ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Смяната на Гешев е неизбежна. ВСС сам заложи този капан

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Политическите кукловоди, които дърпат конците във Висш съдебен съвет, могат да пожертват Гешев и да го изтъргуват в името на някаква договорка. Но тогава истината ще лъсне още по-ясно. Висш съдебен съвет към този момент падна в клопката, който самичък заложи.

Решението на Конституционния съд (КС) за това дали министърът на правораздаването може „ да изиска оставката” на основния прокурор, ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд е пестник за болшинството във Висш съдебен съвет, което избра и продължава да брани Иван Гешев. През 2021 Висш съдебен съвет отхвърли като неприемливо предлагането на служебния правосъден министър проф. Стоилов за предварителното освобождение на обвинител номер 1. При това предлагането на Стоилов бе добре обосновано, а не „ персонална политическа вендета”.

Аргументите

Г-н Гешев неведнъж показва неуважение към фундаменталните правила на правото: невиновност до доказването на противното и разделяне на управляващите.

Сред другите не по-малко значими претекстове за предлагането бяха практиката на Главния да разгласява материали по настоящи производства, както и намесата му в инцидентното систематизиране на делата. Може аргументирано да се твърди, че актуалният основен прокурор е направил тежки нарушавания и е уронил престижа на правосъдната власт.

Решението на Конституционен съд, което пояснява член 129 и член 130 от Конституцията на България, е единомислещо. Сред дребното институции и организации, които се оповестиха срещу „ разширеното” пояснение на пълномощията на министъра, бе самият основен прокурор. Г-н Гешев се притече на помощ самичък на себе си.

Решението на Конституционен съд в допълнение дискредитира Висш съдебен съвет. С поддръжката си за основния прокурор, чиято известност бе мощно накърнена и в акцията на прокуратурата против президентството през лятото на 2020, болшинството в Съвета към този момент освети политическите си зависимости.

Позовавайки се на тълкувателното решение, правосъдната министърка Йорданова ще насочи „ напълно скоро” ново предложение до Висш съдебен съвет за предварителното преустановяване на мандата на господин Гешев. Сега към този момент Висш съдебен съвет би трябвало да преглежда предлагането всъщност – не може да се измъкне и отбие номера с „ текстуални неясноти”.

За да бъде освободен основния прокурор обаче, е нужно най-малко 17 от 25-те членове на Висш съдебен съвет да гласоподават „ за”. Няма аргументи да считаме, че болшинството е трансформирало „ възгледите си” по въпроса. През есента по този начин или другояче изтича мандатът на членовете на Съвета и даже изненадващо те в този момент да се опитат да работят опортюнистично по отношение на „ новата власт” това няма да ги избави.

Без потребен ход

Политическите кукловоди, които дърпат конците във Висш съдебен съвет, могат да решат да пожертват Иван Гешев, да го изтъргуват в името на договорка, която им дава глътка въздух. Ала сегашните ръководещи нямат интерес от такова срамно съглашение.

Освен това, в случай че през 2022 членовете на Висш съдебен съвет внезапно „ прогледнат” за „ недостатъците” на господин Гешев, ще възникне следният горещ въпрос: за какво до момента са си затваряли очите и на каква цена. Иначе казано, техният непрофесионализъм ще лъсне още по-силно.

Най-вероятно още веднъж ще надделее мнението във Висш съдебен съвет, че Гешев би трябвало да остане на поста. Но това още повече ще опетни послушните членове на този орган. Висш съдебен съвет може единствено да забави неизбежната предварителна промяна на основния прокурор. Нищо повече. Мнозинството във Висш съдебен съвет е в капан по проблема „ Гешев”, който самото то заложи.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР