ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Вицепремиерът на Украйна пред ФАКТИ: Получихме силна международна подкрепа срещу руската агресия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вицепремиерът на Украйна по европейските въпроси и евроатлантическата интеграция
Олха Стефанишина беше в четвъртък на еднодневна среща в България. Тя се срещна с премиера Стефан Янев.
Олха Стефанишина беше общителна да отговори на въпросите на ФАКТИ преди да отлети за родината си.

През последните месеци се ускори напрежението сред Русия и Украйна. Каква е обстановката сега?
От седем години Украйна се бори против експанзията на Русия в Донецк и Луганск, по този начин и против противозаконната анексия на Крим. Последната ескалация на напрежението беше най-сериозната до момента.

Русия разположи няколко десетки хиляди бойци по границата си с Украйна в региона на Донбас, само че и на Кримският полуостров. Но ние видяхме незабавната реакция на нашите сътрудници от Европейски Съюз и НАТО. Реакцията на нашите сътрудници принуди Русия да изтегли войските си. Руската военна техника обаче остана в непосредствена непосредственост до границата.

Това е сигнал, че може да се чака нова ескалация на напрежението. Ние се готвим за нова провокация. Надяваме се, че интернационалната общественост също ще насочи ново и ясно обръщение към Кремъл.

Трябва ясно да отбележим, че Русия подхваща тези актове на експанзия в светлината на идните парламентарни избори за Държавната Дума.

В същото време глобите против Кремъл и позицията на интернационалната общественост и посланията са нашите сътрудници са явен сигнал, че цената на възможна съветска експанзия против територията на Украйна ще е висока.

Очаквате ли по-голяма поддръжка от президента на Съединени американски щати Джо Байдън за преустановяване на противозаконната окупация на Крим?
По време на последната ескалация на съветската провокация против Украйна имаше телефонен диалог сред президентите Владимир Зеленски и Джо Байдън. Това е явен сигнал, че на идния конгрес на 16 юни обстановката в Украйна ще бъде разисквана на високо равнище.

В диалога сред Зеленски и Байдън беше доказана териториалната целокупност на Украйна и наказана противозаконното анексиране на Крим. Ние чакаме Съединени американски щати да играя водеща роля при търсенето на спокойно позволение на спора.

Виждаме, че Русия не желае напредък в " Нормандския формат " или " Минските съглашения ". В същото време Европейски Съюз и НАТО показват, че Русия е страна в спора.

Нужна ли е смяна на " Нормандския формат "?
Украйна към този момент инициира основаването на " Кримска платформа " като търсене на интернационален формат, където международните водачи да дискутират стъпките за деокупацията на Кримския полуостров и спазването на човешките права.

Първата среща на " Кримската платформа " е планувана за края на месец август. Очакваме полемиката за спазването на правата на кримските татари да бъде съществена тематика.

Очакваме " Кримската платформа " да е една от стъпките, която да докара до спокойно разрешаване на казуса с противозаконната анексия на полуострова.

Вече имаме явен ангажимент от Съединени американски щати да играе по-голяма роля освен в намирането на спокойно решение против съветската експанзия, само че и за отбрана на националната целокупност на Украйна и Грузия и самопризнание за демократичните промени в тези две страни.

Каква е вашата оценка на връзките на Украйна с НАТО?

Украйна е най-големият сътрудник на Алианс от страните, които не са членки. Допринасяме за груповата сигурност като организираме военни учения с нашите сътрудници от НАТО.

Сътрудничим си в разнообразни области от съвместен интерес. Важното е, че НАТО утвърди своята десетгодишна идея за 2020 - 2030 година. Важното за Украйна, по този начин и за Грузия, е да видят своите вероятности за интеграция в този десетгодишен интервал. Очакваме това да стане на идната среща на Алианса на 14 юни в Брюксел. По тази причина организирахме редица срещи със страните от Североатлантическия контракт.

Важното за нас е, че виждаме политическото единение на Алианса по значими за Украйна тематики като териториалната целокупност, преустановяване на противозаконната окупация на Крим.

Какви са настройките на украинците към Европейския съюз?
Това е дълъг развой. От пет години Украйна извършва Споразумението за асоцииране.
Европейски Съюз е един от главните търговски сътрудници на Украйна. В същото време Украйна е огромна страна и огромен пазар с 40 млн. консуматори.

От тази позиция има огромни благоприятни условия за икономическо съдействие. Ние сме подготвени да засилим комерсиалните връзки с Общността въз основата на Споразумението за асоцииране. В същото време работим за усилване на двустранните връзки със страните членки в светлината на европейската вероятност за Украйна.

Какви са вероятностите за развиване на връзките на Украйна с България?
Имаме доста добър разговор и това е причина за развиване на връзките сред България и Украйна. По тази причина чакам усилване на двустранното ни съдействие.

Това беше маркирано през днешния ден (в четвъртък) при срещата ми с българския министър председател Стефан Янев.
Предвижда се съвещание на Съвместната икономическа комисия, с цел да се обсъдят синхронизирането на комерсиалните ни връзки. Не на последно място е съдействието в Черноморския район и по особено за гарантиране на неговата сигурност.

Оптимист съм, че идната година ще имаме усилване на съдействието сред двете страни в стратегическите сфери като политика, сигурността и стопанската система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР