ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо Путин каза бяхме принудени

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Игор ДИМИТРИЕВ, политически съветник

Отначало не можах да схвана за какво Путин се реши на най-бруталната военна интервенция макар всичките му дейности от предходни години. Е, той предпочиташе да дава заден ход в конфликтни обстановки, да заобикаля пряк конфликт и да резервира оптималната комерсиална облага за съветските корпорации. Но в този момент той се държа напълно не като началник на " RF Corporation ", което аз персонално чаках от него, до последния миг мислейки, че това е блъф, а като полковник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Украинците го изясняват както нормално – кръвожадният Путин изцяло е изгубил връзка с действителността. Тази версия е комфортна, само че съмнителна. Много пъти чух осъществяванията му от последните дни, всичко е наред с душeвността му. Но той постоянно повтаря две значими неща – „ бяхме принудени “ и „ не бихме могли да създадем друго “.

Какво се случи, че той се трансформира от шеф на корпорация още веднъж в руски чекист? Всички приказват за някакъв скришен отчет, който промени отношението му към протичащото се в Украйна. Познавам равнището на стратегическо обмисляне на съветските сили за сигурност и постоянно оставям около ушите ми сходни приказки за " хитри проекти ", " стратегически калкулации " и други сходни.

Но в този момент е ясно, че отчетът натисна спусъка, който включи напълно друг режим в Путин - в нето е имало данни за нуклеарно оръжие. Трябва да разберете: Путин е руски офицер, без значение какъв брой е ангажиран с стопански въпроси, той в началото е програмиран да се бори с евентуален зложелател с нуклеарни оръжия. Около нуклеарните оръжия бе главната борба сред специфичните служби, на които той беше помощник. И в този момент това е главният му коз.

Не знам какви съответни данни има в този тайнствен отчет, само че в този момент разбирам, че всички косвени признаци приказват за това. Прибързаната подготовка на акцията без оглед на социологията и на дипломатическите реверанси. За първи път такива строги условия към Съединени американски щати и Англия. Западът проточва договарянията, заплашва със наказания, а Москва продължи да натрупа войски. Официалната причина беше защитата на Донбас, само че ние знаем, че Донбас е под удари доста от дълго време. И нямаше толкоз жестоки решения.

Аз персонално чувах моменти, които удостоверяват тази версия, само че не придавах никакво значение на тях. Смятах, че преразглеждането на изискванията на Будапещенския меморандум, което беше разисквано в Киев преди две години, просто за условност, която даде съображение на Англия да се откри в Украйна. Англия, дружно със Съединени американски щати и Русия, беше поръчител за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. И това наподобява е единственият документ, където е била такава. Е, териториалната целокупност е нарушена, тъй че Англия може да влезе. Освен това, ние предположихме, че това ще сътвори кордон " Полша-Украйна-Турция " сред Руската федерация и Европейски Съюз. С персонален стопански интерес. Помните ли, че ние пишехме за това от самото начало?

Но никой не мислеше съществено за нуклеарното оръжие. Появата му, несъмнено, незабавно промени салдото - Украйна може елементарно да завоюва във всички териториални спорове с Руската федерация и да диктува условия на Москва. Всички съветски планове биха се сблъскали с Украйна и с нейните съдружници. Пълна победа! Украйна завладява Донбас, по-късно Крим, диктува условия посредством газопровода за отплата за военните дейности. Това е доста интелигентен и изострен ход. Англия направи нещо сходно в някогашната си колония - Индия, когато я раздели на две страни - индуистка и мюсюлманска - и оказа помощ и на двете да придобият нуклеарни оръжия. Тогава и двете страни се сблъскаха в клинча на дългогодишна нерешена борба. Освен това, в случай че Индия беше подкрепена в създаването, то на Пакистан просто бяха предадени документите за произвеждане (според формалната версия те бяха откраднати).

Украйна разполага и със лични научни запаси – профилирани институти в Харков и Киев и руски мощности за произвеждане на средства за доставки в Днепър. Специалистите на Росатом, които бяха употребявани в индустриалния развой, последователно изгубиха достъп до атомните електроцентрали на Украйна, а страната разгласи цялостен преход към американско особено гориво. Неотдавна приказвах с някогашния министър на енергетиката на Украйна и попитах какъв брой е рисково то, а той ми отговори малко: „ Прецакано е! “. Аз съм механически необразован човек и не мога да ви кажа какво тъкмо значи това.

Но даже тогава трябваше да се чудя за какво той и сътрудниците му бяха ненадейно и всеобщо съветвани в Москва. Тогава стартира ненадейно уверено пречистване на тила – в Казахстан, Азия, в самата Руска федерация. Бърза подготовка за интервенция. Очевидно е, че даже доста членове на Съвета за сигурност не са били в тематиката. На масата бяха поставени изтъркани тези за националисти, НАТО, гибел на цивилни и заплашителен удар. Последствията от което – заличаване и гибел – ме обръщат от вътрешната страна.

Какво е имало в отчета не е ясно. Дали самите украинци започнаха да създават нещо, или британците донесоха съставените елементи за това, не знам.

Защо информацията не беше изразена от елита и от самия Путин? Явно, с цел да не наподобява на Колин Пауъл с епруветка в Организация на обединените нации. Очевидно са били нужни по-сериозни доказателства, в случай че бъдат открити такива. Но единствено тази версия изяснява всички странности на руско-украинската война. От през вчерашния ден и аз мога да приказвам за това.

......

Авторът е ориенталист, гражданин на Одеса. Текстът е оповестен в персоналния му Телеграм-канал.

Преводът и заглавието са на ФАКТИ

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР