ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Стив Ханке: Идеята за влизането на България в Еврозоната намирисва на измама

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Наричат го “баща” на българския Валутен ръб, бил е стопански консултант на президента Петър Стоянов, старши икономист при президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън, а през 2018 година е разгласен за един от 25-те най-влиятелни хора на света от World Trade Magazine. Днес той е професор по приложна стопанска система към Университета „ Джон Хопкинс “ в Балтимор. Гост в „ Събуди се “ по " Нова телевизия " е професор Стив Ханке.

Професор Ханке, по какъв начин бихте обяснили на един средностатически българин по какъв начин ще се промени живота му, в случай че страната ни одобри еврото?

- Ние не знаем сигурно и тъкмо в това е част от казуса. Имаме система на Валутен ръб, която беше въведена през 1997. Това спря хиперинфлацията в България и от този момент системата работи съвършено. Така че българите би трябвало да се запитат – за какво Ви е да сменяте модел, който работи чудесно? Защо? И това е основният въпрос. Отговорът е, че всички тези промени и диалози за влизане в еврозоната, в действителност са едно похищение на вниманието от значителното. Тъй като държавните управления в пост-комунистическата ера, се провалиха в решаването на най-големия проблем – корупцията. Те пренебрегнаха корупцията. Това важи и за България. Този проект за присъединение към Еврозоната, е просто една подигравка. Това даже не е проект. Никой не споделя какви са проблемите при Валутния ръб, тъй като няма такива. И никой не споделя какви ще са изгодите, тъй като няма такива. Ще има безпорядък, не изгоди. Целият развой по влизането в еврозоната ми мирише на машинация. Три са детайлите, които най-силно ми намирисват – непросветеност, нелегитимност и корупция.

И въпреки всичко, доста икономисти тук настояват, че приемането на еврото ще донесе главно позитиви: непоклатимост, ниски лихвени проценти, по-висок кредитен рейтинг за страната, повече вложения и по-високи приходи.

– Никога не е имало формален отчет за това. Тези икономисти не знаят какво приказват. Те просто ви хвърлят прахуляк в очите.

Заговорихте за отклонение на вниманието от значителното, само че в България в този момент ръководи служебно държавно управление, чийто мандат скоро ще завърши.

– Това е друга прелестна небивалица в България. Просто имаме кукловод, който дърпа конците. Името му е Борисов. Точка. Сега се реализира тъкмо това, което Борисов и неговите министри започнаха да вършат измежду нощ, когато Коронавирус рецесията избухна и всички бяха обезпокоени от вируса. Точно тогава те вкараха тематиката за Еврозоната в играта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР