ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Съмнения за руски пари. Отговори се чакат от Кирил Петков и Асен Василев

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Правителството в София подписа меморандум за голяма инвестиция от 1 милиарда $ в енергетиката на България с британо-американски фонд. Сериозните проблеми по този план обаче са минимум два, написа Емилия Милчева.

Подозрения за съветски връзки се появиха след меморандума, подписан от българското държавно управление с фонда Gemcorp и IP3 Corporation за инвестиция от $1 милиард в чиста сила. Според обява на уеб страницата за проверяваща публицистика BIRD фондът е на съветския олигарх Алберт Авдолян, “който е бил наблюдаван за пране на пари от американското финансово разузнаване, дружно с българина Атанас Бостанджиев, подписал сделката”.

Меморандумът планува съдействие сред страните във всички сфери на енергетиката. Тук се включват различни газови доставки, планове за нисковъглеродни технологии за поддръжка на Зеления преход, изследвания за създаване на хибриден промишлен комплекс на територията на „ Марица изток “, както и проекти за потребление и ръководство на нуклеарното гориво.

Проблемите с този план са два - подозренията за съветски пари и фактът, че огромна капиталова самодейност е била единствено показана на сътрудниците в обединението, без разискване. Руските вложения сега попадат под ударите на наказания.

Що е то Gemcorp

Според информация на организация Ройтерс, Gemcorp e основан през 2014 година от Бостанджиев, който до тогава ръководеше интернационалните интервенции на съветската държавна капиталова банка ВТБ (Внешторгбанк), постоянно определяна като “банката на Путин”. VTB Capital, ръководено от Бостанджиев, беше сътрудник на Цветан Василев в Корпоративна комерсиална банка - с дял от 9.9%, участваше и в “Булгартабак холдинг” и в БТК, където държеше главния пакет акции дружно с банкера.

BIRD цитира досиетата FinCEN - интернационално журналистическо следствие от 2020 година, основано на банкови отчети, където Бостанджиев е разпознат като “руско политически обвързвано лице” (Russian Politically-Exposed Persons). Същото определение има и за Алберт Авдолян - поради връзката със глобената ВТБ. „ Източникът на активите на Gemcorp Holdings е затулен посредством сложна организационна конструкция и поражда притеснения… Според Barclays Jersey, Gemcorp Holdings e 100 % благосъстоятелност на Алберт Авдолян. Авдолян е арменец по народност, роден в Русия “ - за тази информация BIRD се базира на конфиденциалния отчет на FinCEN, с който разполага.

Правителството показа капиталовите си сътрудници като американо-британски консорциум. Според публично изказване на уеб страницата на Gemcorp от 17 март т.г. сега компанията няма съветски вложители или клиенти. “Първоначалният вложител в Gemcorp Capital беше съветско физическо лице, което в никакъв случай не е било обект на наказания. Тази инвестиция мина през строги KYC и засилени

инспекции (KYC - Know Your Customer са инспекции за идeнтифициране на клиентите, като част от битката с финансовите закононарушения, включително прането на пари - б.а.). Този вложител напусна фонда през октомври 2020 година Не сме имали други съветски инвеститори”, се споделя в изказването на фонда, ръководещ активи за близо $2 милиарда В известието се споделя, че е затворил съветския си офис, управлявал интервенции със зърно, още в първата половина на 2021 година поради неподходяща пазарна обстановка.

Авдолян е огромна фигура в съветския бизнес. Той е апетитен като желан от Китай медиатор за стратегически партньорства. Алберт Авдолян е основен състезател в сибирската газова промишленост посредством капиталовата си компания A-Property, написа проверяващият уебсайт Intelligenceonline. Компанията му има взаимни планове във въглищната промишленост с държавната „ Ростех “, чийто началник Сергей Чемезов е измежду доверените хора на съветския президент Путин - били са дружно в Германска демократична република като чиновници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Коалицията единствено е известена

Проверка на Дойче Веле сподели, че обединението не е обсъждала нито капиталовото партньорство, нито плановете в Плана за възобновяване и резистентност, с които е обвързано. Новите планове по Плана, най-големият от които е заводът за акумулатори за 1,5 милиарда лв., станаха обществени на 11 март, откакто вицепремиерът Асен Василев ги показа в Народното събрание и беше подложен на критика поради неналичието на каквато и да е гласност.

Разкритията на BIRD могат да провокират инспекция на американо-британския консорциум. Преди 4 години, поради доста по-малки подозрения, в 44-ия парламент беше основана специфична анкетна комисия, която да проверява събитията към договорката за ЧЕЗ и претендента да я купи - Гинка Върбакова и нейна компания. На прицел беше финансирането, в което съгласно чешки медии вземат участие съмнителни офшорки. Тогава вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че “има известни неясноти във връзка с капитала, свързват го с съветски жители с недобра популярност”.

Проверки, които да разсеят подозренията в вложителите, са нужни поради обстоятелството, че Gemcorp се загатва като компания, която работи от години в Африка в поддръжка на съветския износ посредством даване на финансова помощ и съвещания за доставки на съветски артикули за африкански страни, в това число Ангола, Етиопия, Мозамбик и Зимбабве. Става въпрос за зърно, горива, медикаменти, торове и други

Скандали в Африка

В Ангола името на Gemcorp e забъркано в скандал през 2019 година Става въпрос за плана за язовира Лаука - най-големият в Ангола и вторият по величина в Африка, посредством който 8 милиона души да получат електрическа енергия. Gemcorp Fund обезпечава два заема на държавното управление на Ангола за общо $400 милиона. Според медийни изявления Gemcorp, осигурила синдикирания заем, e задържала 25% от финансирането в името на шерване на риска. Това станало със знанието на Министерството на финансите и с помощта на секрети съглашения.

Има ли учредения да се съмняваме в американо-британския консорциум, който ще бъде позволен до реализиране на огромни планове в енергетиката със средства от българския План за възобновяване? В това би трябвало да ни уверят българските ръководещи отпред с Кирил Петков и Асен Василев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР