ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Владислав Панев за ФАКТИ: Електроенергията от възобновяеми източници вече е важна и за националната сигурност

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Всички изявления на водачите на Има Такъв Народ са в посока, че какъвто и да бъде изборът на депутатите по тематиката Българска народна банка, това няма да повлияе на обединението и на нейното бъдеще. Ако осъждам от техните изявления, по-скоро заплаха за обединението няма”.

Това сподели националният представител от “Демократична България” Владислав Панев в изявление за ФАКТИ .

Разговаряхме с него както по тематиката с избора на нов гуверньор на Българска народна банка, по този начин и за двуинстанционния правосъден надзор върху Оценката на въздействието върху околната среда при огромни планове и по огромната тематика - диверсификацията.

Целия диалог четете в идващите редове:

- Г-н Панев, в свое изявление казахте, че е 99% несъмнено, че “Демократична България” няма да поддържа Любомир Каримански за гуверньор на Българска народна банка - за какво оставате 1% възможност?

- Не сме изговорили въпроса в парламентарната група - това е повода.

- Извън това, какви са аргументите да не дадете поддръжката си за него?

- Първо, тъй като в ръководещата коалиция няма консенсус. Второ, поради биографията на господин Каримански - въпреки всичко е бил изпълнителен шеф на банка, която не е издържала стрес тестванията. Трето, поради данните, оповестени в медиите, че има 1 млн. лв. откраднати пари, за които може би той не е отговорен, само че въпреки всичко би трябвало да се направи следствие.

Нищо не пречи след няколко седмици процедурата да се организира още веднъж, когато нещата бъдат изяснени. Според мен, в случай че Каримански не бъде определен, сигурно би трябвало да има нова процедура.

- Ако при гласуването забележим плаващо болшинство, ще провокира ли това ново разлюляване на ръководството?

- Едно плаващо болшинство не би било добър знак. Не мисля обаче, че тъкмо това би съборило обединението. Виждаме, че свадите към този момент стават обществени, което е противен миг.

- Как коментирате тези кавги - виждаме, че от страна на Има Такъв Народ има откровени нападки?

- Очевидно Има Такъв Народ залагаха на кандидатурата на господин Каримански в продължение на много месеци и може би към момента го вършат. Донякъде разбирам тяхната позиция. Въпросът е да се съсредоточим върху значимите неща за България, които надалеч не се изчерпват и надалеч не са изборът на нов гуверньор на Българска народна банка.

Виждаме проблемите с войната, виждаме инфлацията и повишаването на суровините, виждаме бежанската вълна. Това са извънредно тежки неща, които държавното управление би трябвало да приоритизира. Всичко друго са неща, които в спокойни времена биха били значими, само че в този момент би трябвало да бъдат на назад във времето.

- Говорейки за бежанската вълна, има предложение армията да се включи с помощ в регистрирането на идващите хора - какво смятате за тази концепция?

- Хубаво би било да знаем повече за хората, които влизат в България, с цел да знаем какви са техните умения, с цел да могат да се включат по-бързо и по-ефективно в пазара на труда, който изпитва сериозен недостиг. Това би било добре и за тях, и за нас. Ако аз бях емигрант някъде, надали щях да желая да заставам в подслона ми за дълготрайно време. По-скоро бих желал да се включа бързо в някаква активност, с цел да бъда потребен и за себе си, и за близките. Това е win-win обстановка - и двете страни са печеливши. Добре е и за украинците, които идват у нас, добре е и за нашата страна те да имат работа, надлежно нашият бизнес да си обезпечи в допълнение фрагменти.

- Докъде стигна въпросът с изпращане на военна помощ на Украйна?

- Позицията на Българска социалистическа партия, която е част от ръководещото болшинство, е ясна. Решението е разпределено в няколко парламентарни комисии, които би трябвало да го гледат. След разглеждане би следвало да влезе в пленарна зала. Виждайки какви са настроенията в Народното събрание, по-скоро такова решение ще бъде признато и оттова нататък ще е въпрос на изпълнителната власт каква тъкмо военна помощ бихме могли да предоставим на Украйна. Това зависи първо, от позициите на обособените партии в изпълнителната власт и второ, от опциите на българската войска.

- В Комисията по околната среда и водите беше признато предлагането за анулация на втората правосъдна инстанция при противоречиви оценки за въздействието върху околната среда. Какво смятате за това решение?

- Това се отнася до обекти с национално значение. Втората инстанция беше отстранена през 2017 година от държавното управление на ГЕРБ. В проектозакона на служебния кабинет - тогава министър на околната среда и водите беше господин Личев, беше заложено връщането на втората инстанция, защото това би осигурило ефикасен цивилен надзор върху огромните национални обекти. Практиката демонстрира, че огромната корупция е тъкмо при огромните национални обекти. Смисъл от втората инстанция има поради контрола върху тези планове, по тази причина подкрепихме закона в този му тип на първо четене. На второ четене в комисия, по предложение на група депутати, втората инстанция още веднъж беше отстранена. Сега безусловно имаме няколко дни да намерим решение на въпроса с възможното връщане на втората инстанция. Самият аз съм твърдо “за” връщането ѝ. Всяка смяна обаче би трябвало да бъде съветвана в болшинството, консултациите не престават и в този момент.

С втората инстанция се упражнява ефикасен цивилен надзор върху огромните покупко-продажби на страната. Не е доста разумно бизнес плановете в частния бранш - да вземем за пример завод за произвеждане на нещо, да минават две инстанции на обжалване на Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), а огромните планове, които харчат милиарди от парите на данъкоплатеца, да минават единствено на една инстанция. Няма логичност в това.

- Как върви процесът с демократизиране на процеса по инсталиране на слънчеви панели за персонална приложимост? Знаем, че приемането на всички нужни позволения е комплициран и дълъг развой.

- В момента се гледат промени в Закона за силата от възобновими източници, като те минаха на първо четене в комисия. Според тези промени административните процедури за съоръжения за лично прилагане би трябвало да се облекчат доста. Това към този момент е значимо и за националната сигурност. Заради войната в Украйна, в случай че една част от капиталовите планове в производството на електрическа енергия от възобновими източници бъдат осъществени, могат в някаква степен да заменят вноса на енергийни запаси от Русия. Първо, зелено е, второ, обезпечава ни самостоятелност с локални запаси. Естествено, че поддържаме.

- Говорейки за енергийна самостоятелност - мислите ли, че ще се оправим с диверсифицирането ни?

- Според мен имаме всички шансове до идващия отоплителен сезон да понижим внезапно потреблението на съветски газ. Не съм сигурен, че ще успеем да го ограничим до 0%, само че при всички положения можем да понижим каузи на съветския газ в българската енергийна система доста. Това е доста сложен развой, доколкото в продължение на десетки години не се е работило в тази посока. С влизането в употреба на интерконектора, това ще става все по-възможно.

- Връщам Ви при започване на диалога и тематиката за Българска народна банка. Съществува тезата, че това ще е “препъни-камъчето” в обединението. Мислите ли, че има такава заплаха?

- Всички изявления на водачите на Има Такъв Народ са в посока, че какъвто и да бъде изборът на депутатите, това няма да повлияе на обединението и на нейното бъдеще. Ако осъждам от техните изявления, по-скоро заплаха за обединението няма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР