ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Явор Божанков за ФАКТИ: В стаята има слон. Този слон е тандемът Борисов-Пеевски

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Досега Съединени американски щати в никакъв случай не са предприемали толкоз огромни дейности по " Магнитски ", а Европейския парламент в никакъв случай не е приемал толкоз остра декларация по отношение на корупцията в страна членка ".

Това сподели в изявление за ФАКТИ депутатът в 44-тото и 45-тото Народно заседание от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Явор Божанков. Свързахме се с него, с цел да приказваме за глобите по закона " Магнитски " и резултатите от тези наказания.

" В стаята има слон. Този слон е тандемът Борисов-Пеевски и той има точно политически темперамент ", безапелационен беше Божанков.

Целия диалог четете в идващите редове:

- Г-н Божанков, съгласно Вас тези стопански наказания имат ли още и политически темперамент?

- Санкциите против български жители от страна на държавната администрация на Съединени американски щати са стимулирани с обвинявания за корупционни дейности. Корупцията е вирус, който вирее с помощта на обстоятелството, че някой някъде има власт за и над нещо. В този смисъл - да, глобите имат политическа почва, ще имат и политически последствия. Ясно е, че Пеевски не е подкупвал Божков, а Божков Пеевски. Някой е бил наставник на глобените. Разтворил е чадър на процеса и се е облагодетелствал персонално. Това може да бъде единствено политик на високо равнище. Кой е осигурявал кредитирането на бизнеса на Пеевски, приемал е закони с цел да може Божков да отклони 700 милиона налози, затварял си е очите за всичко това? В стаята има слон. Този слон е тандемът Борисов-Пеевски и той има точно политически темперамент.

Толкова години бе ясно кой е господин Пеевски, каква е ролята му в българската политика, в стопанската система. Знаехме и най-характерното за него: постоянно да остава отвън полезрението на държавното обвиняване. Това макар двата вота на съмнение, които Българска социалистическа партия в качеството си на съпротива изиска точно поради корупцията в България. Управляващите безусловно смазаха този опит за, бих споделил - нормалност. Нарекоха протестиращите против корупцията „ лумпени”, за резолюцията на Екологичен потенциал показаха евродепутати от Българска социалистическа партия за отговорни. Няколко пъти и Съединени американски щати дадоха поддръжка за битката с корупцията у нас, а ГЕРБ дефинираха това, като „ персонално мнение” на обособени политици оттатък Океана. Корупцията не откри отговор у нас, стана европейски и даже интернационален проблем. Съществуват два обстоятелството: до момента Съединени американски щати в никакъв случай не са предприемали толкоз огромни дейности по " Магнитски ", а Европейски парламент в никакъв случай не е приемал толкоз остра декларация по отношение на корупцията в страна членка.

- Смятате ли, че тези наказания са закъснели във времето?

- Закъснели са дотолкоз, че не трябваше да се стига до тях. Трябваше ние, нашето държавно обвиняване да се оправи с този проблем. Но то, както откри анализът на “БСП за България” по време на 44-ото Народно заседание, работи интензивно, само че изборно. Затова ние продължаваме да настояваме за промени в правосъдната система, които да обезпечат правосъден надзор върху отводите на държавното обвиняване да повдига обвинявания. Продължаваме да сме безапелационни и в настояването си за оставка на основния прокурор. В момента всяко деяние на държавното обвиняване, даже да е вярно, е нелегитимно, тъй като на върха на институцията има тежко компрометирана фигура. Оставката на основния прокурор Гешев е първата стъпка към нормалността и това не е въпрос, който различен ще реши вместо нас.

- Възможно ли е излизането на глобите в съответния миг да е целеустремено - имам поради предизборната конюнктура?

- Мисля, че към този момент отговорих на този въпрос. Но ще прибавя, че тези наказания са явен знак, че Бойко Борисов не може повече да се хвали с безрезервна поддръжка оттатък океана, нито пък, че е любим на Меркел или каквито там нелепи форми на фамилиарничене слушахме в последните 11 години. Остана му единствено папата, само че той май не е от тези, които са го галили по главата...

- А могат ли тези дейности от страна на Съединени американски щати да се отразят на вота у нас?

- Разбира се, че ще се отразят. И то най-много върху резултата на ГЕРБ. И освен поради намеците в претекстовете на решението по закона “Магнитски” за корумпирани политически водачи. А и поради “пипалата” на Делян Пеевски в листите на ГЕРБ за вота на 4-ти април. Пипала, които в този момент, уповавам се, да бъдат отрязани или най-малко да нямат финансовото въздействие, което имаха в изборните региони напролет.

- Какво е мнението Ви за така наречен " черен лист " на компании, свързани със глобените лица?

- Странно, само че тези компании нищо не ми приказват. Очевидно те не се занимават със знакови за българската стопанска система действия.

- Според дипломат Херо Мустафа тези наказания ще ни оказват помощ, Вие споделяте ли това мнение?

- Безспорно ще са потребни. Те са знак, че в България повече няма да има недосегаеми - нито политици, нито сиви кардинали, нито каквито и да е подмолни стопански или политически субекти.

А в този момент на ход сме ние!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР