ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Руската армия няма шанс срещу НАТО

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Руската войска е много осъвременена и може да нанесе съществени вреди на Беларус, Украйна, Грузия. Но няма късмет против НАТО. Това, което Русия има като военна мощ, е, че тя не се интересува от загубата на животи. Това е огромната разлика сред нея и НАТО. Русия е страна с властнически режим, при който загубата на войнишки животи е по-маловажна, в сравнение с Запад. И тази подготвеност да бъдат жертвани животи е доста значимо оръжие “. Това мнение изрече известният съветски икономист Сергей Гуриев – бивш доближен на Кремъл, избягал във Франция през 2013 година, съобщи ClubZ.

Той приказва пред Подкомисията по правата на индивида в Европейския парламент. На евродепутатски въпрос Гуриев отговори, че не знае дали президентът Владимир Путин има оръжие, с което би могъл да заплаши Запада. И посочи, че към този момент всички са виждали единствено анимации и реклама. Все отново в региона на стандартните оръжия Русия е международна суперсила, предизвести беглецът. Тя е в положение да анексира още територии от Украйна. Това, на което Москва не може да издържи, са нови и повече наказания. Режимът се бои от секторни ограничения против огромни компании, против държавния дълг на страната.

Спад на известността на Путин ⇒ застоялост

Руската стопанска система е растяла бързо през първите 10 години на века, счита Гуриев. Тогава и Путин е имал известност. Когато обаче режимът се развил в недемократична посока, нещата се трансформирали. Някъде в края на първото десетилетие на века предпоставките за напредък изчезнали. Спаднала и известността на президента. „ Ако погледнете развиването на съветската стопанска система, тя се възвърне бързо от финансовата рецесия 2008-2009 година След това обаче растежът почна да спада до 1 на 100 годишно. Докато първите години растежът бе 7 % годишно “, посочи икономистът. А от 2013 г цялостният напредък е по-малко от приблизително по 1 % на година. Но по-важното е, че приходите на съветските семейства след обезщетенията от държавното управление са с 10 на 100 по-ниски, в сравнение с през 2013 година „ Стагнацията вървеше ръка за ръка със спада на известността на Путин “, заключи Гуриев.

За западните наказания

Санкциите, наложени от Запада, нанасят прекомерно слаби вреди на съветската стопанска система и довеждат до годишен спад едвам от 0,2 на 100. Същевременно обаче тези ограничения изпращат сигнали на евентуалните вложители, че Русия е токсично място за инвестиции, посочи съветският специалист. Но това не плаши управниците.

„ Представителите на съветското държавно управление и Путин не са глупави. Те схващат, че неналичието на господство на закона и вложения се отразяват зле на растежа. За тях опцията да останат на власт е да употребяват правосъдната система, с цел да запазят ръководството. Правителството схваща за какво няма вложения, само че умишлено прави своя избор. Той е напълно умишлен. Това е метод държавното управление да управлява стопанската система, да не позволява конкуренцията. Това му оказва помощ да остане на власт за сметка на растежа “, сподели Сергей Гуриев. Той е безапелационен, че съветските жители биха спечелили, в случай че се премине към по-отворен, по-европейски и некорумпиран режим. Точно това обаче е в прорез с ползите на ръководещите. Затова те употребяват целия инструментариум от репресивни и антидемократични ограничения.

Дори да бъдат наложени наказания, съветското държавно управление ще преразпредели тежестта от тях и ще я трансферира от хората, към които те са ориентирани, към пенсионерите и цялото общество. Алексей Навални и хората му са изцяло наясно защо става дума, като упорстват Европейски Съюз да глоби съветските олигарси, продължи Сергей Гуриев. Защото Путин се опасява от целенасочените наказания. Той чудесно знае, че в такава обстановка антуражът му може да се обърне против него. Европейски Съюз пък би трябвало да ползва личните си закони против корупцията и прането на пари. Руският режим употребява пари, с цел да подкопае западните демокрации демокрации. И по тази причина Западът би трябвало да работи против нахлуването на съветски пари в Европа.

Режимът не е руски. Има единствено няколкостотин политзатворници

Въпреки всичко режимът на Путин обаче не е руски, посочи Гуриев. В страната няма хиляди политзатворници. Те са единствено няколкостотин. Има и цензура, само че тя не е сталинистка. В момента в Русия царува така наречен осведомителна автокрация. „ Това е властнически режим, който не може да бъде заменен с избори. Идеята за изборите в Русия е те да се организират за шоу и да се печелят. Ако има опасност, не се позволяват претенденти на опозицията. Не бива да вършим грешката и да считаме този режим за либерален “, прикани емигрантът.

Как може да бъде свален режимът

Тази задача е доста сложна, защото самият Путин е избрал елитите, счита Сергей Гуриев. „ Те няма да се извърнат против него, боязън ги е. Ако създадат такива опития, или ще бъдат отровени, или отстранени. Вече трима някогашни министри са в пандиза, олигарси - също. Други са под домакински арест. Всички те бяха обвинени в скрит план. Ако не си подкупен, в Русия това не е закононарушение. Но неналичието на преданост е “, уточни беглецът.

По този метод Путин се разправил и с хора, видели опция в ръководството на Дмитрий Медведев, който бе президент за един мандат в интервала 2008-2012 година Такъв е казусът с олигарха Владимир Евтушенков. През 2014 година той бил подложен под домакински арест, а бизнесът му бил лишен в интерес на държавната петролна компания „ Роснефт “. Грехът на Евтушенков бил, че желал втори мандат за Медведев. Това предиздвикало Путин да промени и съветската конституция, съгласно която към този момент може да ръководи на процедура цялостен живот. Днес „ лейтенантите “ на съветския президент се опасяват, че в случай че той си отиде, ще настъпи безпорядък и неизясненост, които ще костват скъпо на всички тях. „ В последна сметка обаче аз считам, че митингите ще смъкват режима. Но дали Путин ще го доживее или не на власт, не е ясно “, заключи Гуриев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР