ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Юлиан Попов: „Има такъв народ“ бъркат мажоритарен избор с избор за личности

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Един от многото проблеми с мажоритарната система и България е високата концентрация на България. От по какъв начин нова България я има, тя е централизирано устроена. Местните налози са оскъдни, всичко се разпределя централно, кметовете имат над главите си държавни наместници. Това устройство се усилва и от централизирани практики – никой на място не смее да гъкне, да не разсърди министъра, всеки чака някакво централно систематизиране. Джипкаджийството е конституционно предопределено, не е патент на Борисов.

Това разяснява във " Facebook " Юлиан Попов

В сходна среда мажоритарна система е парадокс, в най-хубавия случай е лотария. Мажоритарната система има логичност при децентрализирано ръководство, при което Пловдив е Пловдив, Ямбол е Ямбол. Когато разнообразни подтеритории имат задоволителна автономия, която може да бъде показана.

Много хора, Има Такъв Народ в това число, бъркат мажоритарен избор с избор за персони. Това е някаква кастинг илюзия, която няма нищо общо с политическа или изборна система. Съществуват доста способи да се ускори ролята на личността, да се увеличи персоналната отговорност и отчетност на избраниците. Може да се стартира с ликвидирането на неуместната процедура един претендент да бъде в две листи. Политическото обучение е различен метод. Прозрачност на гласуването на обособените депутати е трето. Засилването на парламентарния надзор. Практика на кабинети в сянка. Депутатите да могат да са министри без да напущат Народно събрание. И т н.

Въвеждането на мажоритарен кастинг за Народното събрание е съветска
рулетка. Ще гръмне инцидентно и ще путинизира страната. Една партия ще удари десятката и след това не можеш да я извадиш от власт. Коя ще е няма значение. И страната ще бъде заграбена от някой турски, съветски, псевдолиберален, псевдоконсервативен или псевдо нещо друго Путин, който няма да я пусне десетилетия.

За да има парламентаризъм и с цел да има демократична отговорност Има Такъв Народ и другите би трябвало просто да не помнят за мажоритарната система. Или да я заложат като цел за след 20 години и да посветят идващите 20 години на конституционни ремонти, децентрализация, гражданско обучение в името на мажоритарния избор и ред други неща в името на една смяна, която по принцип не подсигурява нищо.

Холандия и Англия имат радикално противоположни системи. Англия е чисто мажоритарна в един тур, Холандия е пропорционална даже без предел за влизане в Народното събрание. Двете страни са доста сходни във връзка с доста значими демократични индикатори. Мажоритарната система за България е пързалка за губене на време и сила. Оставете концепцията в килера, не се замеряйте с нея, признайте, че не става и се хващайте за нещо свястно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР