ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Предсрочни избори: молдовците показаха, че им е дошло до гуша

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Когато се каже „ Лондон “, през днешния ден всеки ще се сети за финала на Европейското състезание. А другояче мнозина мои другари и познати свързват Лондон най-много с приятните мемоари от училищен екскурзии, студентски обмени или незабравими концерти онлайн. За молдовеца Йон обаче Лондон символизира само дългогодишната черна работа по строителни обекти, надалеч от обичаните хора. Почти половината от четирите милиона молдовци работи в чужбина, тъй като хората изнемогват в някогашната руска република, която се задушава от корупция и беднотия.

Но през днешния ден тези хора демонстрираха, че към този момент им е пристигнало до гуша от неволите: проевропейската партия „ Действие и взаимност “ (PAS), която се е съсредоточила върху битката против корупцията и бедността, ще разполага с безусловно болшинство в новия парламент в Кишинеу. А това е същинска плесница за „ Блока на комунистите и социалистите “ на някогашните президенти Игор Додон и Владимир Воронин, които събраха по-малко от 30%. Защото все по-малко избирателки и гласоподаватели се хващат на апокалиптичните прогнози на комунистите и социалистите, че Европа е зло, а Молдова ще се дестабилизира при победа на проевропейските сили.

Успех за проевропейците

Само на километри от източната граница на Европейски Съюз (границата сред Румъния и Молдова) се намира сепаратисткият Приднестровски район, който при започване на 1990-те години се отдели с съветска помощ. Там и до през днешния ден са стационирани съветски бойци. Но този замразен спор въобще не е единствената рецесия, хвърляща тежка сянка над молдовската политика. Броени часове откакто в служба встъпи младата проевропейска президентка Мая Санду, на 24 декември предходната година оставка подаде доминираното от социалистите държавно управление в Кишинеу – посред пандемията, която обремени оттатък лимита скапаната здравна система в Молдова, страдаща също така от всеобщата емиграция на личен състав. Борбата на Мая Санду против корупционното тресавище и против олигархичните мрежи през първите месеци от мандата ѝ доста подсещаше на поривите на храбри героини или герои, познати ни единствено от романите и филмите. Защото в Народното събрание в Кишинеу най-вече депутати имаха социалистите дружно с партията на някогашния президент Додон, който Санду победи на изборите. Победата на PAS на вчерашните парламентарни избори в този момент напълно трансформира картината. Тази партия ще даде тил на своята досегашна председателка Мая Санду за провеждането на дълбоките промени, от които страната незабавно се нуждае. А това е най-хубавият късмет за ново начало, появил се за задачите тези 30 години, откогато някогашната руска република получи самостоятелност.

Отговорността на Европейски Съюз

Победата на PAS е добра вест както за Молдова, по този начин и за Европейски Съюз, с който републиката от 2014 година има контракт за асоцииране. Въпреки всичките рецесии, Евросъюзът още не е изгубил своята притегателна мощ, изключително по границите на континента. Съответно изключително висока е отговорността на Европейски Съюз: Брюксел не трябва да разочарова хората в Молдова, той би трябвало да поддържа проевропейския курс на днешните водачи в Кишинеу, в това число и посредством вложения, които да оказват помощ в битката против бедността. И един дълбокосмислен факт: най-сериозната поддръжка за европейската ориентировка с гласа си дадоха молдовците в чужбина. В изборните секции в чужбина гласоподаваха повече от 210 000 души, мнозина от тях с цената на дълги пътувания и висене на опашка. Сред тази група гласоподаватели „ Блокът на комунистите и социалистите “ не получи даже 3% поддръжка, до момента в който PAS взе цели 86 на 100.

Да живеят добре в родината си

Този път Йон не се реди в продължение на часове, с цел да гласоподава в посолството в Лондон, тъй като си е у дома и пусна бюлетината си в самата Молдова. Малко преди този момент в изявление за Дъждовни води Йон показа най-голямото си предпочитание: да остане вечно в родината си. Мнозина западноевропейци просто не помнят, че едно от най-хубавите неща е да можеш да живееш в родината си, да имаш вероятност в личната си страна. Да им го пожелаем от сърце на молдовците: хубавият живот в родната им страна в бъдеще да стане за всички тях нещо напълно обикновено!

Автор: Дана Александра Шерле
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР