ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

COVID-19: Защо и напълно ваксинирани се заразяват или боледуват тежко?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Учените са събрали и анализирали данни от 1,2 милиона пациенти с ковид над 18 години, които сред декември 2020 и октомври 2021 година, т.е. преди Омикрон-вълната, са получили две дози иРНК ваксина или една от векторната ваксина на Johnson & Johnson.

Осем са рисковите фактори

Резултатите: Тежкото протичане на болестта се е случвало рядко. От 1,2 милиона имунизирани едвам 2246 (0,18%) са се разболели макар имунизацията. При 189 от тях (0,015 процента) заболяването е протекла тежко с остра дихателна непълнота, неинвазивна вентилация или с постъпване в интензивно поделение. 36 от тях са умряли, което подхожда на 0,0033 % от всички участници в изследването.При всички пациенти, които са преболедували тежко, е установен най-малко един от изброените по-долу осем рискови фактора. А при 75 на 100 от умрелите са установени най-малко четири от тях:

– възраст над 65 години (3,2 пъти по-висок риск)

– отслабена имунна система (1,9 пъти по-висок риск)

– хронично заболяване на белите дробове (1,7 пъти по-висок риск)

– хронично заболяване на черния дроб (1,7 пъти по-висок риск)

– хронично бъбречно заболяване (1,5 пъти по-висок риск)

– неврологично заболяване (1,5 пъти по-висок риск)

– диабет (1,5 пъти по-висок риск)

– сърдечно заболяване (1,4 пъти по-висок риск)

При инфектираните, които са били ваксинирани с BioNTech/Pfizer, заплахата от тежко протичане на болестта е била малко по-висока от тази при имунизираните с Moderna.

Учените, провели проучването, акцентират успеваемостта на имунизацията против тежко протичане на болестта. Особено за хората от рисковите групи е извънредно значимо да си слагат бустерна доза ваксина, гласи друга тяхна рекомендация.

Броят на пробивите във имунизациите пораства

В последно време броят на пробивите във имунизациите – случаите, в които хора се разболяват, въпреки да са имунизирани – в Германия пораства.

От 1 февруари 2021 година до 13 януари 2022 година институтът “Роберт Кох” е записал общо 600 223 такива случаи. През последните седмици възрастовата група 18-59 години е имала най-голям дял на пробивите във имунизациите - 55,3 %. Казано другояче: от всички хора на възраст сред 18 и 59 години, които са се разболели от Ковид-19 през последните четири седмици, 55,3 % са били изцяло имунизирани, само че към момента не са имали сложена бустерна доза. Този дял е 53,7% при тези над 60 години, и 22,5% при 12- до 17-годишните.
От “Роберт Кох” обаче акцентират, че при високото имунизационно покритие (над 72%) е разумно и броят на пробивите да се усили. Освен това досега имунизациите демонстрират над 90% успеваемост за попречване на тежко протичане на заразяване с Делта разновидността на ковид.

Бустерната доза е основна за предотвратяване от Омикрон

Различна обаче е обстановката с Омикрон. Според първите данни, с които специалистите на “Роберт Кох” разполагат, отбраната към този момент е незадоволителна единствено 15 седмици след втората имунизация. След слагане на бустерна доза от BioNTech/Pfizer обаче човек е добре предпазен от Омикрон. Според здравните управляващи, тази успеваемост може да се допусна и за имунизацията на Moderna. Бустерната имунизация предлага най-хубавата отбрана против Омикрон, уверен е и авторитетният вирусолог Кристиан Дростен.

Затова Постоянната комисия по имунизациите в Германия предлага слагане на бустер с иРНК ваксина на всички над 12-годишна възраст, само че най-малко три месеца след втората доза. Заради честите имунизационни пробиви при препарата на Johnson & Johnson се предлага слагането на спомагателна доза от иРНК имунизациите на всички, които са имунизирани с него, най-малко четири месеца след първичната имунизация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР