ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Бойко Атанасов за ФАКТИ: По делото “Недосегаемите” Иван Гешев е извършил престъпление срещу правосъдието

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.

Следовател Бойко Атанасов е подал сигнал до министъра на правораздаването Надежда Йорданова по отношение на основния прокурор Иван Гешев. За това заяви самият той във Фейсбук.

Сигналът касае работата на Гешев по делото “Недосегаемите”, в което той беше трети наблюдаващ прокурор години преди да бъде издигната кандидатурата му за основен прокурор и да бъде определен за подобен.

Какви данни съдържа сигналът - по този въпрос от ФАКТИ разговаряхме с Бойко Атанасов.



“В сигнала във връзка дейностите на Иван Гешев върша това, което мога да направя и съм правил досега - посрамвам обстоятелства във връзка с работата му по делото “Недосегаемите”. Дело, по което Гешев е работил и е вкаран в допълнение като прокурор от някогашния заместник-градски прокурор Роман Василев. Считам, че Гешев е осуетил наказателното произвеждане против три лица, против които е имало обвинявания. Той се е спазарил, сключил е съглашение с тях, което е утвърдено от съда. Впоследствие е прекратил производството по отделени материали за това, че същите не са направили данъчно закононарушение.

Става въпрос за проведена незаконна група, извършваща данъчни закононарушения с користна цел. Признали са се за отговорни, наказани са за това. По отделените материали за данъчни закононарушения обаче той се е отказал от гонене. Осуетил е наказателното произвеждане и не е внесъл обвинителен акт, в противен случай - прекратил го е по отношение на част от групата - три лица”, уточни следовател Бойко Атанасов.

“Това, което е направил, е закононарушение против правораздаването. Не може да разясняваме резултатни закононарушения, тъй като той се е отказал да поддържа обвиняване по резултатното закононарушение. Това е главният миг. Имаме съучастничество - квалифицирана форма на присъединяване в проведена незаконна група, която прави данъчни закононарушения. Представил съм обстоятелствата в Министерството на правораздаването, дружно с документите в поддръжка на твърдяното от мен - че има подписано съглашение. Представил съм съглашението, показал съм постановлението за преустановяване по отделените материали за това, че водачът на незаконната група и още две лица са приети от Гешев за почтени, макар че те към този момент са признали в съда, че вземат участие в проведена незаконна група за осъществяване на данъчни престъпления”, уточни още следователят.

“Близо 10 години сигнализирам прокуратурата по този случай. Досега не са взели никакво отношение, никой не е гледал тези обстоятелства, макар че прокурор от Върховна касационна прокуратура - прокурор Несторова, е била осведомена с тези неща. Прокуратурата от вътрешната страна по никакъв метод не може да противостои на сходни дейности. Затова сигнализирам Министерството на правораздаването да прегледа очевидния факт, че е налице разстройване на наказателно произвеждане. Не разясня лицата, по отношение на които Гешев е прекратил производството, тъй като има безспорни обстоятелства, че има подписано съглашение с тях - с тези трима души, след което той се е отказал да поддържа обвиняване по отношение на тях”, сподели още той.

“До момента нямам противоположна връзка от Министерството на правораздаването. Готов съм да им окажа в допълнение подпомагане с спомагателни лица - очевидци очевидци, които могат да потвърдят декларираното от мен във връзка с твърдяното, както и с други обстоятелства, които за момента не мога да разясня, поради това, че са класифицирана информация. Има и такива обстоятелства, които могат да бъдат тествани по един или различен метод, стига някой - в съответния случай министърът на правораздаването, да прояви самодейност. Готов съм в допълнение да окажа съдействие”, приключи Бойко Атанасов, като посочи, че сигналът е подаден на 17 януари 2022 година.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР