ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов за ФАКТИ: В период на хибридна война сме. Тя е доста по-рискова от Студената война

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Надявам се, че на срещата опитът на Руската федерация е бил да се стартира разговор, откакто той беше пресечен толкоз дълго време. Русия беше сюрпризирана от готовността на НАТО да води диалог, само че по действителни проблеми, като това, че съветската страна не може да уточни дати и подготвеност за продължение на тези диалози е нещо, което не е в неин интерес ". Това сподели пред ФАКТИ някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов, който във времето е заемал и разнообразни длъжности в НАТО .

От медията ни го потърсихме за коментар на вчерашната среща сред представители на НАТО и Русия, след която най-общо стана ясно, че Алиансът няма по какъв начин да се съобрази с желанието на Кремъл да няма повече натовско разширение, а сигналите от съветска страна бяха спорни, като на комплицирани хора.

Ето какво още сподели Велизар Шаламанов за срещата НАТО-Русия:

След тези три стъпки са ясни три неща. Първо, че Русия не може да изнудва НАТО, второ, че НАТО и Европейският съюз са безусловно единни във връзка с отбраната на своите ползи и правила, трето, че в случай че Русия желае да взе участие като пълноправен сътрудник в връзките с НАТО и Европейския съюз, това няма да стане със опасност от експанзия и скупчване на войски, а когато се водят договаряния по действителни въпроси, които не се свързани с нарушение на интернационалния ред и подписани контракти. След тези договаряния, в това число третата стъпка в ОССЕ през днешния ден, нападателни дейности от страна на Русия ще бъдат с още по-негативни последствия и съгласно мен от съветска страна ще се мисли доста по-внимателно ".

На въпроса дали се намиране във втора Студена война, Велизар Шаламанов даде следния отговор:

" Студената война е нещо доста характерно, обвързвано с нуклеарното оръжие, с тоталното опълчване на две системи, които търсеха генерално решение. В момента ние сме в един развой, в който би трябвало да се научим да водим договаряния, да отстояваме своите ползи и по тази причина мисля, че няма да се стигне до подобен вид борба, каквато беше по време на Студената война, и то просто тъй като ги нямаме тези две страни, които имахме по време на Студената война ".

По отношение на това дали военният спор сред Украйна и Русия може да бъде избегнат, някогашният министър на защитата ни съобщи:

" Колкото повече време печелим посредством договаряния и посредством ангажиране на Руската федерация на масата на договарянията, толкоз повече се отдалечава рискът от пълномащабно военно навлизане на Русия в Украйна. За страдание ние сме в един интервал, в който се води хибридна война, което е много по-рисково, в сравнение с това, което имахме по време на Студената война. Това е по този начин, защото можем да чакаме всевъзможен тип хибридни дейности, офанзиви, които да продължат да въздействат на обстановката в Украйна и да се пробват да подкопават единството, устойчивостта и развиването на страните от Западния свят, част от който е и България. Това е действителният риск, който прави този интервал в някаква степен по-рисков и по-труден от Студената война ".

" Хибридната война е цялостен набор от средства за разкриване на уязвимостите на евентуалния съперник или съперник и употреба на тези уязвимости без да се поема отговорност за това, без да може да бъде търсена тази отговорност и това в действителност я прави рискова. Един от методите да се излезе от тази обстановка е първо като се понижават нашите уязвимости и второ това, което беше сложено като въпрос и на срещата през вчерашния ден - в такива области като киберпространството, галактическото пространство, а и в областта на дезинформацията, се търси реализиране на единодушие по правила за отбягване на дейности, които вредят на ползите на другата страна ", посочи Велизар Шаламанов след въпрос на ФАКТИ за точното значение на хибридната война.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР