ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Владислав Панев за ФАКТИ: ГЕРБ, БСП и ДПС не искат промяна в изборните правила

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
След гласуването срещу програмата за дневния ред от страна на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, днешното пленарно съвещание на 45-тото Народно заседание не съумя да се състои. Най-важната точка от програмата на Народно събрание за пленарното съвещание беше гласоподаване на второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

В рамките на пленарното съвещание трябваше да се разиска още основаването на Временна анкетна комисия за инспекция на „ Росенец “ и всички дейности от лятото на предходната година, подхванати от представители на политически сили и чиновниците на НСО, а още и разискване на Временна комисия за следствие на обстоятелствата и събитията към потреблението на сълзотворен газ, мощ и помощни средства от Министерство на вътрешните работи по отношение на протестиращи жители на 10 юли и 2 септември 2020 година.

След бойкотирането на съвещанието от страна на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, ръководителят на Народно събрание Ива Митева свика изключително съвещание, което ще се организира на следващия ден.

За коментар върху дейностите на парламентарните групи на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи от през днешния ден и за работата на 45-тото Народно заседание, от ФАКТИ се свързахме с народния представител и заместник-председател на парламентарната група на „ Демократична България “ Владислав Панев, който е още и съпредседател на Политическа партия „ Зелено придвижване “.

На въпроса дали след явния протест през днешния ден се потвърди теорията, че в коалиция с Българска социалистическа партия не може да се случи смяна, Панев отговори: „ И от предходни гласувания беше ясно, че реформаторско болшинство, което в действителност може да промени манталитета на ръководство в България, доста мъчно ще бъде реализирано в границите на този парламент, без значение от поръчките на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, че биха подкрепяли такова болшинство. Видно е, че при основни гласувания, реформаторското болшинство не може да се състои . Ако се стигне до такава степен, ще го забележим и при гласуването за промени в Конституцията, за промени в правосъдните закони и така нататък “.

Най-рационалният метод доста евентуално е разпускането на този парламент и нови избори . В последна сметка, в случай че желаеме България да бъде изменена, то евентуално ще би трябвало да се мине през такова чистилище “, сподели още той.

„ Сега президентът би трябвало да даде мандат на трета политическа мощ. Ако и тогава не бъде формирано държавно управление, отиваме към длъжностен кабинет и нови избори евентуално през юли “, добави Панев.

На въпроса по какъв начин си изяснява протеста през днешния ден, националният представител отговори: „ Вероятно болшинството в пленарна зала на тези три партии на статуквото не желае каквито и да е промени в Изборния кодекс, в това число напълно машинно гласоподаване, в това число видеонаблюдение, в това число повече секции в чужбина. Чрез протест на самия дневен ред, те в действителност се доближават точно към тази цел – да няма промени в Изборния кодекс , да няма промени и в ЦИК , тъй че разпоредбите през юли да бъдат същите, каквито бяха в този момент през април “.

Относно това дали ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи саботираха дневния ред по едни и същи аргументи, Панев сподели: „ Според мен ГЕРБ в действителност са уплашени от разновидността длъжностен кабинет и нови избори. За другите две партии (бел.: Българска социалистическа партия и ДПС), те са партии на статуквото и елементарно могат да се схванат между тях. Предполагам, че аргументите са точно такива – привикнали са да играят при едни правила, те са им комфортни и надлежно няма причина да желаят да ги трансформират ”.

На въпроса какво съгласно него ще се случи на изключителното съвещание на следващия ден, той отговори: „ Утре ще забележим дали още веднъж партиите на статуквото ще съумеят да образуват болшинство, което да не гласоподава дневния ред и да приключи съвещанието още първоначално му. България е изправена пред провокации и се надявам да има съвещание, което да стартира гласуването на измененията най-малкото в Изборния кодекс. Има и най-малко 20 други чакащи законопроекта, огромна част от тях импортирани от „ Демократична България “, които са в действителност значими за измененията в България . За законната рента, също по този начин и намаляването на мандата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), който, спомняте си, преди два месеца беше повишен от остарелия парламент, като концепцията беше мандатът на Комисия за защита на конкуренцията да не завърши юли тази година, а през юли 2023 година “.

Необходимите промени в Изборния кодекс Панев заключи с: „ Всичко, за което сме говорили по време на предизборната акция – и гласоподаване по пощата, и напълно машинно гласоподаване, тъй като видяхме, че в съмнителните секции в действителност гласовете през хартиените бюлетини изглеждаха по-съмнително в интерес на избрани партии - партиите от болшинството, несъмнено, от ръководството. Също би трябвало да има и повече секции в чужбина. Знаете, имаше проблеми във Англия, в Съединени американски щати и така нататък Видеонаблюдението, което беше отказано от сегашната ЦИК, също би трябвало да се вкара “.

„ Това са базовите промени, които биха подсигурили по-честни избори и по-справедливи резултати. Под обективни имам поради такива, които да отразяват публичните настроения и да има по-малко следен избор “, добави той.

В края на диалога Владислав Панев сподели и персоналните си упования по отношение на това дали в действителност ще се стигне до смяна на изборните разпоредбите преди новите избори. „ Надявам се да се стигне, макар че партиите на статуквото имат над 120 гласа в Народното събрание. Техните поръчки, гласуването им през вчерашния ден в Правна комисия демонстрира, че те биха се съгласили на минимални промени. Вижда се, че болшинството зависи от тях – от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи. Именно по тази причина няма доста смисъл в реализирането на мандат на държавно управление в този парламент - то ще бъде подвластно от тези субекти “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР