ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Орбан е готов на всичко, за да остане на власт

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Много унгарци към този момент са изтощени от продължителната епоха на орбанизма, недоволстват против нарцисизма и корупционните афери. Орбан обаче желае да си резервира властта и е подготвен на всичко.

Дали известният маджарски политолог Петер Креко фактически е призовал опозицията да отхвърли имунизациите, с цел да измрат колкото може повече унгарци и по този начин да бъсе злепоставено държавното управление? Не, просто околните до Орбан медии фалшфицираха думите на Креко пред авторитетното издание " Политико ".

Всъщност политологът споделя, че за Орбан може да има " политически последствия ", в случай че държавното управление продължава да пропагандира за съветската ваксина " Спутник V " и за китайския препарат " Синофарм ", в случай, че ентусиазмът на унгарците да се имунизират и по този начин не е висок. Съдът към този момент на два пъти постанови, че обвиняванията по отношение на Креко са неоснователни, само че все пак против него и фамилията му тече медийна и политическа офанзива, гарнирана даже със смъртни закани.

Правителството на Орбан и неговите послушни медии употребяват сюжета, с цел да започват огромна атака против опозицията. Те упрекват политическите си съперници, че водят " смъртоносна акция " срещу имунизациите против Ковид-19. Но такава акция просто няма. Напротив - шестте най-сериозни опозиционни партии в Унгария, които в края на предходната година се сплотиха в предизборна коалиция, непрестанно приканват хората да се имунизират. В същото време обаче те предизвестяват, че съветската и китайската ваксини не трябва да се ползват, преди да бъдат утвърдени от Европейската организация за медикаментите ЕМА.

Руската и китайската ваксини към този момент са сертифицирани от унгарските здравни управляващи, макар опасенията на някои експерти във връзка с " Спутник V ". Унгария е единствената страна в Европейски Съюз, която към този момент ползва тези две ваксини. Правилата в Общността го позволяват, само че останалите страни членки избират да изчакат мнението на ЕМА.

Ваксините - метод на приложимост

Ваксинациите против ковид несъмнено носят взривоопасен политически капацитет - както се вижда и в Чехия и Словакия. Словашкият министър председател Игор Матович подаде оставка предходната седмица след раздор в обединението таман поради използването на " Спутник V ", в Чехия пък тази седмица беше освободен министърът на опазването на здравето, който се разгласи срещу съветската ваксина, до момента в който още не е сертифицирана от ЕМА.

По отношение на имунизациите унгарската съпротива пази мироглед, споделян от множеството страни членки на Европейски Съюз. Тя не води акция против имунизациите, а желае да се изчака мнението на ЕМА. Въпреки това проправителствените медии в страната ежедневно нападат опозиционерите, афишират ги за предатели на отечеството и врагове на народа, които се заигравали " със гибелта и страданията на хората ", както писа фактическият официоз " Маджар Немзет ".

Самият Орбан не се изрича чак толкоз нападателно, само че всъщност твърди същото. В своето постоянно петъчно изявление той сподели, че опозицията прави " грях " с акцията, която съгласно него води. Няма ли да ѝ тежи на съвестта на опозицията, когато стартират да измират хора, които са се вслушали в предизвестията ѝ и не са се ваксинирали, реторично попита министър председателят.

Петер Креко не е сюрпризиран от тези дейности, само че напомня, че сходни неща се случват и другаде в Европа, пък и по света. Особеното в Унгария се състои във обстоятелството, че държавното управление употребява целия държавен уред, с цел да популяризира посланията си, а в такава мяра това другаде го няма, твърди политологът.

Фактите са табу, стопанската система е в рецесия

Причините за сегашната акция на Орбан против опозицията са изцяло транспарантни. На изборите напролет следващата година неговото оставане на власт е съществено застрашено, сочат допитванията. Много унгарци към този момент са изтощени от продължителната епоха на орбанизма, недоволстват против нарцисизма и корупционните афери в обкръжението на премиера. Да не приказваме, че в битката против пандемията през миналите месеци унгарското държавно управление се движеше на зиг-заг и ту отваряше, ту затваряше.

В момента процентът на умрелите след заразяване с ковид в Унгария е един от най-високите в Европа. Положението в лечебните заведения също наподобява трагично, само че обстоятелства по въпроса няма, тъй като държавното управление на Орбан не позволява самостоятелни публицисти до лечебните заведения и имунизационните центрове. И въобще не обръща внимание на митингите нито на медиите, нито на унгарската лекарска камара.

В същото време форсираната имунизационна акция на управляващите дава резултати: над една четвърт от пълнолетните унгарци към този момент са имунизирани с първа доза. Орбан незабавно се нуждае от бързо отваряне на страната, тъй като досегашните ограничавания хвърлиха стопанската система в рецесия, чиито измерения към момента не са известни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР