ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Хаджигенов за ФАКТИ: Нито един протест не може да свали главния прокурор

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вчера вечерта в изявление за bird.bg служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи учacтвaтващи в комисията, която прoвeрява данните зa пoдcлушвaнeтo нa пoлитици. Пo-рaнo днec cтaнa яcнo, чe Прокуратурата e пoвдигнaлa oбвинeниe нa нaчaлникa нa ceктoр „ Културнo-иcтoричecки цeннocти “ в ГДБOП глaвeн инcпeктoр Aнгeл Пaпaлeзoв. Извършeнo e прeтърcвaнe с изключение на на кабинета му, също и на дома му.

Това (в случая в ГДБОП) провокира.

Идва разумният въпрос – следим ли дежавю на събитията от предишното лято, т.е. влизането на прокурори в Президентството, което даде подтик на всеобщите антиправителствени митинги през предишното лято.

За коментар от ФАКТИ потърсихме юрист Николай Хаджигенов, народен представител в 45-тото Народно заседание от „ Изправи се! Мутри вън! “ и част на „ Отровното трио “, което беше измежду уредниците на митингите в лятото на 2020 година.

„ Нищо от всичките тези неща не е същото, с изключение на Гешев и нелепостите, които прави”, безапелационен беше юрист Хаджигенов.

„ Докато влизането в Президентството беше безусловно невиждан акт, влизането на Прокуратурата в Министерство на вътрешните работи е всекидневие. Единствената основна разлика е, че тук явно въртят още веднъж някаква поръчка, оказват някакъв напън. Гешев очевидно още не е схванал, че прокурорската страна е завършила, тъкмо както Бойко не е схванал, че завоюва изборите и загуби властта. Това е развой, който ще отнеме време, само че не, не е същото. Ако беше същото, площадът щеше да е цялостен. Нещата в този момент са разнообразни “, изясни той.

„ Имайте поради и нещо друго – основният прокурор не може да бъде свален с митинги. Бих желал да е допустимо, само че то не е. Това, което може да смъкна основният прокурор предварително и което може да реформира Прокуратурата в една същинска прокуратура, а не в бухалка на прокурорски самовластник – Гешев, Цацаров, все едно кой, е Народно заседание . Трябват промени в Закона за правосъдната власт на мига, нужно е преустановяване предварително мандата на Висшия правосъден съвет, нови правила за избор, избор на нови хора, с цел да не екстраполираме съществуващия Висш правосъден съвет в нов. Едва тогава има опция за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, каквито предпоставки има хиляди. От първия си ден до момента той е дал безчет законови благоприятни условия за преустановяване на мандата. След това е нужно да продължим с промяната в Прокуратурата, т.е. стигаме до конституционната смяна. Това може да го направи единствено Народното събрание. За страдание митингите не могат да го създадат. Ако можеха, Гешев въобще нямаше да е встъпил в служба. Ако можеше, щяхме да сме свалили и Цацаров. Това е кардинална позиция за основния прокурор. Когато имаме основен прокурор, назначен от мафията за техен бранител, тогава той напълно няма да си отиде “, сподели още адв. Хаджигенов.

Адвокат Хаджигенов беше безапелационен, че с цел да има действителна смяна у нас, би трябвало да се стартира с смяна в Прокуратурата: „ Гешев тези неща не ги е учил в милиционерското учебно заведение, видял, че шефовете на висшите съдилища са админи и си споделя, че и той е админ. Това не е правилно. Прокуратурата има единоначалие и в нея не става нищо без Гешев, както не ставаше нищо без Цацаров. Такъв е законът и по тази причина би трябвало да се промени. Затова първата стъпка е Гешев, като ние нямаме фиксация върху физическото лице Иван Гешев, а върху основния прокурор Иван Гешев. Това е по този начин още от преди да стане основен прокурор. Такъв човек изобщо няма място в правораздаването, камо ли в Прокуратурата “.

„ Категоричен съм, че нито един митинг не може да смъкна основен прокурор и то, забележете, естествен основен прокурор. Когато приказваме за основен прокурор на мафията, следователно, това сигурно не може да стане. Затова имаме подготвена рецепта и тя е законова рецепта. С риск да прозвуча доста дребнаво – ние даже Бойко Борисов не свалихме с митинги. Свалихме го с избори. Да, митингите доведоха до загубването на властта от ГЕРБ и Бойко Борисов, по този начин е. Формално видяно обаче митингът не смъкна Борисов, той даже довърши мандата до край.

Без митингите нямаше да има подобен резултат на изборите – по този въпрос нямаме никакви илюзии. Протестите направиха това, което направиха. Сега основният прокурор не може да бъде свален с митинги. Както знаете, аз в никакъв метод не съм съперник на митингите. Привърженик съм обаче на реализма и на смислените неща “, добави той.

В края на диалога юрист Николай Хаджигенов отговори на въпроса дали „ Отровното трио “ има подготвеност за организация на митинги в бъдеще. „ След като приключихме на 116-тия ден, споделих, че Шестото национално въстание го държим в ръцете си. То обаче би трябвало да бъде употребявано вярно, свястно. Трябва да е допустимо да реализира съответен резултат, както реализираха петте въстания преди шестото. Ние имаме подготвеност да организираме митинги когато и да е, само че би трябвало да има задоволително смислена причина и моментът на случване да бъде селекциониран деликатно. На всяка тъпня, която прави Гешев в предсмъртните си гърчове, което прави и Борисов, няма смисъл да се провеждат митинги. Ние сме по-умни от това. Ако Гешев реши, че може да вземе властта и да я държи принудително, това е моментът, в който ще създадем Шесто национално въстание. По време на тези предсмъртни спазми, няма потребност от това. Трябва да бъдем по-умни и ние сме “, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР