ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Руската журналистка Наталия Новожилова за ФАКТИ: Русия се превърна в напълно фашистка държава, от горе до долу

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В България доста хора се изричат по тематиката за днешна Русия без да я познават въобще. Без да навлизаме в детайлности за какво това се получава, въпреки да има доста какво да се каже, Ви представяме изявление с една дама, която несъмнено познава Русия. И преди Путин, и по време на неговото ръководство.

Наталия Новожилова е съветска журналистка, станала във времето и политически бежанец поради релресивния режим на Владимир Путин и свитата му от кагебисти.

Нейната богата биография можете да прочете тук.

Наталия е една от дребното жертви на този рисков за човечеството режим, избрали да живеят в България.

А изявлението с нея е доказателството, че хората, които са срещу нападателната тирания на Путин, не са русофоби. Първо, тъй като уплахата е боязън, а не злост, и второ, тъй като опълчването против тази злокобна тирания е противопставяне против убийствата, репресиите, корупцията и бедността.

Разговора на ФАКТИ с Наталия Новожилова четете в идващите редове:

- Г-жо Новожилова, споменахте ми в диалога преди изявлението ни, че през 2014 година сте напуснали Русия поради опасност от затвор. Защо режимът на Путин би желал да Ви изпрати там?

- Путин даде задача на полицията и ФСБ да унищожат опозицията. Аз бях освен политически публицист, само че и член на управлението на партията на Борис Немцов. Постоянно проведох протестни акции, тъй че разбрах, че репресиите несъмнено ще ме обиден и бързо емигрирах от Русия. Но Немцов остана и шест месеца по-късно Путин го умъртви.

- Явно в Русия да си публицист, който има свое лично мнение за властта и го показва, е мъчно?

- Да. Веднага откакто Путин стана президент, към този момент нямаше независимост на словото. Година след година диктатурата на режима нарастваше. Изгониха ме от вестника, в който работех, а в Русия към този момент никой не искаше да печата мои изявления. Сега е невероятно публицистите да кажат истината. В Русия това е изключено, завърши. Третият райх се появи на света без драперия.

- Знаете ли, ще изпреваря някои бъдещи мнения, че за Русия " сте сътрудник на непознато въздействие ", че " непознати НПО-та са ви плащали " - това е опорната точка и в Русия, и в България против свободните хора и в Русия, и в България. Какво бихте дали отговор на тези тролски подмятания?

- Защо да давам отговор на тролове? Тяхната задача е да лъжат и клеветят, за това им се заплаща.

Между другото, с началото на войната останах изцяло без средства за прехранване. Ако някой чужд за мен заплаща, тогава за какво не получавах нищо нито преди, нито получавам нещо в този момент?

- Да преминем към най-актуалното, най-коментираното нещо в света - войната в Украйна. И в действителност, първият ми въпрос е, по какъв начин я приемате - като война на Русия против Украйна или като война на Путин против Украйна?

- Разбира се, че това е война на Русия против Украйна. Путин я стартира и болшинството жители го поддържаха с думи и каузи. Тази война в най-чист тип е опит за завладяване на непозната територия с по едно и също време заличаване на локалното цивилно население. Без безусловно никаква причина за всичко това.

Начело на Русия стои престъпник, а бандата му прави грабежи и убийства. Почти цялото население на страната непринудено се причисли към бандата и тя извършва командите на водача с думи или каузи: някои с оръжие в ръце в Украйна, други правят репресии в Русия, трети, още веднъж в Русия, организират подправена фашистка агитация.

- А по принцип има ли знак за тъждество сред властта в Русия и по-голямата част от популацията на страната?

- Да, има подобен знак за тъждество. Припомнете си по какъв начин през 2014 година 86% от руснаците се зарадваха на окупацията на Крим. Сред тях бяха освен доста мои сътрудници публицисти, само че даже и мои партийни приятели, които се смятаха за либерали!

Преди това имаше пробни офанзиви против Чечения, Грузия, част от украинската земя (Донецк и Луганск), обир и кръвопролитие на цивилни в Сирия... И по-голямата част от съветското население не се възмути от това. А Европейският съюз и Америка се преструваха, че нищо ужасно не се е случило.

Преди осем години, откакто завладя Крим, Владимир Путин организира последното тестване за хората. И получи прям отговор: „ Изцапахме си земята и желаеме още и още нова земя. Ние сме наследници на татаро-монголите. Никога нямаме задоволително място. Шефе, обичаме те! "

Рейтингът на Путин след Крим се увеличи доста и той осъзна, че може да прави каквото си изиска.

- Преди тази кошмарна война да стартира седмици наред се разясняваше дали ще стартира и вероятно, в случай че това стане, в какъв мащаб ще е. Лично Вие очаквахте ли на съветската войска да бъде разпоредена толкоз пълномащабна инвазия и в действителност очаквахте ли изобщо да има каквато и да е война?

- Очаквах тази война. Постоянно проследявам политиката по света и изключително в Русия. Писах в обществените мрежи, че Путин възнамерява офанзива против Украйна, някои от моите другари също потвърдиха това. След това мнозина се присмяха на тези прогнози и споделиха, че Америка съзнателно плаши всички за своя полза.

- На база развоя на военните дейности, а той на този стадий е по-скоро в интерес на Украйна, се появи мнение, че в Кремъл - груповият Путин, са повярвали в личната си агитация, с която облъчват години наред личния си народ, само че и освен. Смятате ли, че тази догадка е истинна?

- До известна степен това е правилно. Но тук въпросът не е единствено в това, че в Кремъл си мислят каква реакция на войната имат техният народ и Западът. Те се подготвяха за завладяването на Украйна в продължение на осем години, а по-късно възнамеряват да завладяват и други прилежащи страни. Руските управляващи при Владимир Путин обаче бяха и не престават да са толкоз крадливи, че ограбиха и унищожиха всичко в страната, в това число и армията. Путин беше убеден, че Украйна ще бъде завладяна след три дни. Не се получи. И в този момент за целия свят е доста заплашителен миг...

- А като загатнах пропагандата, Вие ми споменахте, че следите интензивно политическите вести в Руската федерация. Днес, когато нещата за Путин и компания несъмнено не вървят по проект в Украйна, какво приказват съветските медии на съветския народ и по какъв начин той - народът, реагира на обстановката?

- Вероятно знаете, че Русия забрани Фейсбук, Twitter и някои други уеб сайтове, където е допустима директна връзка и продан на информация. В същото време съветската телевизия и радио популяризират подправена агитация. Без представления или концерти. Само агитация, денонощно, без спиране. Руските медии в този момент приказват единствено неистини, всичко, което излиза от тях, е една огромна неистина. И множеството хора им имат вяра и се радват, че има война с Украйна.

Все отново болшинството не са дребни деца, които слушат всичко с отворена уста. Известният съветски стихотворец Пушкин има стихотворение „ Изповед “, което приключва с тези думи: „ Ах, не е мъчно да ме измамиш!.. Аз самият се веселя да бъда излъган! “ С това желая да кажа, че мнозина са щастливи да бъдат излъгани и самите те могат да излъгват.

Моя другарка в Русия преподава в университет. Тя ми споделя, че единствено 4% (!) от нейните сътрудници схващат, че Русия е нападнала мирна Украйна и се пробва да я пороби. Останалите са уверени, че Русия в Украйна се бори с нацистите и не убива никого, а самите украинци убиват своите жители, своите дами и деца. И това го споделят образовани хора, претенденти и доктори на науките! Русия се трансформира в изцяло фашистка страна, от горе до долу.

- В подтекста на медиите, постъпката на Марина Овсянникова се разяснява доста в целия свят, а в България някои хора се усъмниха дали това не е спектакъл на Кремъл - т.е. да покажат, че ето - Овсянникова направи каквото пожела, а ние единствено я глобихме. Вярвате ли изцяло в искреността на нейния акт?

- Познавам сносно задкулисието на съветската телевизия. Въпреки че Овсянникова твърди, че доста нейни сътрудници са срещу войната, аз нямам доверие в това. Мисля, че има доста по-малко от 4%, които са откровено срещу войната. Но заради обстоятелството, че графикът на лъчение се промени, чиновниците на малкия екран изгубиха по-голямата част от заплатите си и това ги ядосва. Известно е, че някои от тях са напуснали Русия затова.

А работата на Овсянникова се състоеше в това да слуша и превежда на съветски обществени изказвания на непознати политици и известни персони. Следователно тя имаше собствен личен мироглед за събитията, който не съвпадаше с съветската агитация. И тя е схванала какво в действителност се случва. Мисля, че това я е подтикнало към действието, което стана известно в целия свят.

- Очаквате ли Путин да нападне и други страни, в това число прилежащи натовски, или да бъдат предизвикани въоръжени или военни спорове на Балканите - да вземем за пример в Косово и Босна, или пък да бъдат проведени преврати в нестабилни страни като България?

- Ако съветските фашисти завладяват цялата или по-голямата част от Украйна, тогава вероятността те да нападат други страни е доста огромна. Например в Русия намерено се разисква завземането на Латвия и Литва. Говори се и за другарска Сърбия. А в България, както вярно отбелязахте, ще се провежда прелом. Тоест, в случай че Москва има проект за окупация на България, то това даже няма да изисква причина.

- Да поговорим малко за България и Русия в комплект. От това, което имате като усещания през годините, гледат ли в Кремъл на България по по-специален метод или за властта в Москва тя е просто една от страните на Балканите, в миналото били руски филиал?

- Мисля, че Кремъл вижда своя клон в България, както беше по времето на Съюз на съветските социалистически републики. Честно казано съм шокирана какъв брой крепко Русия държи България в челюстите си, които на мнозина тук наподобяват като прегръдка. Все отново, всяка година България отваря малко тези челюсти, само че прекомерно постепенно. Зависимостта от съветския газ и бензин е колосална и това ме плаши.

Имате кремълски марионетки във висшите органи на българското държавно управление, съда, прокуратурата. Освен това тук имате цели села с къщи, които принадлежат на хора от ФСБ! Те са като червеи в тялото!

Виждам, че новият министър-председател на България се пробва да изтласка прокремълските хора от държавните органи и да изкорени корупцията. Но дали е задоволително мощен? Имам усещане, че се бори с голи ръце против въоръжен нарушител...

- Знаете, че в България има значително хора, които имат някаква, за мен странна обвързаност и благосклонност към Русия, в случай, че евентуално доста от тях в никакъв случай не са посещавали тази страна, нито пък знаят какво действително се случва в нея и по какъв начин живеят хората там. В последните най-малко 10, в случай че не и 15 години, тази обвързаност има едно име - последна путинофилия. Няма да ви запитвам за какво е по този начин, а какво, като рускиня, бихте споделили на тези българи?

- Спомняте ли си, че в България преди началото на Руско-украинската война 58% от жителите подкрепяха Путин? Въпреки че тези благосклонности са паднали до 32%, това към момента е доста.

Говоря с непознати българи, които срещам в магазина, в рейса, по улиците, в болничното заведение... И ще кажа, че рядко срещам непутинофили измежду тях. Те въобще не схващат какво е Русия през днешния ден. Най-вече си спомнят другарството с " братята " от времето на Съветския съюз и не имат вяра, че Русия може да направи с тях същото като с Украйна. За тях първият зложелател е Америка. Ужасно е.

Спомням си един случай. Млад българин от Бургас се влюби в рускиня и отпътува да живее при нея в дребен съветски град. Той съумя да остане там единствено две седмици! Но в диалог с мен въпросният млад българин към момента повтаряше каква превъзходна страна е Русия...

Българите, с дребни изключения, познават доста зле днешна Русия. Виждат туристи, идващи от там, най-вече заможни московчани, и си мислят, че всички руснаци живеят красиво и наред. И въобще не са чували за репресии и изтезания в пандизите.

Бих споделила на българите: обърнете тил на Русия и се обърнете към Запада; научете се да живеете и работите с тези европейци, които в никакъв случай не са имали комунистическа власт; обичайте страната си и не я връщайте в предишното.

- Да се върнем съответно на Русия - в миналото и в този момент. Първо, какво си спомняте за идването на Владимир Путин на власт?

- Спомням си по какъв начин през 2000 година руснаците непринудено, без насила и без доста агитация гласоподаваха за Путин на президентските избори. И тогава някои от тях се разочароваха от него, само че упрекваха за всичко Елцин. Да, Анатолий Чубайс ги „ измами “. Но за какво не са мислили със личните си глави? Сега даже не желая разисквам тоя, късно е. В Русия беше открит фашистки режим отпред с вманиачен. Отвътре този режим към този момент не може да бъде дестабилизиран.

- Западът през днешния ден назовава Русия по този начин, както е наричал Съветския съюз - Империя на злото. Тайните служби или елитът на Русия я прави това, в случай че, несъмнено, приемате това определение?

- Аз към този момент 22 години назовавам Русия Империя на злото и лъжата. И освен Путин, тайните служби и елитът на Путин я направиха такава. Значителна част от популацията оказа помощ: някои интензивно, а други с пасивността си, и по-конкретно с думите „ Не се интересувам от политика “.

- С оглед всичко, което се сподели в този наш диалог, поражда следният въпрос: допустимо ли е в миналото в Русия да има народна власт?

- За народна власт в Русия към този момент не си коства даже да мечтаем. За света и за руснаците има единствено един излаз: децентрализация на страната и раздробяване на Империята на злото и лъжата на части, с изискването нито една част да не има нуклеарно оръжие. Тогава има късмет след няколко десетилетия да се откри народна власт в някои от тези елементи.

- В края се връщам на настоящото тежко състояние. Тревожите ли се, допускате ли, че протичащото се в Украйна може да ескалира в световен проект, което да докара до това следвоенното възобновяване - освен за Украйна и Русия, само че и за целия свят да не се състои?

- В настоящия си тип Русия е доста рискова за целия свят. Освен с " пушечно месо ", тя разполага и с химическо, и с бактериологично, и с нуклеарно оръжие. И до момента в който един вманиачен седи в бункера, не виждам причина за успокоение. Световната война е на прага.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР