ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как НОИ тихомълком ощетява хиляди български граждани

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
адв. Марин Поповски-Пловдивска адвокатска гилдия

Безспорно понятието „ цинизъм “ през призмата на ръководството на ГЕРБ закупи нови измерения и сътвори у хората едни по-дълбоки от нормалните схващания за смисъла на тази дума. Ярък образец за това са отпуснатите добавки за пенсионерите през месец март тази година в размер на 50 лв.. Няма неприятно! Така или другояче през последните 10 години ГЕРБ доведоха хората оттатък ръба на отчаянието, тъй че тези 50 лв. им се видяха като 50 000. За страдание и това „ богатство “ от страна на премиера-слънце не остана без скрити последствия. Верни на своята политика „ с едната ръка давам, с другата вземам два пъти повече “ седмица след отпущането на добавките, с който ГЕРБ се тупаха по гърдите, че единствено те са загрижени за българския пенсионер, последваха всеобщи незаконосъобразни дейности против жителите, които са персонални асистенти на свои близки-инвалиди. За какво иде тирада:

В съответния случай Национален осигурителен институт задължи моя близка-осигурено лице да възвърне суми, изплатени ѝ като обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност заради заболяване за съответни времеви интервали. Национален осигурителен институт е намерил изплатените суми за недобросъвестно получени от дамата, защото е употребила болничния по главен трудов контракт, до момента в който е изпълнявала обществена услуга „ Личен асистент”, обслужвайки своята стара майка, чийто крайник е ампутиран. Оказва се на процедура, следвайки „ логиката “ на Национален осигурителен институт, че български жител, който е „ персонален помощник “ на собствен непосредствен и в това време работи по различен главен трудов контракт, НЯМА право на болничен, въпреки да е обезпечен за всички опасности, в това число заболяване, бременност и майчинство и въпреки Национален осигурителен институт ДА ПРИБИРА всеки месец дължимите за тези опасности суми от това лице.

С други думи страната те задължава да плащаш всеки месец за риск, при настъпването на който обаче ти е обезпечено, че обезщетение НИКОГА НЯМА ДА ПОЛУЧИШ, т.е. хвърляш едни пари през прозореца и забравяш за тях. Все едно да си платиш застраховка „ каско “ на колата, само че да не очакваш, че в случай че настъпи вреда ще получиш обезщетение. Що за държавна политика!?! Оказва се, че това напълно не е индивидуален случай, в противен случай седмица след разпределяне прословутите добавки за пенсионерите безусловно са завалели писма от Национален осигурителен институт с искане до жители, които са получили такова обезщетение за прилагане на болничен по главен трудов контракт до момента в който са полагали грижи като „ персонален помощник “ на свои близки, да възстановят изплатените им суми. Интересното е, че посочените от Национален осигурителен институт суми са за интервал от преди 1-2 години обратно във времето.

Направихме опит да разбираем аргументирано пред Национален осигурителен институт, че подхванатите от тях дейности са незаконосъобразни и дискриминационни. От там несъмнено ни дадоха отговор, че парите подлежат на възобновяване и не смятат позицията си за неправилна, вследствие на което постановиха запор на трудовото заплащане на моята близка. Решихме да се борим по открития от закона ред против тази неправда и в тази връзка заведохме правосъдно дело против Национален осигурителен институт. Накратко изложихме изказванията си, че откакто едно лице се употребява от осигурителна протекция при краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване и е с добито право по чл.40, ал.1 от КСО за приемане на парично обезщетение вместо заплащане за времето на употребения при работодателя си отпуск за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване по болнични листове, то направеното от Национален осигурителен институт осигурително заплащане в размер по посочените болнични листове Е било ДЪЛЖИМО и не съставлява безпричинно получено от лицето парично обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност.

Да се одобри противното опонира на смисъла общественото обезпечаване и задачата на закона. Това би означавало обезпеченото лице, което поставя труд на съображение подписани трудови контракти на две разнообразни места и му се удържат дължимите осигурителни вноски да се сложи в ДИСКРИМИНАЦИОННА СПРЯМО ДРУГИТЕ ОСИГУРЕНИ ЛИЦА обстановка, при която НИКОГА не би могъл да се ВЪЗПОЛЗВА ОТ обезпеченото му от закона право на обезщетение, въпреки в действителност учредения за това да са налице и да са изпълнени всички планувани от закона предпоставки!

Жалкото в тази ситуация беше, че трябваше да обясняваме на Директора на Национален осигурителен институт и неговите подчинени „ експерти “ по какъв начин работи законът, който те ползват ежедневно!!!

За благополучие успяхме да надигнем тази неправда, защото с Решението си Административният съд удостовери нашите изказвания, с което постигнахме една дребна победа и уповавам се огромна крачка по пътя към недопускане на бъдещи такива несправедливости. Крайно време е страната в лицето на Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите и други контролни органи да проработи съответно при съблюдаване текстовете от закона.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР