ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Марая Цветкова за ФАКТИ: Нинова упражнява натиск върху правителството и това може да ѝ се стовари върху главата

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Управлението в България е към този момент на съвсем три месеца. За страдание, колкото и да е рано да се вършат обобщителни оценки, все още няма и дребни индикации, че смяната в добра посока стартира.

За да разясняваме това, само че и разнообразни други тематики от политическия пейзаж у нас, от ФАКТИ потърсихме политолога Марая Цветкова.

Интервюто ни с нея четете в идващите редове:

- Г-це Цветкова, по какъв начин можем да обобщим съвсем трите месеца ръководство на съдружното държавно управление, което имаме?

- Не е пресилено да се каже, че е непостижимо и би било такова и за опитните политици. От една страна, държавното управление наследява проблемите от ръководствата на ГЕРБ, а от друга е изправено пред международни провокации като пандемията и войната в Украйна. Строежът на Турски поток и неглижирането на интерконектора с Гърция е проблем, който обгръща напълно това за което приказвам.

- Различни общественици от седмици насам подлагат на критика Народното събрание, и по-конкретно болшинството на ръководещите в него, че законодателният развой е прекомерно муден. От гледната Ви точка на политолог, по този начин ли е това фактически?

- През последните години законотворческият развой беше много забързан и безреден и това пораждаше потребността от огромен брой ремонти на основни закони. Ако в този момент се работи по-бавно, се надявам да е тъй като се търси качество на законопроектите.

- Продължава ли се дългогодишната наклонност, наложена най-много в ерата на ГЕРБ и Борисов, фокусът да пада върху изпълнителната власт и съответно премиера, а не върху законодателната? И в случай че да, медиите ли генерираме този проблем или у хората в изпълнителната власт, които и да са те, постоянно се задейства инстинктът да са оптимално постоянно пред камери и микрофони?

- Има политологични сравнителни разбори, които демонстрират такава засилваща се наклонност и в развитите демокрации, т.е. тук не сме изключение. Важно е въпреки всичко главната законодателна самодейност да е в ръцете на Народното събрание. Ако в този момент обстановката постанова по-чести изяви от страна на държавното управление, то дано най-малко да не се стартира тезата, че при отвод някой се “крие”. Политиката не е единствено пиар и е редно политиците да бъдат оставени да си правят работата.

- Като загатнах премиера, могат ли появяването на последния митинг на " Възраждане " и срещата с съветския дипломат Елеонора Митрофанова да се окачествят като политически неточности на Кирил Петков?

- Според мен те са по-скоро верни стъпки с неверни нотки. Психологическият миг в главите на протестиращите от “Възраждане” при появяването на Петков е мощен и няма по какъв начин да бъде упрекнат, че се крие. Това, че беше там ще бъде доста по-легитимиращо за него във времето, в сравнение с 5-те минути популярност на “Възраждане”. Относно Митрофанова бе редно да бъде по-твърд и да не я оставя да се прави на умряла лисица.

- Встрани от това, виждате ли Българска социалистическа партия като субекта, който най-добре експлоатира това, че ръководството, в което взе участие, е подвластно от нейната воля?

- Не. За Българска социалистическа партия в целокупност не можем да приказваме. Става дума за мощното кадруване на Корнелия Нинова и доближените ѝ. До този миг постанова единствено инспекции, забрани и смехотворна табла с цени. Натискът, който упражнява върху държавното управление, може да ѝ се стовари изведнъж на главата. Нека напомним, че тя също няма интерес от следващо служебно държавно управление на Радев.

- След като поради социалистите в последния миг проф. Тодор Тагарев бе отдръпнат като кандидатура за нов министър на защитата, подозирате ли, че те стоят и зад това дипломат Митрофанова да не бъде оповестена за личност нон грата в България - нещо, което е крещящо необходимо поради държанието ѝ, персоналното нейното и това на подопечното ѝ посолство?

- Със сигурност русофилите и най-много путинофилите осуетиха кандидатурата на Тагарев и Българска социалистическа партия има някакъв пръст в това. А по отношение на Митрофанова, откакто България попадна в листата на “неприятелите” на Путин, ще бъде и по-лесна формалната обосновка за отзоваването ѝ при нов гаф.

- Демократична България , една от обичаните ни тематики за коментиране с Вас, сякаш са детайлът в обединението, който единствен не може да отбрани нито една своя позиция, т.е. на гласоподавателите си, и с това тотално се обезличава. С оглед това, очаквате ли напълно скоро да се появи нов десен или дясноцентристки индивид на " политическия пазар "?

- Образно казано, “Демократична България” изцежда синята кръв от себе си и дейните настоящи лица са най-вече апаратчици, които биха били търпими за спокойни времена, само че не и в този момент. Място за нов десен план има постоянно в главите на този сегмент от електората. Този път обаче неговата успеваемост ще зависи от генерационната смяна на личностите в него, а не от външни условия.

- И като си приказваме за нови политически планове, някогашният министър на защитата Стефан Янев заявява, че е подготвен да оглави партия. Какво очаквате от него?

- Проектът на Янев ще бъде волтрон на ретро лявото с дигитален екран, в случай че въобще се направи, тъй като като че ли инерцията се губи.

- Ще се изненадате ли, в случай че след време Румен Радев поддържа бъдещата партия на Янев и даже стане част от нея?

- Не. Още преди време бях споделила, че Янев е лявата ръка на Радев, само че към този момент президентът напълно вярно изчаква да види по какъв начин това ще се изроди.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР