ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Нито една повече - пред ФАКТИ Александра Станкова обяви исканията на протеста срещу насилието над жени

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
България има голям брой национални проблеми и заради това дилемите пред идните законодатели и управленци са доста обемисти и тежки по своята същина.

Безспорно един от най-големите проблеми, чието борене не търпи отсрочване, е насилието над дами у нас и въобще домашното принуждение. Само през този месец има няколко смразяващи кръвта случая, като единият от тях - този на Евгения Владимирова, е с краен резултат гибел, породена от брачна половинка ѝ поради налудничава ревнивост.

Провокирани от тази поредна ескалация на насилието над дами и това, че през днешния ден, 25 ноември, е Международният ден на за битка с насилието против дами, разгласен за подобен от Организацията на обединените народи (ООН), от организацията " Феминистки мобилизации " провеждат митинг.

Събитието в София ще се състои пред Съдебната палата и е с начален час 18:30, като уредниците му - " Феминистки мобилизации ", споделиха за ФАКТИ , че проектът е да се остане там от самото начало, а също и че демонстрацията ще бъде придружена от речи, песни, танци и всеки, който е безспорен съперник на насилието във всичките му форми и има опция, е добре да се причисли към събитието. От медията ни Ви призоваваме да го сторите. Време е като общество да обединим старания против домашното принуждение, тъй като то не е нещо, което касае просто някаква дребна група хора, то е проблем за решение пред всички нас. Време е и да спрем да реагираме и възмущаваме единствено когато наранени са наши близки.

Протест с обръщение " Нито една повече " ще има и в три други български града - Велико Търново, Стара Загора и Варна. Подкрепящи самодейността протестни дейности има и в Лондон от българки, емигрирали там. В митинга някои хора се включват и онлайн със фотоси - нещо, което всеки може да направи като изпрати фотография с обръщение " Нито една повече " на Facebook страницата на организацията " Феминистки мобилизации ".

Според интереса към събитието във Facebook се чака то да бъде подкрепено от огромен брой хора, а с цел да разберем какви са съответните претенции на уредниците от " Феминистки мобилизации ", които са подкрепяни от доста други цивилен организации и редови български жители (включително имат и поддръжка от чужбина), от ФАКТИ разговаряхме с Александра Станкова в качеството ѝ на представител на уредниците на митинга тази вечер.

" Ние се солидарилизираме с други организации, които във времето обратно са говорили по тези въпроси. Нашите претенции са малко по-всеобхватни и не са свързани единствено със законодателни промени ", разясни при започване на диалога ни Александра Станкова, а по-късно изложи настояванията на митинга:

" Най-вече желаеме приемане на измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение. Те към този момент са създадени от Министерство на правораздаването при започване на 2021 година и се надяваме най-накрая да бъдат признати от Народното събрание. Редица цивилен организации и са работили по тях, само че политическата обстановка в последната година попречва незабавното им приемане. В същото време виждаме, че случаите на принуждение ескалираха по време на пандемията.

Тези ограничения ще оказват помощ да има повече предварителна защита против домашното принуждение и съответно насилието над дами. Предвидено е да се събира публична статистика за размерите му, защото сега такава липсва. Предвижда се също и откриване на нови спешни центрове за настаняване на потърпевши от принуждение - да има един спешен център във всеки регионален град, тъй като сега имаме единствено 17 и те доста постоянно са претъпкани. Сред ограниченията е и основаване на координиращ орган, който ще се бори с домашното принуждение. Имаме потребност от централизирана битка с насилието и от връзка сред другите органи и институции в другите региони. Виждаме, че без тази съгласуваност няма задоволително успеваемост и по този начин жертва на принуждение може да бъде сложена в заплаха.

Освен упоменатите политики, в Закона за отбрана от домашно принуждение и Наказателния кодекс би трябвало да се вкарат и дефинициите за фемицит, принуждение учредено на пола и закононарушения от ненавист, осъществени на основата на пола ", уточни тя и по-късно направи значимото конкретизиране:

" Разбира се, ние приказваме и за предварителна защита. Това е най-важният миг, тъй като не може просто с промени в Наказателния кодекс да затворим страницата на казуса, не може да има дейности единствено когато към този момент насилието е реалност и има съществени последствия за жертвата.

Важно е да има и учебен, повсеместен метод към битката с насилието - освен с промени в региона на наказателното право, а в редица други сфери - посредством реформиране на остарели и основаване на нови институции, които да координират другите подходи централизирано.

Необходимо е да има обучителни стратегии за предварителна защита на насилието на всички равнища в просветителната система, както и постоянни стратегии за образование на медицински служащи, обществени служащи, служители на реда, учители, адвокати, психолози. Защото ние по какъв начин можем да разберем, че една жена е в обстановка на принуждение? Когато тя се свърже с тези психолози, адвокати, медицински служащи, служители на реда, и изобщо хора на виновна обществена позиция, те би трябвало да могат да разпознаят знаците и да могат да насочат жертвата на принуждение към организации и институции, които могат да ѝ оказват помощ. Всички би трябвало да бъдем виновни към този проблем, освен хората, които минават през принуждение.

Самата страна би трябвало да организира систематични национални осведомителни акции за предварителна защита на насилието над дами и домашното принуждение, да се осведоми необятната общност за другите форми на принуждение, на които дамите постоянно биват подлагани, за другите прояви на домашното принуждение, информация за телефонните линии и спешните центрове, които могат да бъдат налични за тях ".

" Проблемът е много сериозен, изисква доста сериозна намеса и доста работа, която към момента липсва ", заключи Александра Станкова.

" Виждаме, че в последната година, че и повече, този проблем не беше обиден по никакъв метод в предизборните акции на политическите партии. Не се приказва за това, а виждаме, че всеки месец най-малко по една жена в България губи живота си. Виждаме и фрапантните случаи, които медиите разясняват - за 17-годишното момиче от Цар Калоян, за Евгения Владимирова от София, за намушканата жена в Медковец. Има доста случаи и ние разбираме за тях от медиите, защото нямаме национална статистика, която да следи казуса, като в действителност поради неналичието ѝ може да се окаже, че казусът е с доста по-големи мащаби ", даде образци и изрази съмнение представителката на " Феминистки мобилизации ".

На въпрос на медията ни дали от организацията са осъществили контакт с с екипите, които сега договарят за съдружно държавно управление, с апел да се обърне внимание в договарянията и този огромен български народен проблем, Александра Станкова съобщи следното: " Нямаме директни контакти, само че сме подготвили отворено писмо. Всеки човек, в случай че пожелае, може да да влезе в нашата страница, с цел да го прочете и подпише. Ние сега го изпращаме на съвсем всички депутати, които знаем, че имат отношение към казуса и ще бъдат в идващото Народно заседание, защото към момента няма министри в постоянен кабинет и не знаем към кого да се обърнем.

Миналата година също изпратихме сходно писмо и получихме отговор, който засягаше какви са съществуващите закони в България. Ние виждаме, че закони има доста, само че случаите на принуждение нарастват. В този смисъл - да, законодателните промени са доста значими, само че те не са единствената значима стъпка, която би трябвало да се направи, с цел да се оправим с насилието над дами и като цяло с домашното принуждение.

От ФАКТИ дадохме повтарящ се образец, на който сме се наслушали и нагледали във времето, а точно, че полицията се отзовава на сигнали за домашно принуждение, само че в последна сметка разчита на това, че съпрузите или хората, които живеят на фамилни начала, ще разрешат сами проблемите си и това разбиране на управляващите в някои случаи води до ужасяващи последствия.

" В доста от случаите, за които четем в медиите, този фактор го има. Особено в дребните обитаеми места, тъй като знаем, че там всички се познават и може би служителите на реда са другари със самия принудител, имат връзки, а респективно от това и интерес да се потули съответният случая на принуждение.

Чували сме за доста случаи на дами, подложени на принуждение, които търсят помощ от полицията, само че те не обръщат нужното внимание на казуса. Затова тези хора би трябвало да са подготвени да виждат знаците и да взимат нещата насериозно, тъй като веднъж ще е за вик, само че след това може да бъдат извикани на място, на което е осъществено закононарушение. Трябва да е ясно за институциите, че има една динамичност на насилието, то ескалира и би трябвало да се вземат ограничения още в началния му етап ", разяснява Александра Станкова нашата вметка.

" Замислих се над случая на Евгения Владимирова от София. Много хора споделиха, че не са очаквали от нейния брачен партньор да стигне до там, защото от външен взор всичко е изглеждало обикновено. После обаче се оказа, че той я е следил с подслушвателни устройства на телефона, следил е чатовете ѝ и е съществувал този детайл на надзор и власт над нея, който е основен в насилието. То се корени там. Знаците на власт и надзор, в случай че не знаем по какъв начин да ги разпознаваме в нашата връзка и взаимоотношения, просто няма по какъв начин да ги забележим и няма по какъв начин да вземем ограничения. Поради това е значимо освен самите дами, които са жертви на принуждение, да ги разпознават, само че и институциите, и хората, които ги репрезентират да могат да го вършат ", добави тя.

" Проблемът се корени в силата и контрола на мъжа над дамата. Когато едно общество е структурирано по метод, по който един мъж е по-овластен, той може да черпи власт от това общество и по този начин да получава и повече власт върху жертвата си. Дадохме образеца с полицията. Когато насилникът бъде предпазен от нея, той може безнаказано да продължи да ползва принуждение. За това е доста значимо да приказваме и за овластяването на жертвите на принуждение. Важно е те да имат достъп до услуги. Важно е и да живеем в общество, в което, в случай че им се наложи да избягат, да има къде да отидат - освен в спешни центрове. Също и да бъдат финансово обезпечени, с цел да могат да създадат този избор, да имат опция да се извърнат към обществени услуги, в случай че имат потребност от помощ за децата си. Трябва да я има тази обществена помощ на публично равнище, с цел да могат да избягат от принуждение по-лесно, тъй като една жена в беднотия по-трудно ще избяга от насилника си ", съобщи още Александра Станкова.

На финалния въпрос дали митингът ще стане непрестанен, в случай че проблематиката продължи да се неглижира от страната и обществото, събеседничката ни от " Феминистки мобилизации " отговори по този начин: " Може би този митинг ще стане непрестанен, в случай че не бъдат взети ограничения по казуса. Приканваме хора, които желаят да се включат към нашия колектив, да го създадат. Той е изцяло водоравен и полът е без значение ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР