ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Тревога: след години може да няма кафе и шоколад

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Изменението на климата напълно скоро може да докара до изгубване на обичаните на доста хора храни. Глобалното стопляне към този момент е засегнало цялата планета и с смяната на метеорологичните модели се трансформира и способността на фермерите да отглеждат своите култури в количествата, с които доста от нас са привикнали през днешния ден, оповестява „ Евронюз “, съобщи организация БГНЕС.

Това значи, че през идващите години огромна част от продукцията, която сме привикнали да виждаме в магазините през днешния ден, може да изчезне. Смяната на сезоните може да наруши естествения витален цикъл на културата и ще унищожи цели аграрни области, обичайно изхранващи фермерите. Ето някои от храните, за които можем да си спомняме с носталгия след години:

1. Кафе . Кафето е най-популярната напитка в света, като всеки ден се изпиват към 2 милиарда чаши. За да задоволят голямото търсене, през 2020 година фермерите са произвели близо 10 милиарда кг кафе на зърна. Растенията кафе, обаче, са измъчвани от разрушителна гъба, наречена „ наслойка по листата “, която се развъжда при повишението на температурите в Латинска Америка. Ръждата по листата кара растението кафе да спре фотосинтезата, защото листата са покрити със спори с цвят на желязо. Между 2012 година и 2017 година ръждата по листата е предизвикала повече от 2,5 милиарда евро вреди и загуби, което пък е принудило съвсем 2 милиона фермери да се откажат от този бизнес.

2. Шоколад . Какаото е друга просвета, която мнозина считат за безусловно нужна. Ако температурите, обаче, станат прекомерно високи, то какаото може да загине. Какаовите зърна се нуждаят от доста характерна среда, с цел да се развиват, и могат да порастват единствено на територии, намиращи се на 20 градуса северно и южно от екватора. Те изискват равномерни температури, висока мокрота, значителни дъждове, богата на азот почва и отбрана от вятър, който се среща съвсем извънредно в тропическите гори. Тревожно за феновете на шоколада, само че Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC) пресмята, че в сегашните зони за развъждане на какао температурата може да се увеличи с 2,1 градуса по Целзий до 2050 година, което би понижило фрапантно площта за развъждане. Без изискванията, нужни за развъждането на какао, шоколадът би могъл да изчезне изцяло от рафтовете на супермаркетите.

3. Банани . Бананите са най-популярният плод в света поради високото си наличие на калии. В момента над 135 страни по света създават банани, а площите, подобаващи за развъждане на банани, се чака да се усилят с 50 % до 2070 година Тъй като порастват в тропическа среда, увеличението на световните температури може единствено да им бъде от изгода. Липсата на вода, обаче, изцяло би унищожила проектите на фермерите да гледат тази просвета.

4. Авокадо . Любимо на мнозина, ненавиждано от други, авокадото е противоречиво, защото хората започнаха да слагат под въпрос своя отпечатък върху околната среда. Точно като бананите, авокадото се отглежда като монокултура, - това значи, че една просвета е засадена без доста биоразнообразие, което прави културата по-податлива на вредители и заболявания. За да се отгледа авокадо, е належащо използването на доста пестициди, които могат да причинят вреди на околната среда. Изискването от над 250 литра вода на дърво за поливане също ги прави мощно податливи на изменението на климата. Някои учени се притесняват, че авокадото може да изчезне до 2050 година

5. Вино . Сортовете грозде са доста податливи на изискванията на околната среда, като даже и най-малката смяна може да докара до разлика във усета, което не е нужно да сте сомелиер, с цел да забележите. Според специалисти и изследване от 2013 година плодородната и подобаваща за развъждане на винени сортове грозде земя може да намалее със 73% до 2050 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР