ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за ...

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

Нито една повече - пред ФАКТИ Александра Станкова обяви исканията на протеста срещу насилието над жени

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква конструктивни диспути.
България има голям брой национални казуси и заради това дилемите пред идните законодатели и управленци са доста обемисти и тежки по своята същина.

Безспорно един от най-големите казуси, чието борене не търпи отсрочване, е насилието над дами у нас и въобще домашното принуждение. Само през този месец има няколко смразяващи кръвта случая, като единият от тях-този на Евгения Владимирова, е с краен резултат гибел, породена от брачна половинка ѝ поради налудничава ревнивост.

Провокирани от тази поредна ескалация на насилието над дами и това, че през днешния ден, 25 ноември, е Международният ден на за битка с насилието против дами, обявен за подобен от Организацията на обединените народи (ООН), от организацията " Феминистки мобилизации " провеждат митинг.

Събитието в София ще се състои пред Съдебната палата и е с начален час 18:30, като уредниците му-" Феминистки мобилизации ", споделиха за ФАКТИ , че проектът е да се остане там от самото начало, а също и че демонстрацията ще бъде придружена от речи, песни, танци и всеки, който е безспорен съперник на насилието във всичките му форми и има опция, е добре да се присъедини към обстоятелството. От медията ни Ви призоваваме да го сторите. Време е като общество да обединим старания против домашното принуждение, тъй като то не е нещо, което касае елементарно някаква малка група хора, то е казус за решение пред всички нас. Време е и да спрем да реагираме и възмущаваме единствено когато наранени са наши близки.

Протест с обръщение " Нито една повече " ще има и в три други български града-Велико Търново, Стара Загора и Варна. Подкрепящи самодейността протестни дейности има и в Лондон от българки, емигрирали там. В митинга някои хора се включват и дистанционно със фотоси-нещо, което всеки може да направи като изпрати фотография с обръщение " Нито една повече " на Facebook страницата на организацията " Феминистки мобилизации ".

Според интереса към обстоятелството във Facebook се чака то да бъде подкрепено от огромен брой хора, а с цел да разберем какви са съответните претенции на уредниците от " Феминистки мобилизации ", които са подкрепяни от доста други цивилен организации и редови български жители (включително имат и поддръжка от чужбина), от ФАКТИ разговаряхме с Александра Станкова в качеството ѝ на пълномощник на уредниците на митинга тази вечер.

" Ние се солидарилизираме с други организации, които във времето обратно са говорили по тези казуси. Нашите претенции са малко по-всеобхватни и не са обвързвани единствено със законодателни смени ", разясни при започване на диалога ни Александра Станкова, а в следствие изложи настояванията на митинга:

" Най-към този момент желаеме приемане на измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение. Те към този момент са разработени от Министерство на правораздаването при започване на 2021 година и се надяваме най-сетне да бъдат признати от Народното заседание. Редица цивилен организации и са работили по тях, само че политическата обстановка в последната година попречва незабавното им приемане. В същото време виждаме, че случаите на принуждение ескалираха по време на пандемията.

Тези ограничения ще оказват помощ да има повече предварителна защита против домашното принуждение и съответно насилието над дами. Предвидено е да се събира публична статистика за размерите му, защото сега такава липсва. Предвижда се също и откриване на нови спешни центрове за настаняване на потърпевши от принуждение-да има един спешен център във всеки регионален град, тъй като сега имаме единствено 17 и те доста постоянно са претъпкани. Сред ограниченията е и основаване на координиращ орган, който ще се бори с домашното принуждение. Имаме потребност от централизирана битка с насилието и от връзка сред другите органи и институции в другите региони. Виждаме, че без тази съгласуваност няма задоволително успеваемост и по този начин жертва на принуждение може да бъде сложена в заплаха.

Освен споменатите политики, в Закона за отбрана от домашно принуждение и Наказателния кодекс би трябвало да се въведат и дефинициите за фемицит, принуждение учредено на пола и закононарушения от ненавист, осъществени на основата на пола ", уточни тя и в следствие направи значимото конкретизиране:

" Разбира се, ние приказваме и за предварителна защита. Това е най-значимият миг, тъй като не може елементарно с смени в Наказателния кодекс да затворим страницата на казуса, не може да има дейности единствено когато към този момент насилието е реалност и има съществени последствия за жертвата.

Важно е да има и учебен, повсеместен метод към битката с насилието-освен с изменения в региона на наказателното право, а в редица други сфери-посредством реформиране на остарели и основаване на нови институции, които да координират другите подходи централизирано.

Необходимо е да има обучителни стратегии за предварителна защита на насилието на всички равнища в просветителната система, както и редовни стратегии за образование на медицински служащи, обществени служащи, служители на реда, учители, адвокати, психолози. Защото ние по какъв начин можем да разберем, че една жена е в обстановка на принуждение? Когато тя се свърже с тези психолози, адвокати, медицински служащи, служители на реда, и изобщо хора на виновна обществена позиция, те би трябвало да могат да разпознаят знаците и да могат да насочат жертвата на принуждение към организации и институции, които могат да ѝ оказват помощ. Всички би трябвало да бъдем виновни към този казус, освен хората, които минават през принуждение.

Самата страна би трябвало да организира систематични национални осведомителни акции за предварителна защита на насилието над дами и домашното принуждение, да се осведоми необятната общност за другите форми на принуждение, на които дамите постоянно биват подлагани, за другите изблици на домашното принуждение, информация за телефонните линии и спешните центрове, които могат да бъдат налични за тях ".

" Проблемът е много съществен, изисква доста напрегната намеса и доста работа, която към момента липсва ", заключи Александра Станкова.

" Виждаме, че в последната година, че и повече, този казус не беше обиден по никакъв метод в предизборните акции на политическите партии. Не се приказва за това, а виждаме, че всеки месец най-малко по една жена в България губи живота си. Виждаме и фрапантните случаи, които медиите разясняват-за 17-годишното момиче от Цар Калоян, за Евгения Владимирова от София, за намушканата жена в Медковец. Има доста случаи и ние разбираме за тях от медиите, защото нямаме национална статистика, която да следи казуса, като в действителност поради неналичието ѝ може да се окаже, че казусът е с доста по-огромни мащаби ", даде образци и изрази съмнение представителката на " Феминистки мобилизации ".

На въпрос на медията ни наистина ли от организацията са осъществили контакт с с екипите, които сега договарят за съдружно държавно управление, с апел да се обърне внимание в договарянията и този огромен български народен казус, Александра Станкова съобщи следното: " Нямаме директни контакти, само че сме подготвили отворено писмо. Всеки човек, в случай че пожелае, може да да влезе в нашата страница, с цел да го прочете и подпише. Ние сега го изпращаме на съвсем всички депутати, които знаем, че имат отношение към казуса и ще бъдат в следващото Народно заседание, защото към момента няма министри в постоянен кабинет и не знаем към кого да се обърнем.

Миналата година също изпратихме сходно писмо и получихме отговор, който засягаше какви са съществуващите закони в България. Ние виждаме, че закони има доста, само че случаите на принуждение набъбват. В този смисъл-да, законодателните смени са доста значими, само че те не са единствената значима стъпка, която би трябвало да се направи, с цел да се оправим с насилието над дами и като цяло с домашното принуждение.

От ФАКТИ дадохме повтарящ се образец, на който сме се наслушали и нагледали във времето, а точно, че полицията се отзовава на сигнали за домашно принуждение, само че в последна сметка разчита на това, че съпрузите или хората, които живеят на фамилни начала, ще разрешат сами казусите си и това разбиране на управляващите в някои случаи води до ужасяващи последствия.

" В доста от случаите, за които четем в медиите, този фактор го има. Особено в малките обитаеми места, тъй като знаем, че там всички се познават и може би служителите на реда са другари със самия принудител, имат връзки, а респективно от това и интерес да се потули съответният случая на принуждение.

Чували сме за доста случаи на дами, подложени на принуждение, които търсят помощ от полицията, само че те не обръщат нужното внимание на казуса. Затова тези хора би трябвало да са обучени да виждат знаците и да взимат нещата насериозно, тъй като веднъж ще е за вик, само че след това може да бъдат повикани на място, на което е осъществено закононарушение. Трябва да е ясно за институциите, че има една динамичност на насилието, то ескалира и би трябвало да се вземат ограничения още в началния му етап ", разяснява Александра Станкова нашата вметка.

" Замислих се над случая на Евгения Владимирова от София. Много хора споделиха, че не са очаквали от нейния брачен партньор да стигне до там, защото от външен взор всичко е изглеждало обикновено. После макар че се оказа, че той я е следил с подслушвателни устройства на телефона, следил е чатовете ѝ и е съществувал този детайл на надзор и власт над нея, който е основен в насилието. То се корени там. Знаците на власт и надзор, в случай че не знаем по какъв начин да ги разпознаваме в нашата връзка и взаимоотношения, елементарно няма по какъв начин да ги забележим и няма по какъв начин да вземем ограничения. Поради това е значимо освен самите дами, които са жертви на принуждение, да ги разпознават, само че и институциите, и хората, които ги репрезентират да могат да го вършат ", добави тя.

" Проблемът се корени в силата и контрола на мъжа над дамата. Когато едно общество е структурирано по метод, по който един мъж е по-овластен, той може да черпи власт от това общество и по този начин да получава и повече власт върху жертвата си. Дадохме образеца с полицията. Когато насилникът бъде предпазен от нея, той може безнаказано да продължи да ползва принуждение. За това е доста значимо да приказваме и за овластяването на жертвите на принуждение. Важно е те да имат досег до услуги. Важно е и да живеем в общество, в което, в случай че им се наложи да избягат, да има къде да отидат-освен в спешни центрове. Също и да бъдат финансово обезпечени, с цел да могат да създадат този избор, да имат опция да се извърнат към обществени услуги, в случай че имат потребност от помощ за децата си. Трябва да я има тази обществена помощ на публично равнище, с цел да могат да избягат от принуждение по-просто, тъй като една жена в беднотия по-мъчно ще избяга от насилника си ", съобщи още Александра Станкова.

На финалния въпрос наистина ли митингът ще стане непрестанен, в случай че проблематиката продължи да се неглижира от страната и обществото, събеседничката ни от " Феминистки мобилизации " отговори по този начин: " Може би този митинг ще стане непрестанен, в случай че не бъдат взети ограничения по казуса. Приканваме хора, които желаят да се включат към нашия колектив, да го създадат. Той е изцяло водоравен и полът е без значение ".

Източник: fakti.bg