ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Мартин Димитров за ФАКТИ: Крайно опасно е, когато политици призовават към революция

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Много безконтролно и рисково е, когато политици приканват към революции. Редно би било, когато защитаваш дадена теза, да го правиш с обстоятелства и причини, а не да искаш принуждение над хората с друго мнение. В момента се намираме в рисков казус. Когато обществото се приканва към гражданска война, има заплаха част от хората в действителност да повярват, че това е методът за решение на проблеми. Това в никакъв случай не е бил методът, а в противен случай - единствено може да задълбочи проблемите”.

Това сподели в изявление за ФАКТИ националният представител от “Демократична България” Мартин Димитров . Повод за думите му беше проведеният от партия “Възраждане” митинг против зеления документ на 12 януари 2022 година, разгласен като “революция” от водача на партията Костадин Костадинов.

По-рано през днешния ден Димитров съобщи позицията си в обява в своя Фейсбук профил, което даде мотив за насърчаване на неговата теза.

“При “Възраждане” можем да приказваме за методичност в този метод - до неотдавна пращаха хората срещу “Белене” в трудови лагери, в този момент желаят да вършат гражданска война. Намират се в система от недемократични способи”, уточни Димитров.

“Никой не знае до каква степен ще има някакви по-сериозни последици от апелите на “Възраждане”. Въпросът е, че никой политик не би трябвало да си разрешава сходно държание и не би трябвало даже да си помисля сходни неща. Това, апропо, е и форма на изтощение - в случай че имаш мощни тези, наложи ги с причини. Парламентарно показан си, поискай спор, изясни причините си, убеди останалите. Когато се опиташ да наложиш тезата си вместо с спор, причини и обстоятелства, с отиване на гражданска война, това демонстрира, че се чувстваш безпомощен на същинското поле на причините и искаш да замениш това поле с едно принудително поле”, разяснява националният представител.

“Опитваме се да изградим демократична страна в България. Крайно тревожно е, когато има политическа партия, която приканва към революции за решение на свои въпроси. Това е казус и е рисков прецедент”, безапелационен е той.

“Няма да встъпвам всъщност в тезите на “Възраждане”, единствено ще кажа, че тезите се пазят. Имате теза срещу имунизациите, излезте с причини и спечелете дебата. Имате теза срещу зелените документи, излезте с причини и спечелете дебата. Няма неприятно да има разнообразни отзиви, дори е наложително. Повече от наложително е обаче да има спор. Ако е нямало спор по тези тематики, влизайки в Народното събрание тези хора имат отличния късмет да основат спор и да се опитат да го завоюват. Това са методите да промениш едно демократично общество”, уточни още Димитров.

На въпроса би трябвало ли да има реакция срещу въпросната “революция”, той отговори: “Реакции би трябвало да има. Масовата социална реакция е, че всички мълчат, като че ли нищо не се е случило. Подобни апели за гражданска война към обществото не би трябвало да има”.

“Всяка партия има последователи. Представете си, в случай че всяка политическа партия стартира да приканва хората към гражданска война. Аз да вземем за пример доста държа на повишението на прага за регистрация по Данък добавена стойност, което ще бъде страховит тласък за дребния бизнес, ще помогне на хиляди хора. Когато поставихме тази тематика на съдружните договаряния, се одобри, че това не може да се случи незабавно, може да стане от идната година, тъй като ни е нужно единодушието на Европейската комисия. Представете си аз да кажа, че в случай че не го създадем незабавно, желая гражданска война и с моите последователи ще нахлуем в Парламента. Сериозно ли звучи това?”, сподели още националният представител.

“Никога не съм си разрешавал такова нещо, в противен случай - диря причини и увещавам всевъзможни сътрудници, че в случай че повишим прага на регистрация по Данък добавена стойност, ще помогнем на ужасно доста хора без това да коства кой знае какъв брой доста на бюджета, че ще създадем по-добра средата в България, ще набъбнат приходите и ще се увеличи растежът. По подобен метод би трябвало да се печелят диспути и да се убеждават хората”, приключи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР