ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ураган от Каспийско море тръгна към Украйна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Русия приготвя огромна амфибийна интервенция, за която силите на Черноморския флот не са задоволителни. Спешно се желае увеличаване от Махачкала и Балтийско море, написа Сергей Ищенко в публикация за съветското издание svpressa.ru, съобщи Епицентър.бг.

Няколко известия тези дни се появиха в медиите по едно и също време: концентрацията на съветските войски по границите с Украйна се трансформира в оптималната от 2015 година насам, белязана от най-ожесточените боеве за Донбас. Това настояват анализаторите на известна проверяваща група въз основа на разбора на отворени данни. Според тази организация с нестопанска цел по пътя към югозападните региони на Русия в този момент се движат железопътни ешелони с персонален състав и екипировка на 76-та въздушно-десантна дивизия от Псков, както и 74-та обособена гвардейска мотострелкова бригада от региона на Кемерово.

Последва сходна вест от Лондон от доста по-авторитетната осведомителна група Jane’s Information Group. Те разкрили, че няколко високо прецизни тактически ракетни системи „ Искандер “, хипотетично принадлежащи към 119-а ракетна бригада на Централния боен окръг, се движат на личен ход през село Новая Усмань, област Воронеж, в североизточна посока. Това поделение е част от 41-а общовойскова войска, дислоцирана в Урал. А самата бригада е основана в село Елански, Свердловска област. Оказва се, че в случай че информацията на Jane’s е вярна (а това е доста правдоподобно!), то Искандерите, вдигнати по паника, би трябвало да изминат доста огромно разстояние. За какво?

В реалност съветското министерство на защитата не отхвърля, че отвред тъкмо в тези часове се притегля доста сериозна спомагателна военна група към границите на Украйна, с цел да помогне на съветския мощен Южен боен окръг. Защо? Защото това е съответният отговор на Москва на ненадейно разпалената милитаристка активност в Киев.

Всъщност, въпреки това, огромни формирования от въоръжените сили на Украйна от дълго време са изтеглени към непокорния Донбас с недекларирана цел. Те бяха задействани от украинските управляващи от дълго време, още от януари тази година. Според някои известия съвкупната мощност на този контингент от въоръжените сили, който от дълго време е подготвен да предприеме офанзива, е най-малко с два до три пъти по-висока от бойните благоприятни условия на двата корпуса на националната милиция, седящи в окопите, защитаващи Донбас. И без незабавна и ефикасна помощ от Русия, в случай че нещо се случи, те няма да могат да устоят.

Москва систематично приготвя сходна помощ. И тя го прави на практика пред целия свят, очевидно надявайки се, че в последния миг ще защищити Киев от изкушението да даде командата " Фас! " (Дръж!) в посока Донбас. Тогава въпросът ще бъде стеснен единствено до една военна проява на заплашване в стратегически мащаб. В резултат на това оръдията, подготвени да открият огън, няма да приказват и хиляди хора от двете страни на фронта ще останат невредими.

Как обаче наподобява зараждащата военна опасност от Москва за украинските генерали с толкоз ясно възпитателни цели против тях? Съдейки по посоките на придвижване на нашите военни конвои и железопътни ешелони към зоните на централизация, на Украйна се показва опцията за едновременни мощни разсичащи удари на нейна територия от районите на Белгород, Воронеж, Брянск и Ростов на Дон, както и на логически помощен удар от Крим.

Но това не е всичко. В случай на експлоадиране на война, цялото Азовско и Черноморско крайбрежие на Украйна е в доста уязвимо състояние. Руският флот също толкоз намерено се е заел с подготовката на огромна интервенция за десант на територията на Украйна. Първите съмнения в това отношение се появяват през последното десетдневие на март, когато западните военни афишират, че отряд военни кораби от Балтийския флот в доста необикновен състав се доближават до Ламанша. А точно - едновременно три огромни десантни кораба " Минск ", " Калининград " и " Королев ", съпроводени от корветата " Бойки ". Къде и за какво биха могли да следват този курс?

Дали да се обезпечи работата на по този начин наречения " Сирийски експрес "? Това е малко евентуално. Защото, за разлика от първите години на съветското присъединяване в тази война в Близкия изток, в действителност РФ към този момент не се нуждае от огромни десантни кораби в Сирия. Превозът на товари за военната база в Хмеймим (Тартус), както и за цялата формация, която се бори с джихадистите, в този момент се прави напълно от сухотоварни кораби и танкери. Ако се наложи да вземат участие и десантни кораби, то ще е доста по-рядко от преди. Просто е решено да се употребяват двигателните им запаси единствено по предопределение. В медиите имаше догатки, че „ Минск”, „ Калининград” и „ Королев” дружно с „ Бойки” се насочват към Червено море, тъй като на борда им имаше материали за започване на построяването на новата съветска военна база в Судан. Но към момента няма вести за прекосяването на Суецкия канал от Балтика. Следователно те към момента са в Средиземно море. И е напълно разумно, че им следва нахлуване не в Червено, а в Черно море, където се разгаря остра военнополитическа рецесия към Донбас.

Потвърждението, че евентуалната последна цел на круиза на ескадрата на Балтийския флот да бъде кримския Севастопол, колкото и да е необичайно, пристигна от Махачкала на 8 април. Там, в главната база на Каспийската флотилия неотдавна бе получена заповед за правене на междуфлотен преход по реките до Черно море в невиждан мащаб за тази флотилия. Преди, в случай че изпращаха екипажи по същия маршрут, тогава ставаше дума за два или три съда. Както да вземем за пример през 2018 година в Азовско море, когато към керченския сейнер „ Норд “ се разпали следващата рецесия от Русия поради пленяването му от украинските граничари. И, което е нетипично, този път преди всичко, са десантните кораби с морските пехотинци, които би трябвало да отплават от пристанищата на Махачкала. И единствено за техния конвой - артилерийски катери?

Най-страховитите кораби на „ каспийците” ( " Татарстан " и " Дагестан ", както и дребните ракетни кораби " Град Свияжск ", " Углич " и " Велики Устюг " ) с високо прецизни " Калибри " на борда този път останаха в Махачкала. Така е, тъй като при положение на експлоадиране на военни дейности в Донбас всеки от тях, даже от личното си пристанище, е в положение елементарно да обстрелва всяко кътче на Украйна. Министерството на защитата твърди, че преходът е плануван, като че ли те са се подготвяли за него дълго време. Дали да имаме вяра? Сигурно е, че подготовката на Каспийците за блиц мятане в Черно море в този момент се прави в Махачкала в режим на „ попарени котки”.

Ето какво декларира ръководителят на пресслужбата на Южния боен окръг полковник Вадим Астафьев на 8 април пред РИА Новости: „ Като част от контролната инспекция през зимния интервал на образование, повече от 10 десантни и артилерийски катери и кораби на Каспийската флотилия от Южния боен окръг правят междуфлотен преход от Каспийско към Черно море ". А ето следното известие от същата пресслужба за същия ден: „ Вчера сутринта Каспийската флотилия на съветския флот стартира действен трансфер на сили към Азовско море. Разнообразен отряд, състоящ се от артилерийски кораби и катери, десантни и спомагателни съдове, стартира прехода от Махачкала, състоящ се от най-малко 10 единици. " И по този начин, какъв брой катери и кораби има в ескадрата? Повече от 10? Или „ най-малко 10 “? Дали командването съумя да ги преброи съвсем ден след излизане на море?

Фактът е, че на „ каспийците” е подредено да изпратят в Черно море всичко, което е в положение да се откъсне от кея сега. Тъй като обстановката в Донбас се нагрява пред очите ни, каспийските военноморски моряци би трябвало да изпълнят ненадейно зародилата задача в този миг с същинско „ зверско изпитание на силите “. Дали всички екипажи ще се оправят - никой не знае. Оттук и тези внимателни известия от командването на Южния боен окръг. Нещо повече, няма потребност отрядът да напуща базата в общо формирование. Разтягането в килватерна колона първо по Волга, по-късно по канала Волга-Дон и по-късно по Дон явно няма да работи. Макар и единствено тъй като единствено на шлюзовите стълби на Волга и Донская, „ каспийците” ще би трябвало да преодолеят 13 шлюза. Никой от тях просто няма да побере всички лодки, кораби и плавателни съдове на флотилията, избрани за прехода. Ще би трябвало да чакат на дълга опашка с други цивилни параходи и баржи, последващи същия маршрут. Следователно изходът на четата към Черно море няма да бъде едновременен, а ще отнеме няколко дни.

Но това не е главното в този момент. Основното е, че явно в основата на отряда на флотилията, който плава към Черно море, са десантните катери на „ въздушна възглавница” от план 11770 Serna и план 21820 Dugong. Общо има осем от тях в Каспийския басейн. Колко от тях са в положително техническо положение - през днешния ден управлението на Южния боен окръг надали може да каже. Но в случай че най-малко половината са тръгнали на поход - към този момент е добре. След това продължаваме да броим. Всеки подобен катер може да качи на борда по една рота на морската пехота и един танк или два бронетранспортьора (бойни машини на пехотата). Което сигурно е направено. Като цяло в преход е пълноценна тактическа група на батальон от 177-и морски полк на флотилията (мястото на разполагане е Каспийск).

Дори дружно с морските пехотинци, за които се допуска, че скоро ще се озоват в Севастопол дружно с огромните десантни кораби „ Минск”, „ Калининград” и „ Королев”, не е прекалено много за огромна война с Украйна... Но като допълнение към бойните качества на 810-а обособена морската бригада (Севастопол) и 382-и обособен морски батальон (Темрюк), това ще пристигна като в допълнение главоболие за украинските генерали и адмирали, които към този момент не знаят с какво да прикрият съвсем беззащитните си през днешния ден пристанища в Азовско и Черно море.

По същото време

На 8 април украинските военноморски сили оповестиха началото на личните си огромни учения в Черно море. В същото време няма нито едно известие за извеждането на украински военни кораби и катери от техните бази. Но е оповестеното затварянето на пристанищата Херсон, Олвия, Черноморск, Одеса, Южен, Николаев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР