ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Има нова цензура у нас. Има и свободни журналисти, които водят битка, но са като пушечно месо

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Евродепутатите няма да чуят, че в България има нова цензура. Има, несъмнено, свободни публицисти, които обаче водят борба на фронта и са изцяло сами. Не са нито в единия, нито в другия политико-икономически лагер. И са изцяло изоставени, маргинализирани и оставени като пушечно месо. Ако оцелеят - оцелеят. Ако ги няма, още по-добре, с цел да не се бъркат в огромното задкулисие и в общото поддържане на статуквото. За да може подмяната да продължи.
Това сподели пред " Фрог нюз " проверяващият публицист и притежател на уеб страницата „ Биволъ “ Асен Йорданов. Ето какво още показа той във връзка визитата на евродепутати у нас поради казуса със свободата на медиите:

- Асенe, в случай че имаш опция да се срещнеш с тях, какво би желал да им кажеш?

- Бих им споделил, че те въобще нямат визия за същинското положение на свободата на словото в България. И че то се намира в по-лошо положение, в сравнение с преди година, да речем. Първо - нищо не се е трансформирало. Второ - влизат разпоредбите на нова цензура. Членовете на европейската делегация надали чуят тази истина от казионните медии - тези на Пеевски и Прокопиев. И едните и другите са политически и стопански подвластни. Да, към този момент има нова цензура в България.

- Би ли ни дал образец?

- Вече нищо неприятно не може да се каже за новия политически план /бел. ред на Асен Василев и Кирил Петков/. Журналист е споделил нещо сериозно за него и по-късно е бил предизвестен. Има нови правила на цензура и те са свързани с новите планове. „ Биволъ “ е медия, която води яростна борба с цялото статукво в България. Правил съм специфични изказвания пред Екологичен потенциал, пред Съвета на Европа. Участвал съм в най-големите интернационалните конференции, отдадени на свободата на словото. Медията ни е споменавана в съвсем всички отчети, които преглеждат този проблем. На мен никой не ми е споделил, че ще има среща на евродепутатите по въпрос, обвързван със свободата на словото. Никой от „ Биволъ “ не е поканен на такава среща.

- Казваш, че има нова цензура, само че от кое място идва тя?

- Идва от нови структури, разнообразни от тези на Делян Пеевски. И те сега претендират да са същинските ментори на свободата на словото в България. Забелязвам, че тези структури до през вчерашния ден споделяха, че са радетели на свободата и съратници на „ Биволъ “. Сега обаче стартират да изолират свободните медии и да филтрират цялата информация, която отива към интернационалните трибуни и институции през себе си. Правейки това, те икономисват същинските проблеми, които стоят пред свободните медии в България. Забележете, че към този момент не загатват за проблемите в правосъдната система, филтрират имената на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, на настоящия Иван Гешев и на Делян Пеевски – един от глобените по закона „ Магнитски “. Говорят се общи приказки.

- Какво съставлява тази нова конструкция, която постанова цензура и кой стои зад нея?

- Този кръг сега маргинализира всички медии, които не са комфортни и не желаят да си мълчат. Започват последователно да ни изолират. Това става със съдействието на фондация „ Америка за България “. Въпросната фондация финансира едни и същи комфортни медии, които по този начин или другояче имат икономическа взаимозависимост. Години наред те шумяха и приказваха против групата на Пеевски. Но тяхната икономическа взаимозависимост си остава. Те са си образували нещо като браншови кръг, с който си вършат конференциите, приказват пред европейските институции, изявяват се като единствени ментори на свободата на словото.

- Доскоро „ Биволъ “ имаше проблеми с полицията, прокуратурата, Национална агенция за приходите. Промениха ли се нещата?

- Не. За нас продължава прокурорския и правосъден напън. Ето, евродепутатите няма да чуят през днешния ден, че в България има медии, които години наред са под тежки институционални репресии. Репресиите против нас не престават с цялостна мощ. Единственият метод да се защитя е да повеждам каузи. И аз повеждам цивилен каузи. Но държавният институт, като мощ и мощност се е стоварил върху медията. И няма значение, че изпълнителната власт се е сменила, тъй като тя продължава да работи в синхрон със правосъдната власт и прокуратурата. Видяхме, че Иван Гешев към този момент не е проблем за последните два Народното събрание. Той беше поканен там, като по този метод бе легитимиран. Беше му демонстрирано огромно почитание от страна на депутатите на така наречен партии на смяната. Има едно споразумение, а публичната сила на митинга бе използвана и превърната в политически актив. Хубаво би било да кажете на европейските депутати сами да си вършат програмата с кого да се срещат.

- Не бих могла нищо да им кажа, тъй като никой от тях не е потърсил екипа на Фрог нюз, с цел да разбере за проблемите в работата ни.

- Напиши им тогава да не оставят на български фиксери да им пишат програмата с кои медии да приказват и с кои не. Те имат екипи, които съгласно изявленията в международната преса и отчетите за България, биха могли да създадат график с кого да се срещнат. Защото в случай че се оставят на български фиксери да им напишат програмата, а те както знаем са едни и същи, никога няма да придобият визия за нещастието, за апокалипсиса, в който се намират българските медии. В момента всички български медии са под надзор. И това нещо го виждаме всеки ден. Те са си разпределили сферите на въздействие. Влиянието на Пеевски и ГЕРБ не е намаляло, само че въпреки това, се вижда новата вълна на така наречен сякаш свободни медии. Те се оказаха затворени в един стеснен браншови кръг, в който има също общи ползи, общи спонсори, общо финансиране. И това води до обща идея и политика. Тя включва избран тип цензура. Отново ще повторя, че „ Америка за България “, която би трябвало да работи за свободата на словото у нас, в действителност оказва помощ на един избран кръг медии.

- Получавали ли сте в миналото средства от „ Америка за България “?

- „ Биволъ “ в никакъв случай не е видял един цент от тази фондация. Само изпитваме негативите да ни пришиват към този кръг. Ние нямаме нищо общо с него. Истината е, че не можем даже да си плащаме хонорарите, а се устояваме от някакви нещастни дарения, които покриват единствено общи софтуерни разноски. Аз, сътрудниците, фамилията ми, плащаме тежката цена, с цел да съществува „ Биволъ “. Икономически сме унищожени от системата в България. Никой не е протегнал ръка да ни помогне, с цел да съществуваме като свободна медия. Не съм чул едно предложение за помощ. Съществуваме по знамение и то основно поради моя дебелоглав. Ние сме задушени, потопени сме под вода поради цялата репресивна мощност на Национална агенция за приходите, на ГДБОП, на профилираната прокуратура. Аз съм подслушван. Разработван съм като изключително рисков детайл за националната сигурност. Срещу мен и „ Биволъ “ сега са формирани три каузи. Едното е във ВКП, другото е в профилираната прокуратура. Хора идват, с цел да ми се оплакват по какъв начин са ги натискали там, с цел да свидетелстват. И другото дело е секретно, за което единствено Гешев има информация. Затова и не зная по кое време ще дойдат да ме арестуват. Това е истината за свободата на медиите в България. А тези евродепутати ще слушат общи приказки. Нашият глас ще бъде заглъхнал.

- След като показа всичко това, надали?

- Изобщо не зная дали въпросните депутати ще чуят думите ми. Но в случай че прочетат изявлението, да знаят, че тук има свободни публицисти, които водят борба на фронта и са изцяло сами. Не са нито в единия, нито в другия политико-икономически лагер. И са изцяло изоставени, маргинализирани и оставени като пушечно месо. Ако оцелеят -оцелеят. Ако ги няма още по-добре, с цел да не се бъркат в огромното задкулисие и в общото поддържане на статуквото. За да може подмяната да продължи.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР