ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо в Русия продължават да спират топлата вода?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Московчани се майтапят, че модернизацията в Русия напредва, откакто към този момент и онлайн всеки може да ревизира графика за прекъсването на топлата вода в кварталите. След което се захващат да пълнят съдове и да затоплят вода. Истински шанс е, че при сегашните горещини в съветската столица хората избират да се къпят със студена вода. Така наложителното прекъсване на топлата вода става по-поносимо. Но когато отминат горещините и руснаците още веднъж проимат потребност от топъл душ, ще зачестят и проблемите им.

Всяка година без топла вода

Всяко лято в Русия топлата вода стопира за сред 10 дни и три седмици. Без значение къде живеете - дали в най-отдалеченото кътче на страната, да вземем за пример в Ханти-Мансийск, или в столицата Москва. Това е нещо изцяло обикновено, съветска действителност през 21-ви век, която буди отвращение най-вече у чужденците от Запад. Руснаците са привикнали и изтърпяват това лишаване покорно. Те знаят, че няма различен метод. Така ли е в действителност? Всичко се дължи на централното отопление, наследено още от руско време. Централно топлоподаване има във всички градове в някогашния Съветски съюз: система от тръби с обща дължина от десетки километри кръстосват обитаемото място и доставят топла вода от ТЕЦ-овете до всяко настрана жилище. За да може системата да работи надеждно през зимата, се постанова осъществяването профилактика през лятото. По време на тези плановите поправки се откриват възможни течове по тръбите, които би трябвало да бъдат запушени.

Доставчикът - Московската обединена енергийна компания (МОЭК) - даже създаде тази година анимационно филмче, което коментира на жителите на града за какво през лятото краткотрайно от чешмите им ще тече единствено студена вода. От компанията настояват, че това лято плановият ремонт ще завърши единствено за 10 дни. Уточнява се, че за жалост към момента не е допустимо да бъде кратко повече времето, през което се стопира подаването на топла вода. Няма да е допустимо и в близко бъдеще. Независими специалисти обаче настояват друго. " От техническа позиция в Москва може да бъде избегнато прекъсването на топлата вода. Така да вземем за пример новите жилищни микрорайони имат различни системи за топлоподаване, които също биха могли да се употребяват по време на годишната профилактика на тръбите ", твърди Светлана Разворотнева от сдружението с нестопанска цел " ЖКХ Контролъ ".

Ново жилище - остаряла система

Младият московчанин Максим Митненко живее в нов жилищен регион и би могъл да се възползва от различно топлоподаване. Преди няколко години той си е купил жилище в по-горния сегмент на пазара на недвижими парцели: с денонощна защита, под земята гараж, разнообразни магазини, заведения за хранене и фитнес-център с плувен басейн. Но и при него един път в годината топлата вода стопира. И с цел да не се къпе с вода, затоплена с бързовар, той е вложил в бойлер. Той признава, че за жалост цените на жилищата в Русия постоянно не дават отговор на качеството на парцела. Руските семейства са принуждавани да изтърпяват прекъсването на топлата вода, тъй като тази техническа процедура е вписана в техническите стандарти, споделя още Разворотнева. " Имаме механически правила за сигурност за предотвратяването на повреди и съгласно тях всяка година би трябвало да се организира профилактика. Тоест няма значение коя година е издигнато жилището - всички би трябвало с това стеснение да заплащат за сигурността “, показва тя.

Но централното топлоподаване има и своите преимущества: по-евтино е и обезпечава по едно и също време подаването на огромни количества топла вода в целия град. За обособения консуматор дребните местни парни съоръжения са по-скъпи като първична инвестиция и техническа поддръжка. В навечерието на летните поправки на тръбите локалните медии се надпреварват да дават препоръки към потребителите: от старомодното затопляне на вода с радиатор до новаторски способи като потреблението на пералня машина. Освен това прекъсването на топлата вода е добър мотив да посетите другари, живеещи в различен квартал, с които да идете на баня - съветска сауна. Или пък просто да отидете някъде на отмора.

Автор: Юрий Решето
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР