ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Експерт за цените на газа: Това сега е началото на по-дълбока криза

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Влизаме в новата година с мораториум на цената на тока, парното и вода и със скок на природния газ с 30 на 100. " Най-засегнатите от скока в цената на природния газ ще са най-големите потребители на природен газ в България - химическата индустрия, стъкларската промишленост, металургията, като не загатвам топлофикациите, тъй като там има контролирана цена на изхода. Тоест те продават на избрана цена, а на входа е към този момент два пъти по-висока ", разяснява в " Преди всички " Константин Стаменов, ръководител на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители.

" В момента за България цената на природния газ е 133 лева.за мегават/час, за януари, като най-висока цена сме имали през 2012 година и тя е била два пъти по-ниска.

Това в комбиниране с цената на електрическата енергия ще затрудни извънредно доста енергоинтензивната промишленост. Ние сме се оплаквали като бизнес доста постоянно от решенията на КЕВР. Дори сме ги упреквали, че се държат като обществено министерство.

Аз няма да влизам в политическо говорене. Но ние помолихме за среща по тези тематики и президента, и премиера.

Защото обстановката при нас става все по сериозна и рецесията на енергийните пазари ще удари нашата стопанска система и тя ще спре да действа. Това е нашето обръщение. Чакаме среща и с премиера, и с министъра на енергетиката.

За момента не считам, че сме разбрани добре. Настояваме за отплата до степен, че да можем да действаме ", съобщи пред БНР Константин Стаменов, ръководител на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители.

Той разясни, че работят в жестока конкуренция на интернационалните пазари. А също и, че у нас няма политика към промишлеността. Според Стаменов е нужна отплата от електропроизводителите.

" Това, което досега у нас е реализирано като богатство, по-висока конкурентност е обвързвано с няколко талази на либерализация, което беше добре за цялото общество... ", уточни пред БНР икономистът Красен Станчев.

" Сега в енергетиката виждаме възобновление на централното обмисляне, това е концепцията на четворната коалиция. Което основава упования, че намесата на държавното управление ще реши всички проблеми.

Това, което е най-важно сега, е което сподели и Константин Стаменов. Източникът на казуса в енергетиката са решения, които са взети през 2006 - 2007 и политики по-късно, свързани с централното обмисляне в Европейски Съюз, политики за затваряне на атомни и въглищни централи, което дава превес на доставките на природен газ отвън Европейски Съюз.

България е в много неизгодно състояние. И това в този момент е началото на по-дълбока рецесия. Защото ценовата политика в енергетиката у нас до момента забави либерализацията. А самото ценообразуване е неверно ", сподели още Станчев.

Според Станчев във връзка инфлацията, никой не може да бъде подкрепят.

" Защото растежът не цените е натурален, тъй като преди този момент те са били понижени, приходите се усилват в бюджетния бранш изключително, там има 70 на 100 увеличение на заплатите спрямо 2019 година.

А Централната банка на Европейски Съюз, която води проинфлационни политики и с цялото заричане за избавяне на браншове и избавяне на страни, в частност - задължения, в действителност в последна сметка помпат инфлацията нагоре ", уточни икономистът.

Предприятията, които имат свърхпечалби, могат да ги споделят като отплата за губещите, смятат още двамата специалисти.
Според Красен Станчев в дълготраен проект би трябвало да се удължи срокът на действие, на това, което сега създава електрическа енергия в България, като редом стартират вложения в контракта за търсене на шистов газ, да вземем за пример, или зелени и полузелени други възможности като потребление на сероводородът на Черно море за произвеждане на ел. сила.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР