ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Парламентарните избори в Русия: изборите без избор!

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В Русия на 17-19 септември се организира гласуването на изборите за Държавната дума, долната камара на съветския парламент, губернатори, депутати от районно и градско равнище. Основният ден за гласоподаване беше в неделя, 19 септември. Избирателната интензивност на изборите за Държавна дума в цяла Русия е 51,68% спрямо 47% от предишните избори. Данните след пресмятане на 99% от протоколите на районните изборни комисии демонстрират, че пет партии минават в Държавната дума: " Единна Русия " печели 49,83%, Комунистическата партия на Руската федерация - 18,94%, Либерално -демократическата партия - 7,51%, „ Справедлива Русия - патриоти - за истината “ - 7,47%, партията „ Новите хора “ - 5,33%. Тези партии преодоляват петпроцентната преграда и авансово влизат в новия свик на Държавната дума.

Изборите в Русия от края на ХХ и началото на ХХI век в никакъв случай не са били различни. Още след 2000 година, когато Владимир Путин пристигна на власт, политическото пространство на страната стартира да се управлява от Кремъл безусловно до най -малките детайлности. Ако преди 2014 година към момента можеше да има някакви илюзии по отношение на наличието на опозицията в Народното събрание, то след съвсем единомислещата поддръжка от всички партии, показани в Държавната дума, анексирането на Крим, тези илюзии се разсеяха сами. «Играчите» са едни и същи – " Единая Россия ", (същата, единствено че е " Справедливая Россия " ), КПРФ на Зюганов, ЛДПР на В. Жириновски. Всички парламентарни партии се управляват от едно място - офисът на заместител -началника на администрацията на президента Сергей Кириенко, организатор на вътрешната политика. Всички други, които вземат участие в уличната политика и се афишират срещу държавното управление - а това е нововъведението на изборите през 2021 година - са измежду „ екстремистите “ и по новия закон не могат да вземат участие в изборите. Ето за какво преди изборите Русия упрекна западните цифрови компании в интервенция в изборите и ги принуди да отстранен приложението „ Навальний “ от виртуалните магазини. Повод за това е, че фондация „ Навални за битка с корупцията “ признавана като „ екстремистка организация “. Според Роскомнадзор и Генералната прокуратура на Русия приложението съдържа „ наличие, неразрешен контент в Русия “ и „ който разрешава да се намесвате в изборите “. В навечерието на изборите Роскомнадзор упрекна американските IT компании Гугъл, Apple, Cloudflare и Cisco, че оказват помощ на Smart Vote да заобиколи блокадата. Ако задграничните компании не съблюдават условията за прекъсване на помощта за „ Интелигентно гласоподаване “ (от Навалальний), това ще се смята от съветските управляващи като „ непозната интервенция в изборите “, съобщи Роскомнадзор. Съдът в Москва постанови, че търсачките би трябвало да отстранен „ Интелигентно гласоподаване “. Yandex се съгласи, само че Гугъл не. Съдебните реализатори пристигнаха в офиса на компанията в съветската столица.

Москва гласоподава и в анексирания украински Крим, където са отворени изборни секции. В някои области на Донецка и Луганска област Русия предизвиква по този начин нареченото „ електронно гласоподаване “ или провежда превозването на лица, получили съветски паспорти до територията на Русия.

По този метод описът на гласоподавателите отвън Русия е уголемен. Жителите на окупираните от Русия области на Донецка и Луганска области (ORDLO) в този момент се причислиха към притежателите на съветски паспорти от Крим, Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието, региони наречени като «султански електорати». Според Радио Свобода, Кремъл се стреми да употребява изборите освен като проява на поддръжка на политиката на Путин от голямото болшинство от съветските жители, само че и като инструмент за „ пълзящо анексиране “ на непознати земи.

В окупираните региони на Донбас бяха открити 225 тъй наречените " осведомителни центрове ", които по концепция би трябвало да съветват локалните жителите по процедурите за електронно гласоподаване, изключително за тези, които не можаха да заминат в Ростовска област да гласоподават офлайн. Това са главно възрастни хора, за които равнището на " електронното им обучение " е под нулата. Разбира се, че «консултантите» ги поучаваха за коя партия да гласоподават, трансформирайки по този метод тъй наречените " осведомителни центрове " в изборни секции. Освен това, управляващите на ДНР и ЛНР проведоха пътувания с повече от 800 рейса и 23 влака до Ростовска област за жителите на окупираните територии с съветски паспорти могат да гласоподават за претендентите в Държавната дума на Руската Федерация. Като цяло, по формалните данни от Донбас си подадоха гласовете към 130 хиляди поданици на Донбас от 600 хиляди, получили съветски паспорти преди този момент, т.е. 1/3 част. Разбира се, че хората получаваха паспортите не с цел да гласоподават, а с цел да си намерят работа в Русия, обаче всички гранични пунктове на руско-украинската граница бяха затворени и единствено проведени групи с рейсове и влакове можаха да попадна на територия на Русия до изборните секции. Основните лозунги бяха – " Донбас избира пътя с Русия ", " Гласувайте за Държавната дума на Руската Федерация – това е нашето бъдеще, вяра за по-добър живот ". Хората пътуваха с «радостни лица» и с пликчета за храна с вафли, козунаци, бутилка с вода и мокри салфетки.

Жителите в анексирания Крим не демонстрираха изключително предпочитание да гласоподават, по причина, че не чакат нещо да са промени. «Само обещания» и нищо друго, споделят някои от тях. И това не е за пръв път. Една от жителите в Крим сподели, че ще отиде да гласоподава, само че единствено не за «Единая Россия». Примечателно, че предходните «херои» на Крим – Наталия Поклонская, някогашен Генерален прокурор на Крим и народен представител в Държавната дума, поради това, че тя не гласоподава за пенсионната промяна, не бе включена в изборните описи, а като отплата и предложиха пост на дипломат на Русия в африканската Кабо- Верде. Ветеран от „ Кримската пролет “, Олга Тимофеева, заместител губернатор на Крим: точно тя стартира известния мем на полуострова за „ камъните от небето “. На трицветния колор на билборда са били написани нейните думи: „ Какво следва? “ И тогава дано камъни от небето, в случай че сме в Русия "! И какво следва? " Камъни от небето " паднаха на главата на самата Тимофеева и тя също не бе включена в изборните описи на родната и партия " Единая Росия ". Така нареченият национален кмет на Севастопол по време на «кримската пролет», Алексий Чалий, също остана отвън огромната политика. Още през 2014 година той седеше на маса до Путин, когато в Кремъл подписваха «присъединяването на Крим» към Русия, а в този момент даже не се кандидатира за Държавната дума. По думите на кримския политолог Евгения Горюнова " Всички тези хора към този момент са употребявани материали. Ще назовем имена на нещата: те към този момент не са забавни, те би трябвало да бъдат изменени “.

”Кримските телевизионни канали предоставиха мощна осведомителна поддръжка на „ Единна Русия”. Например, Лиля Веджатова, началник на проруския кримско-татарския ефирен канал „ Миллет», основан на полуострова от съветските управляващи, приказва намерено за кого би трябвало да се гласоподава и прикани за „ поддръжка за нашия държавен глава и нашия президент “. Обаче без значение от това, някогашният народен представител от кримските татари Руслан Бальбек няма да се кандидатира за народен представител. Това допуска, че руснаците изцяло изравняват кримскотатарския фактор, в действителност извеждат кримските татари от политическата сфера.

Съветът за национална сигурност и защита на Украйна наложи първите наказания по отношение на противозаконните съветски избори в окупирания Крим и Донбас. Това заяви секретарят на Съвета Алексий Данилов на брифинг на 17 септември. „ Санкциите бяха наложени на първите хора през днешния ден. Днес имаме 53 членове на териториални изборни комисии и 33 претенденти за Държавна дума под наказания. Забравих да подчертая, че е доста значимо - седем чиновници на Федералната работа за сигурност на Русия, които бяха директно забъркани в отравянето на Алексей Навални. Те също попаднаха под наказания през днешния ден ", сподели той. Данилов акцентира, че този лист е първичен: „ това са към този момент откритите, ще има още “. Днес имаме информация за някои жители на Франция, Венецуела, Сърбия и други страни, които желаят да дойдат, да речем, като наблюдаващи на тази територия. Настоявам още един път: всички те, без изключение, макар обстоятелството, че ще бъдат под някакъв дипломатически или различен имунитет, под глобите на страната ни “, сподели той.

Министерството на външните работи на Украйна излезе с публично изказване, в което се споделя, че „ провеждането на избори от Руската федерация на територията на краткотрайно окупираната Автономна република Крим и град Севастопол е нелегално и резултатите от тях няма да имат правни последствия. Участието на украински жители, живеещи на краткотрайно окупираните територии на Донецка и Луганска области, както и съвсем 1,5 милиона гласоподаватели, които сега живеят във краткотрайно окупирания Крим, доста ще изкриви резултатите от изборите за Държавна Дума на Руската федерация и като цяло слага под въпрос тяхната легитимност. Всички участници в организирането и провеждането на нелегално гласоподаване във краткотрайно окупирания Крим, както и организирането на присъединяване в тези избори на украински жители с нелегално издадени паспорти на съветски жители на краткотрайно окупираната територия в Донецка и Луганска област ще носят отговорност според украинското законодателство ". Украинското външното министерство прикани задграничните страни и интернационалните организации " изрично да осъдят противозаконните дейности на Русия, ясно да заявяват непризнаване на резултатите от изборите на краткотрайно окупираните територии на Украйна и нелегитимността на по този начин образуваната Държавна дума, да засилят политическия и дипломатическия напън върху Руската федерация, в това число посредством разширение на глобите против нея. "

Генадий Друзенко, ръководител на борда на Центъра за конституционно моделиране сподели пред Радио Свобода, че Украйна може да прибегне до избрани демарши, с цел да показва позицията си на Запад, само че не е реалност, че това ще има позитивни резултати. За страдание, Европа сподели, че не реагира на практиката, когато съветски депутати се избират от анексирания Крим, а в този момент и Донбас. Обаче би трябвало да се разбере, че тези съветски депутати в интернационалните задачи са нелегитимни, тъй като се избират от хора от окупираните територии. Украйна би трябвало да убеди международната общественост в нелегитимността на определените по този метод съветски депутати и непрекъснато да приканва посредством Организация на обединените нации, ОССЕ по отношение на незаконността на провеждането на избори на окупираните територии.

Автор: Майкъл Розенберг, политолог (САЩ)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР