ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Камен Добрев за ФАКТИ: Това е пълзящ преврат – Прокуратурата обявява война на службите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Прокуратурата напълно намерено се намесва в работата на Министерство на вътрешните работи “. Това сподели през вчерашния ден служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред bird.bg.

По-рано през днешния ден стана ясно, че Прокуратурата е повдигнала обвиняване на началника на бранш „ Културно-исторически полезности “ в ГДБОП основен контрольор Ангел Папалезов. Извършено е също претършуване на дома и кабинета му. Самата акция по претърсването в ГДБОП беше осъществена през вчерашния ден вечерта, а в нея се включиха прокурори и следователи. Претърсването идва след позволение на Специализирания углавен съд. Обвиненията са за търговия с културни полезности и пране на пари.

В изявлението си пред bird.bg Бойко Рашков разгласи, че Прокуратурата е извикала на разпит новите шефове на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП). Рашков сподели още, че е претърсен кабинетът на един от чиновниците, които вземат участие в инспекцията на подслушването на политици, имайки поради точно Папалезов.

За да приказваме по тематиката от ФАКТИ се свързахме с юрист Камен Добрев от гражданско съдружие БОЕЦ.

„ Това е пълзящ прелом, съдейки по хората, против които са ориентирани дейностите на Прокуратурата, тъй като те не са единствено против Ангел Папалезов, те са и против други членове на тази комисия, назначена от министъра за инспекция на подслушването на политици. Действията на Прокуратурата напълно целеустремено са ориентирани против членове на комисията. Още оня ден една част от тях са викани. Доколкото зная Стефан Джолев от ГДБОП е викан на разпит. Също по този начин и Христо Христов от Дирекция „ Вътрешна сигурност “. Всички към този момент знаем, че през вчерашния ден имаше претършуване и изземване освен от кабинета на Папалезов, само че и от вкъщи му. Като прочетете решението на Специализирания углавен съд, то е неуместно откъм претекстове “, разяснява адв. Добрев.

„ Ангел Кънчев стои отпред на тази акция. Важно е обаче кой е направил претърсването, тъй като на място Ангел Кънев го нямаше. Там беше само един следовател, за който може да бъде открита връзка с Петьо Еврото – една дама, за която основателно се твърди и в медиите, че е близка до Еврото. Тоест това е шпицкоманда – най-приближените на Гешев, отпред с Ангел Кънев, сега са оповестили негласна война на държавните институции, доколкото служебният кабинет и неговите дейности легитимират държавната власт.

Това е война на оня другия център, който управляваше до неотдавна страната, против законната държавна власт “, безапелационен беше той.

„ Тази директна интервенция на Прокуратурата цели да разколебае участниците в тази комисия. Според мен задачата е до края на двумесечното действие на служебния кабинет да не се свърши работа по предоставяне на публичност за противозаконното подслушване. Това е крайната цел. По-смущаващото е, че досъдебното произвеждане е с номер 3 от 2021 година. Стана ясно, че то е формирано още при започване на годината. Според мен напълно комфортно Ангел Папалезов е вкаран в комисията в този момент, с цел да могат да се правят тези процесуално-следствени дейности, другояче едни каузи стоят на трупчета и когато е комфортно и належащо в тези каузи се вкарват нови хора “, добави адв. Добрев.

„ Надяват се след изборите да се върнат още веднъж на власт и тази комисията да не просъществува тогава, надлежно да не се свърши работата до края – работата на служебното държавно управление. За това е пълзящ прелом – Прокуратурата директно се намесва и афишира война освен на Президентството, в което влезе преди година, а към този момент и на службите. Доколкото разбираме, на разпит е викан и новият ръководител на ДАНС Пламен Тончев. Такова нещо не мисля, че е имало преди “, сподели още той.

„ В определението на Специализирания углавен съд, с което през вчерашния ден беше позволено претършуване и изземването, става дума за търговия с въздействие, пране на пари и търговия с културно-исторически полезности, като се прави някаква връзка с Божков – че надали не Папалезов е непосредствен с Божков. Забележете в кой миг се прави – единствено няколко дни по-рано Папалезов става част от тази комисия за инспекция на подслушването.

Мисля, че отсега нататък ни чакат още по-скандални дейности на Прокуратурата. Жалко е, че няма никаква реакция от страна на самите чиновници на службите. Те може и да са един тип подчинени, само че би трябвало да защитят своите сътрудници. Трябва да се даде публичност и на това определение на Специализирания углавен съд и да се види с какви официални претекстове, преписани от настояването на Ангел Кънев, се дава позволение. Това не може да са юридически актове – правосъдни и прокурорски. Те могат да пишат каквото пожелаеш и да вкарат в тази незаконна група който пожелаят “, счита още адв. Камен Добрев.

В края на диалога юрист Добрев прикани за цивилен напън и гражданска интензивност в работно време, както и за присъединяване в митинга на самодейност „ Правосъдие за всеки “, който ще стартира през днешния ден в 19:00 часа пред Съдебната палата. „ Трябва да има напън върху Прокуратурата. Това, което се случва е казус и не се е случвало в новата българската история – по този метод Прокуратурата директно да влиза във война освен с президентската институция, само че с законната държавна власт “, приключи адв. Камен Добрев от БОЕЦ.

Междувременно цивилен митинг се организира сега. Искането е оставката на Иван Гешев като основен прокурор. Протестът стартира пред постройката на Съдебната палата, а към сегашния миг протестиращите са вътре в Съдебната палата и желаят среща с Гешев. Адвокат Камен Добрев от БОЕЦ също взе участие в митинга.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР