ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Методи Андреев за ФАКТИ: Връзката между ГЕРБ, БСП, ДПС и задкулисието е Държавна сигурност

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Наличието на сътрудници в листите е обичайно при Българска социалистическа партия, Патриотите, Движение за права и свободи. Те са обичайни в това отношение. Традиционно сътрудници пък няма в „ Демократична България “.

Това сподели Методи Андреев, някогашен народен представител и някогашен ръководител на Комисията по досиетата, пред ФАКТИ . Разговаряхме с него по отношение на решението на Комисията по досиетата от 29 юни 2021 година, с което разгласи, че за 51 претенденти за народни представители има данни принадлежност към някогашната Държавна сигурност и разследващите служби.

„ По-интересното е ситуацията при ГЕРБ”, счита Андреев. „ Традиционно вождът на партията – и до неотдавна на страната, определяше кой от претендентите има персоналното му доверие и може даже да бъде сътрудник на Държавна сигурност. Индулгенцията на Негово Банкенско Величие Борисов да го признава за другар, беше задоволителна. Още по-интересно обаче е това, което Комисията по досиетата не оповестява. Не е задоволително единствено обществено да заявяваш, че ти си срещу наличие на агентура, на сътрудници и офицери от Държавна сигурност в листите. По-важното е какво правиш в живота, кои са ти приятелите “, сподели още някогашният ръководител на Комисията по досиетата.

„ Борисов е доста забавен образец. Цялата му кариера – и в бизнеса, и в политиката, е наситена с сътрудници на Държавна сигурност и с мутри. Кой предложи Борисов за основен секретар – Бриго Аспарухов, офицер от Първо основно ръководство на Държавна сигурност. Как стартира господин Борисов бизнес с „ ИПОН “ – имаше ли поддръжка от така наречен кръг „ Монтерей “, цялостен с офицери и кукловоди на някогашната Държавна сигурност. Кой беше и кой продължава да бъде най-големият му тръбач и пиар в общественото пространство, а до неотдавна и народен представител – сътрудник Николай, т.е. Георги Марков. При кого ходеше Борисов най-често на лов, беше му приближен в горите – Бог да го елементарни сътрудник Гора или Пейчо Върбанов, досегашен шеф на Югоизточното държавно дружество. Могат да се посочат още доста такива образци за Борисов “, изясни Методи Андреев.

Разговорът мина към сътрудниците с листите на партиите на митинга. „ Как тези хора – да вземем за пример „ Изправи се! Мутри вън! “ и „ ИТН “, разпореждат доверие на лица, които интензивно са взели участие в основаването, налагането на комунистическия режим, а по-късно най-вероятно са били по някакъв метод подвластни от своето минало? Ето да вземем за пример за мен е необяснимо за какво след брилянтния разбор за положението на страната, за предстоящите резултати, за аргументите за положението на политическата обстановка, който Костов направи при Цветанка Ризова, най-после сподели, че измежду хората, които биха могли да правят промени в службите, бил претендент от „ ИТН “ проф. Николай Радулов.

Зад купата професор се крие офицер от Шесто ръководство на Държавна сигурност. Ако се види какви са били неговите оперативни задания, може да научите много забавни неща. Той да вземем за пример е имал оперативни задания към лица, които по време - в Народна Република България, са желали да избягат от страната ни в посока Сърбия. Той излезе от Комисията по досиетата, аз го оповестих. Как в този момент да имам вяра? Между другото самият Костов, неговото държавно управление, го уволни преди време, когато беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Сега внезапно Костов го хвали. Този двоен критерий ме нервира, без значение дали го прави Бойко Борисов или който и да е различен в страната “, разяснява Методи Андреев.

„ Това е унизително. Тези хора сътвориха схеми, сътвориха зависимости, които прераснаха в една ендемична корупция заради това, че ние не направихме същинска лустрация. Сега стана ясно за какво не направихме същинска лустрация, откакто Костов дава за образец господин Радулов като човек, който можел да направи смяна в службите. Нямахме политическа лустрация, както направиха естествени страни. Винаги когато излизаш от тирания – било то комунистическа, било то тирания на клептокрацията, т.е. на крадците, от която България в този момент доста мъчно излиза, е хубаво за държавността, за здравето на обществото и бъдещето на страна да се организира пречистване, лустрация. Понеже ние не можахме да проведем тази лустрация – и демократичните сили тогава носят историческа виновност за това нещо, в този момент ние сме в богатството на една ендемична, тотална корупция. Ние сме в блатото на тлеещата напук клептократична мафия, която завладя страната, лиши я от почтените хора. Ако ние продължим чисто официално да отчитаме по какъв начин „ в моята партия няма сътрудници на Държавна сигурност “ или „ по какъв начин сътрудници има, само че аз им оказвам доверие “, ние в никакъв случай няма да се измъкнем от това тресавище “, счита Андреев.

„ В момента е нужен лустрационен закон, само че към този момент уголемен – за лустрация срещу корупцията. Това е лустрация срещу престъпните прояви на онази нелустрирана политическа ченгеджийска каста, която построи незаконното задкулисие, изродило се в крадлива ръководеща класа, в клептокрация. Ето това е належащо на страната “, безапелационен е той.

„ Комисията по досиетата си прави своите известия, само че кой ли я слуша. Няма никаква чуваемост. Нашето общество не посмя, не изиска да живее в народна власт. То изиска да живее в Бойковата страна, която е резултат от тези неразградени зависимости. Ако някой пита или самият Бойко се запита „ каква е връзка на ГЕРБ и на мен с Българска социалистическа партия, с Движение за права и свободи и с другите политически сили от този вид “, отговорът е доста простоват: „ Г-н Довчерашен министър председател - с огромна наслада го декларирам, да си жив и здрав и в никакъв случай повече да не бъде министър председател, тъй като това е злополучие за страната, връзката е доста простичка. Тя може да бъде казана единствено с две буквички – Държавна сигурност “. Връзката сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и задкулисието е Държавна сигурност.

Бойко Борисов не е безразличен и не е без отношение към тази система. Един от най-големите му другари е самият Димитър Иванов, прочут като последният началник на Шести отдел на Шесто ръководство на Държавна сигурност. По времето на второто ръководство на Борисов, макар опитите, които от „ Групата за напън “ правихме, с цел да го блокираме, проф. Иванов беше награден с най-високата премия на Министерството на културата от тогавашния министър Вежди Рашидов. Самият Борисов, самата Фандъкова са носители на премията „ Стефан Стамболов “, която е известно с това, че се дава от Библиотекарския университет на изявени политици в техния ареал на влияние. Същият е и кметът на Бургас Димитър Николов. Искам да попитам какви борци против Държавна сигурност са от ГЕРБ, откакто един от знаците на някогашната Държавна сигурност – Димитър Иванов, ги награждава с премия, присъща за близки до задкулисието политици? Това запитвам аз, а това не го написа в отчета на Комисията “, сподели още Методи Андреев.

Разговорът мина към към този момент упоменатата лустрационна норма. „ Ако бяхме приели подобен закон за лустрация срещу корупцията още през 2012 година, когато за пръв път започнах да предлагам тази тема на разнообразни политици, най-вероятно в никакъв случай нямаше да имаме Делян Пеевски, в никакъв случай нямаше да има основни прокурори като Цацаров и Гешев, в никакъв случай нямаше да имаме предприемачи, които подкупват висши държавни лица като Васил Божков, нямаше евентуално да има подкупни държавни лица, евентуално Влади Горанов в никакъв случай нямаше да бъде финансов министър, може би Бойко Борисов в никакъв случай нямаше да стане министър-председател. Ако бяхме приели подобен закон, ние щяхме да живеем в една доста по-друга страна “, сподели Андреев.

„ За това обаче се желае политическа воля. Хубаво е, че в този момент политиците приказват срещу корупцията, само че би трябвало да знаят, че борбата с корупцията не е елементарна работа. Трябва първо, да си самоуверен и второ, да си честен. Да не си подложен, да не се изкушаваш от съблазните на тази завзела ни клептократична мафия, а това ще бъде мъчно. Това е българският народ, това са хората, които той харесва. Не мога да схвана какво толкоз харесва на „ ИТН “, само че факт е. Все отново е протестърска партия, от почитание към протестиращите няма да я разясня. Във всички случаи обаче ще се види това, което сега не желая да споделям. Не за друго, а тъй като най-голямата несгода в България се назовава ГЕРБ и това, което ГЕРБ, Движение за права и свободи и със подмолната поддръжка на Българска социалистическа партия построиха през последните 15 години. Това е истината, по тази причина закон за лустрацията срещу корупцията е необходим. Ако подобен закон не бъде гласуван, това значи, че след най-вече 4-5 години, призракът на Пеевски – под друга форма, с друго име, ще бъде още веднъж настоящ, още веднъж ще създадем следващия корупционен модел ", счита още той.

„ В България би трябвало да има трайно законодателство, сходно на това на Съединени американски щати, защото човешкото око е алчно. У нас я има доста неприятната композиция от алчни политици и корумпирана правосъдна система, а това е най-хубавата среда за развиване на корупцията. Трябва да има подобен закон. Някой ще каже „ кой ще извършва този закон “. Толкова ли в нашата страна няма да откри от своите жители 10-15 почтени, смели и честни хора! Вижте по какъв начин Румъния откри – стартира с Моника Маковей, а нейната наследничка доближи до основен прокурор на Европейския съюз. Румъния ни задмина в конкуренцията за същинска народна власт, за същинско присъединяване в Европейския съюз. Ще употребявам нелицеприятния, само че в тази ситуация подобаващ израз на някогашния банкенски водач – „ с 200 “ ни задмина Румъния, тъй като там се откриха смели и честни хора, които над своето персонално благополучие, сложиха ползите на обществото. Все си мисля, че и в България могат да се намерят 10-15 смели и честни индивида с висок интегритет “, сподели Методи Андреев.

„ Ако тъкмо в този момент не приемем подобен закон за лустрация срещу корупцията, престъпността, корупцията, тази голяма скица от корумпирани служители и политици, които нямат срам, ще намерят своя нов водач и още веднъж ще завладеят страната “, безапелационен беше той.

„ Другото – нужни са присъди “, счита Андреев.

„ Служебното държавно управление направи унищожителни разкрития. Такова безобразно, безочливо, безсрамно крадене в никакъв случай не е имало. Трябва да забележим наказани действителни участници в тази кражба, да разберем Борисов продължава ли да бъде недостижим за правосъдната система. Какво стана с „ Турски поток “, по какъв начин се изхарчиха трите милиарда, какво става с „ Белене “, какво става с така наречен in-house, което не е никакво предоставяне на пари в интерес на обществото, а крадене на пари от обществото, какво става с големите далавери в „ Автомагистрали “, с големите далавери с язовирите, в този момент се разбра и с ТОЛ системата. В тази страна няма нищо, от което да не може да се краде. Краде се от всичко – поголовно, безобразно, безочливо. Ако няма наказани политици – най-малко 150-200, ние ще попаднем още веднъж в лапите на следващия " избавител " на нацията, който още веднъж ще има чекмеджета, цялостни със злато, с евра, още веднъж ще заплаща на разнообразни Мата Хари, с цел да задоволява своите човешки потребности и ще ни се смее, до момента в който ни дава ум по какъв начин би трябвало да живеят българите “, приключи той.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР