ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Украинската армия днес е по-голямо предизвикателство за Русия от 2014 г.

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Когато преди седем години избухна война в Източна Украйна сред държавните сили и подкрепяните от Русия сепаратисти, украински бойци се биеха в окъсани маратонки и закупени с дарения бронежилетки. А техните неопитни командири постоянно проявяваха колебливост, което от време на време водеше до съдбовни последствия в битката против опитния съветски съперник, написа американското издание Politico, представено от организация " Фокус ".

Днешната украинска войска е закалена в борби и по-добре оборудвана с помощта на дългогодишното присъединяване в спорове с ниска активност, както и възходящата вътрешна и външна поддръжка. Но на фона на възходящите страхове от обновяване на военните дейности, които съгласно американските управляващи се удостоверяват от най-голямата централизация на съветски войски покрай границата от 2014 година насам, специалистите губят оптимизма си. Те споделят, че за Украйна ще бъде доста мъчно да отблъсне огромно съветско настъпление. Според редактора на цензор.net и боен коментатор Юрий Бутусов, украинската войска може да устои и да аргументи огромни жертви на съветските военни, само че към момента се сблъсква с доста съществени организационни проблеми и компликации. „ За страдание, в случай че нещо се случи, ще има доста повече подвиг, в сравнение с професионализъм “, сподели той.

Разлика във военните разноски

През 2019 година Украйна e похарчилa 3,4% от Брутният вътрешен продукт за защита, спрямо 2,2% през 2014 година Такива данни се цитират от Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира. Русия през 2019 година е похарчила 3,9% за тези цели. Но процентите не би трябвало да подвеждат: приказваме за разнообразни цифри. В долари Украйна харчи 5,2 милиарда, а Русия - 65 милиарда. Миналата седмица военачалник Руслан Хомчак, главнокомандващ на украинските въоръжени сили, се опита да успокои обезпокоените от бойната подготвеност на Украйна, заявявайки, че страната е " подготвена за съответен отговор " на разнообразни сюжети. Всъщност днешната украинска войска е по-голяма и по-добре проведена. Много е радостно, че тя не се нуждае от поддръжката на небрежно събрани доброволчески батальони, както беше през 2014 година, когато съветските войски започнаха да оказват помощ на локалните бунтовници. За благополучие през последните години западните съдружници предоставиха на Украйна забележителна логистична помощ, инструктори и оръжия, които оказват помощ за възстановяване на отбранителната дарба на страната.

В момента 225 000 военнослужещи са на дейна работа в украинската войска. Освен това има 900 000 резервисти, съгласно уеб страницата Global Firepower Index. В Русия има един милион души на дейна военна работа и два милиона резервисти. Украйна се подрежда на 13-то място в света по брой танкове с 2430, и на седмо по бронирана техника и мобилна артилерия (11 435 и 2040 единици). Но Русия е първата в света по танкове (13 000), трета по бронирани транспортни средства (27 100) и първа по теглена артилерия (4465 оръдия). Уви, базата на украинската войска към момента е формирана от танкове, самолети и бронирани транспортни средства от руската ера. За Киев е мъчно да модернизира въоръженията си, макар непрекъснатата опасност от Русия, която, за разлика от Украйна, следва обширна стратегия за рационализация от 2008 година насам.

Например предходната година Украйна е изнесла оръжия и военно съоръжение на стойност към милиард $, само че не съумя да създаде или закупи съвременно съоръжение и оръжия, които не отстъпват по своите характерности на съветските аналози. Това се отнася за зенитни и противоракетни оръжия, способни да защитят инфраструктурата и сериозните стратегически цели от удари с точно оръжие. Според ветерана от украинските въоръжени сили Тарас Чмут, който оглавява основаната в Киев организация с нестопанска цел „ Украински боен център “, координираните въздушни и ракетни удари против цели като мостове, железопътни линии и електроцентрали могат да спрат украинската стопанска система изцяло. " Това значи, че руснаците няма да имат потребност да окупират огромна територия, с цел да реализиран задачите си ", сподели той. Чмут добави, че украинските Военновъздушни сили имат за жалост ниска бойна подготвеност. Миналата година командирът на Военновъздушни сили призна, че цялата авиация след 10 години ще бъде изцяло остаряла.

До огромна степен потреблението на смъртоносното оръжие от Украйна ще зависи от съветската тактичност. Както написа по-рано изданието, получените от тази страна американски противотанкови ракетни системи „ Джавелин “ (противотанкови ракетни системи) ще бъдат безполезни, в случай че Русия направи прикрито и лимитирано настъпление без потреблението на танкове. Военният анализатор Николай Сунгуровски от киевския Център „ Разумков “ споделя, че сходни съвременни оръжия са изиграли голяма роля. В същото време за Украйна е по-изгодно да получава технологии, с цел да откри високо качество на вътрешното произвеждане и да натрупа познания. „ Можем сами да го разберем “, сподели Сунгуровски за едва развитата военна промишленост. " Но това ще отнеме доста време. " Корупцията е сериозна спънка. Държавният тръст " Укроборонпром " от дълго време се счита за разплодник на корупция. В взаимно изказване, оповестено в края на предходната година с Националното бюро за битка с корупцията на Украйна, монополът даде обещание да направи отбранителния бранш „ транспарантен и виновен “. Но с изключение на военната техника има опасения по отношение на професионализма на военнослужещите.

Командване

Чмут, който е бил на дейна работа от 2015 до 2017 година, сподели, че командирите са се отървали от психическите си комплекси за военните дейности с съветската войска, които са имали през 2014 година В резултат на това днешната войска е „ подготвена за пердах “. В същото време неотдавна стимулирани и опитни бойци напущат армията заради администрация и спад в качеството на командването и контрола. Ветеранът полковник Сергий Собко, получил купата Герой на Украйна за своите заслуги, съобщи в изявление за украинските медии предишния месец, че офицери, които са се показали едва в боевете през 2014 година или са избягвали да вземат участие в бойни дейности, са се завърнали на основни командни позиции. Президентът Владимир Зеленски насочи зов към НАТО да одобри Украйна. Но към момента има доста малко очаквания за това и е въпрос на далечно бъдеще.

През първите 18 месеца от президентството на Зеленски украинските въоръжени сили одобриха 96 стандарта на НАТО. През петте години от ръководството на неговия предходник са признати 196 такива стандарта, както се показва в отчета на киевския център „ Нова Европа “. Това са най-разнообразните стандарти, като се стартира с привеждане на военните чинове в сходство с тези на Алианса и приключи с приемането на стандартите на НАТО за логистика и обмисляне. Авторите на отчета назовават тези достижения „ позитивен миг “, само че означават, че при този ритъм ще отнеме най-малко 13 години, преди Украйна да съблюдава изцяло стандартите и разпоредбите на НАТО. Това значи, че при положение на военна борба сред Украйна и Русия сходни промени няма да са от огромна изгода. Някои са песимисти във връзка с опитите на Украйна да модернизира армията.

Според Николай Воробьов, украински публицист, който преди е работил като теоретичен помощник в университета „ Джонс Хопкинс “, командирите постоянно се обезсърчават от големия размер ежедневни документи, защото те би трябвало да отговорят на голям брой претенции и да регистрират даже най-основните решения. " Войниците се майтапят, че украинската войска се трансформира в хартиена войска ", сподели Воробьов. Като повтаря Собко, той сподели, че такава администрация смущава даже и най-способните командири. Например, от време на време им се постанова да чакат с часове, с цел да получат заповед да отвърнат с огън по врага. На фона на ескалиращото напрежение през последните дни, Зеленски се пробва да се показа като съдбоносен водач. Миналата седмица той пътува до фронтовите линии в Източна Украйна. Но критици като редактора Бутусов настояват, че украинското управление, разсеяно от належащи политически въпроси, не е в положение да мисли напред, когато става въпрос за армията. " Що се отнася до подготовката за война, нашият проблем е, че не можем да изготвим проект за деяние, не можем да организираме разпределението на силите и средствата, не можем да активизираме човешки и интелектуални запаси за взимане на решения ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР