ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Скандалът със сивите турски паспорти: хиляди турци са пристигнали нелегално в Германия?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Този паспорт е със сив цвят и напълно неосезаем, само че пък отваря граници. Изходната му концепция съответствува с тогавашните български служебни паспорти: турските управляващи го издават на държавни чиновници и служители, които пътуват по работа зад граница. Благодарение на документа, тези турски жители не се нуждаят от виза за Германия. Оказва се обаче, че през последните години благодарение на сивите служебни паспорти стотици, а евентуално даже хиляди хора от турската провинция са се добрали до Европейски Съюз - доста от тях са се заселили в Германия. Нека да напомним, че в границите на по този начин нареченото " Споразумение за бежанците " Турция към този момент от няколко години упорства за безвизов режим с Европейски Съюз, само че досега подобен не е въведен.

Първоначално медиите оповестиха, че през ноември 2020 година 43 души от турската провинция са пристигнали в Германия точно с такива паспорти. Журналистката Савилай Йълман от вестник " Хабертюрк " беше тази, която разкри, че тук в действителност става дума за проведена система за търговия с хора. Всичко тръгнало от една информация, която на ухо ѝ дал локален политик от нейния роден град Йесилкой в провинция Малатия. " Бързо разбрах, че съм бръкнала в гнездо на оси. Оказа се, че въобще не става дума единствено за тези 43 души от тукашната община ", споделя тя. От прилежащото градче Бингьол към Германия също са се отправили много хора със сиви служебни паспорти в багажа - най-много млади мъже и дами. Турските управляващи към този момент взеха под лупа и доста други общини. Савилай Йълман счита, че близо 3000 души са съумели да емигрират от Турция в Германия и в други европейски страни, с помощта на нелегално издадени сиви паспорти.

Пристигат в Германия и след това следите им се губят

Във всички тези случаи явно се е работило по един и същи модел. От Германия идва покана за някакво присъединяване - да вземем за пример в природозащитен уъркшоп за общински чиновници или пък за културен продан. Всъщност и двата посочени в поканата мотива съществуват единствено на хартия. Досега се счита, че такива предложения са били създавани на конвейер от човек от турски генезис на име Ерсин К., живеещ в Хановер. Тамошната прокуратура към този момент повдигна обвиняване против него поради нарушение на Закона за престояване в Германия.

" Той е канил участници за някакви мероприятия по всякакви екологични тематики, само че нашето следствие дотук демонстрира, че мероприятията са били измислица ", споделя хановерският основен прокурор Томас Клинге. Той изяснява, че хората дошли на групи в Германия, само че директно по-късно се разпръсвали. От упоменатата нагоре група от 43 души, пристигнали през ноември 2020, към този момент петима са подали молби за политическо леговище, споделя още прокурорът. На останалите следите се губят, само че журналистката Йълман въпреки всичко е съумяла да беседва с един от тях. Научила, че индивидът е платил 6000 евро за сивия паспорт и за опцията да се качи в рейса. " Разказа ми още, че работи като надничар по градежи. Изкарвал положителни пари и се чувствал благополучен, а пък в Германия никой не го разпитвал за паспорта му ", изяснява тя. 40-годиншият мъж ѝ споделил още, че още в рейса им прибрали сивите паспорти. " Берлинер Цайтунг " написа, че в общия случай хората със сиви паспорти дошли на групи в Германия, след което изчезвали, а в родината се завръщали само ръководителите на групите - нормално общински служители. С аферата с турските сиви паспорти се занимава към този момент и в прокуратурата във Вайден, Бавария. Там се води следствие против няколко лица, оказали помощ за прехвърлянето на турските жители към Германия. В случая става дума за към 200 турски жители, влезнали в Германия през чешката граница. Вели Агбаба, народен представител от най-голямата опозиционна мощ в Турция, Републиканската национална партия, показа по малкия екран своето разбиране, че представители на локалните управляващи са забъркани в търговия с хора. " Според нашето следствие, кметът на Бингьол от ръководещата партия персонално е провел този трафик на хора в интервала 2014-2019 година. Естествено, че всичко опира до пари ", уверен е той.

Властите в Турция и в Германия се задействаха по случая

Скандалът със сивите служебни паспорти последователно набъбва до политическа спекулация. Опозицията в Турция упреква вътрешния министър, че изпраща инспекции единствено в общините, където на власт са опозиционни политици, като в това време закриля бастионите на ръководещата Партия на справедливостта и развиването на президента Ердоган. Говорителят на ръководещата партия Йомер Челик изрично отхвърля тези обвинявания: " Вътрешният министър ще проверява всичко на всички места и ще връчи резултатите на правораздаването. Ние държим на едно транспарантно следствие. " Вътрешното министерство предприе и първи ограничения: издаването на сиви служебни паспорти краткотрайно беше прекъснато. Междувременно и немското вътрешно министерство се занимава със абсурда. " Германия работи по случая в тясна връзка с турските служби ", е споделил представител на министерството пред телевизия NDR. Той обаче не е посочил детайлности. Е, от време на време турските групи със сиви служебни паспорти се завръщат в комплект в страната. Наскоро един фолклорен отбор взе участие в конкурс в Полша и се прибра без неналичия в Турция, освен това - с първата премия.

Автор: Кристиян Буткерайт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР