ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Какво може израелската противоракетна система Железен купол

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Откакто сред израелци и палестинци се стигна до нова ескалация на насилието, на необикновен интерес се радват споделяни в интернет видеа, които демонстрират успеваемостта на израелската противоракетна система " Iron Domе " ( " Железен купол " ). В обществените мрежи тези наличия са гледани стотици хиляди пъти. И най-много тези от нощта против сряда, когато Тел Авив беше подложен на масиран обстрел. На тези видеа се вижда по какъв начин десетки светлини, трасиращи нощното небе над града, припламват блестящо, съпроводени от оглушителни гърмежи.

Как действа " Iron Domе "?

Застраховка " Живот " за израелците - по този начин назовават в обществените мрежи противовъздушната система " Железен купол ". Тази отбранителна система се състои от радарна станция и надзорен център, които засичат приближаващата заплаха, да вземем за пример изстреляна ракета, незабавно след старта ѝ и пресмятат нейната траектория. Всичко това се случва в границите на броени секунди. Но и няма повече време, защото според от мястото в Ивицата Газа, откъдето е изстреляна ракетата, израелците имат сред 15 и 90 секунди за намирането на несъмнено укритие.

Третият детайл на системата са установките за изстрелване на ракети. Една отбранителна единица разполага с три до четири такива установки, като във всяка една от тях има място за 20 прихващащи ракети. Отбранителна ракета се изстрелва обаче единствено в случай че съществува заплаха приближаваща ракета да удари жилищен регион. Във въздуха прихващащите ракети са управляеми и могат да трансформират траекторията си. Те не поразяват задачата непосредствено, а избухват в непосредствена непосредственост до нея и по този начин я унищожават. Това обаче значи, че падащите парчета могат да причинят вреди на земята.

Отделните отбранителни единици са мобилни и могат да бъдат местени от едно място на друго. В момента в Израел работят 10 такива отбранителни системи. По данни на фирмата-производител - израелската държавна оръжейна компания " Rafael Defence Systems ", една такава батарея може да обезпечи отбраната на приблизително огромен град. Системата може да прихваща ракети на разстояние до 70 километра. Експерти са пресметнали, че с цел да бъде покрита цялата територия на Израел, страната се нуждае от 13 противоракетни системи.

За своята отбрана Израел употребява и други системи - " Iron Domе " е предопределена да прихваща и ликвидира ракети с дребен обхват на деяние.

Колко ефикасна е системата?

Производителят на системата ѝ дава 90 % успеваемост. Пред организация Франс прес шефът на противоракетната защита Моше Пател е декларирал, че през последните 10 години, откогато системата е на въоръжение, с нейна помощ са били прехванати над 2400 ракети. „ Всяка прехваната ракета е можела да порази жилищен регион и да аргументи тежки материални и човешки вреди “, се споделя на уеб страницата на израелските въоръжени сили.

По данни на израелската войска, от началото на сегашната нова ескалация на насилието към територията на Израел са били изстреляни повече от 1000 ракети, от които към 200 са паднали още в Ивицата Газа. Радикалната организация Хамас наподобява залага на следната тактика: да изстрелва един след различен голям брой залпове ракети, с цел да тества " Iron Domе " или даже да я докара до лимита на опциите ѝ.

Колко коства защитата?

По данни в израелските медии, всяка една от прехващащите ракети излиза към 66 000 евро. Това е и повода ракети да се изстрелват единствено при заплаха от поразяване на жилищни региони. Системата е създадена с финансова помощ от Съединени американски щати. Междувременно американците са закупили от Израел две отбранителни системи " Iron Domе ".

Автор: Ута Щайнвер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР