфичната военна интервенция са избрани от Президента на Русия и са доста съответни. Това е, първо, отбраната на жителите на ДНР и ЛНР, второ, демилитаризацията и денацификацията на Украйна и трето, премахването на директна опасност за Руската Федерация, идваща от украинска територия заради военното ѝ развиване от страните от НАТО. Специалната интервенция ще завърши след осъществяването на всички задания, сложени от управлението на моята страна.

- Г-жо Митрофанова, България се водеше за най-верният съдружник и непосредствен другар на Съюз на съветските социалистически републики през социализма. Сърбия ли зае нашето място?

-Ние не оперираме с такива категории, кой и чие място е заел или не. Благодарение на прагматичните външнополитически подходи, учредени на равнопоставено съдействие и взаимно почитание, Русия сполучливо развива връзки с необятен кръг страни, в това число такива огромни играчи на интернационалната сцена като Китай, Индия, Бразилия и Южноафриканската република. Заедно с сътрудници осъществяваме огромни планове в комерсиална, икономическа, научна, просветителна, цифрова и други области.

На Балканите имаме в действителност мощни връзки със Сърбия. Те се основават освен на близостта на културите и общата история, само че на първо място на националните ползи на двете страни. Това ни разрешава сполучливо да осъществяваме големия капацитет на двустранното съдействие в региона на стопанската система, енергетиката, технологиите, науката и нововъведенията. В същото време желая да отбележа, че връзките с България постоянно са имали и имат висока стойност за Русия. Нашите нации са сплотени от толкоз мощни духовни и исторически връзки, че са в положение да устоят на всевъзможни тествания. Историята неведнъж е потвърдила това.

- Вашето мнение във връзка с всеобщото експулсиране на дипломати?

- Считам сходни ограничения за недалновидни и контрапродуктивни. Както знаете, главната задача на дипломатите е да поддържат и развиват връзките със страната хазаин и да обезпечават постоянни канали за връзка сред двете страни. Съответно, експулсирането на чиновниците на посолството стеснява, а от време на време и опциите за разговор. Освен това, в сходство с общата дипломатическа процедура, сходни дейности водят до ответни ограничения. Просто казано, като експулсирате 10 съветски дипломати през днешния ден, би трябвало да сте готови, че 10 от вашите ще бъдат експулсирани на следващия ден. В резултат на това целият комплекс от двустранни връзки е подкопан. И най-важното, оповестяването на дипломати за „ личност нон грата “ в никакъв случай не е решавало никакъв проблем – в противен случай, единствено ги е създавало. Невъзможно е да не се разбере.

- Как ще се оправи Руската Федерация със санкците които порастват с всеки изминат ден?

- Страната ни към този момент е привикнала да живее в условия на наказания и несправедлива дискриминация от страна на Запада. Разбира се, в този момент натискът е невиждан по своите мащаби. Въпреки това актуалната обстановка открива и нови вероятности за реформиране на нашата стопанска система, преразглеждане на икономическия модел и установяване на нови цели. Санкциите отварят голям вътрешен пазар за родните производители на артикули и снабдители на услуги, подтикват укрепването на финансовата система, развиването на технологиите, както и преориентацията към по-обещаващи и надеждни задгранични сътрудници. Ще ви припомня, че Организация на обединените нации включва 193 страни, от които единствено 48 са включени в листата на неприятелските страни.
Повярвайте ми, Русия ще откри способи да се оправи с всевъзможни компликации.

- Колко време би трябвало и какво би трябвало да се направи за вбъдеще за изглаждането на връзките сред братския съветски и украински народ? За заличаването и премахването на омразата?

- Очевидно връзките ще останат сложни за много дълго време. При това бих желала да отбележа, че украинското общество надалеч не е хомогенно. По-голямата част от популацията се счита за част от „ съветския свят “, т.е. усеща дълбока връзка с Русия, нейната история и просвета. Тези хора са наясно с аргументите и дилемите на спецоперацията. Няма ненавист от тяхна страна. С тези, които ревниво поддържат незаконния режим в Киев, разпалвайки антируска нервност, вярата за бързо помиряване не е огромна. Сигурна съм, че в последна сметка времето ще сложи всичко на мястото си.

- Бихте ли коментирали историята за спасяването на 14 членове на екипажа на българския товарен транспортен съд " Царевна "?

- В продължение на месец и половина българските моряци бяха блокирани от укронацистите в пристанището на Мариупол, в действителност те бяха употребявани от тях като „ човешки щит” в нарушаване на съществуващите правила на интернационалното право. На 13 април т.г 14 български жители и един украинец бяха евакуирани от Донецката национална милиция и съветските Въоръжени Сили. Членовете на екипажа първо бяха изпратени в Донецк, където им беше предоставена цялата нужна поддръжка, бяха настанени в хотел и снабдени с храна. Оттам българските моряци са откарани в Ростов на Дон, след това в Сочи. На 18 април т.г те се върнаха в България. Подчертавам, че преглеждаме този сюжет извънредно в филантропичното му измерение и не поддържаме неговото политизиране.

- И най-после, само че не и на последно място: по кое време ще завърши всичко това? Какви са Вашите прогнози?

- Вече отговорих на този въпрос нагоре - след осъществяването на всички цели на специфичната интервенция, посочени от Президента на Русия на 24 февруари тази година.

Интервю на Оля Ал-Ахмед
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР