ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Политическата наглост на финансово престъпление

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Константин Костов

Болшинството от представителите на българската политическа върхушка са посредствени, нагли и крадливи. Най-голямата им безочливост е, че те се самоопределят като „ хайлайф “. „ Те са извадка от нашето общество “ – ще установи някой. Така е. И до момента в който обществото снизходително се отнася към своите избраници, легитимирани посредством изборен избор, нищо няма да се промени. А те ще стават още по-нагли и алчни.

Ще се спрем единствено върху един епизод върху многочислените едромащабни образци за ограбването на страната България. Съществуват ли сходни аналози в страните, на които ние официално се стремим да подражаваме. Да! Ще посочим Германия. Но откакто се срещнем с обстоятелствата и създадем съпоставката ще установяваме, че размерът на нарушаванията и следствията за причинителите им са несравними с тези, които от време на време стават притежание за жителите на републиката ни.

България – януари 2020 година. Между съдружниците в крупния хазартен бизнес Васил Божков /Черепа/ и Цветомир Найденов настъпи раздор, прераснал в словесна и процесуална война. Тогава Найденов алармира, че Черепа в разстояние на 5 години със съдействието на служителите от Комисията по хазарта е ощетил държавния бюджет с към 700 милион лв..

Съобщението шокира обществеността. Парламентът изиска пояснения. Корумпираната държавна машина беше принудена тромаво да се раздвижи. Държавата, в лицето на ръководещия екип и с чиято благословия Черепа построи мощна бизнес империя и повече от 2 десетилетия беше под нейния чадър, ненадейно реши, че той е един от най- рисковите нарушители. Финансовото министерство разгласи, че компаниите на Божков в продължение на 5 години са внасяли занижен размер на дължими такси и налози.

Защо? Обясненията бяха наивни и мъчно биха издържали пред неутрален съд.. Срещу компаниите на Черепа бяха предявени като дължими със задна дата налози,такси и лихви в размер на към 700 милиона лв..

Главният счетоводител на републиката – финансовият министър Владислав Горанов застана пред телевизионните камери и с лице, излъчващо детинска непорочност и откровеност, умерено съобщи: „ Не нося виновност за това, че чиновници на Божков дружно с членове на Комисията по
хазарт са ползвали неверно закон, вследствие на което се дължат 700 милиона лв.. “ Ясно и тъкмо казано. Оправда се индивидът.

Не остана обратно и началникът му. Пред телевизионния екран министър-председателят Бойко Борисов кротко се усмихна, простодушно разтвори ръце и доверително изрече: „ И аз не знам по какъв начин е станала тази работа “. Симпатяга. Истински човек от народа. Как да не гласуваш за него. И още един вербален бисер.

„ Аз съм елементарен, само че и вие сте елементарни, по тази причина добре се разбираме “. Тази фраза, изречена от премиера, битува в общественото и медийно пространство. Автентично или неподготвено, това изречение изцяло подхожда на манталитета му да играе ролята на „ човек от народа “. Дали е елементарен или се прави на подобен? Безспорното в тази ситуация е, че добре се е вживял в ролята на политически шмекер. Като подобен, който обилно ръси обстоятелства, числа, поуки и изводи за неща, по които е тотално необразован, както и от време на време да се оплита и опонира в неконтролируемата си приказливост.

Да си служиш с сходен тепегьозлук /наглост/ напряко си е изкуство в най-отвратителния му тип. И основният отговарящ за делата в страната добре го усвоил през трите си мандата. В абсурда „ Божков “ Борисов твърди, че безобразията в хазартния бизнес са се случвали напълно зад тила му и са правени от служители от Комисията по
хазарта. А тази комисия е просто един орган под шапката на министъра на финансите. Изтичането на стотици милиони годишно в продължение на 5 години е невероятно да стане без знанието на министъра и на началника му – премиера. И механизмът на незаконната активност, която непретенциозно назовават „ ощетяване на бюджета “, необезпокоявано щеше да си продължава, в случай че не беше спора сред две водещи фигури в хазарта.

Има ли сходни случаи в други европейски страни, от които ние официално се учим. Да! Подобни образци участват и там. Само, че размерът на нарушаванията и следствията за причинителите им са несравними с тези, които от време на време стават притежание на жителите на републиката ни.

Германия, 1998-99 година. Финансови ревизори засичат, че за 15 годишен интервал в партийната каса на Християндемократическия съюз /ХДС/ са постъпили към 50 млн. марки с неуточнен генезис. Тридесет и шест от 50-те милиона християндемократите държали дълги години на сметки в швейцарски и лихтенщайнски банки. След 1989 година 15 млн. от тези пари са върнати в Германия, маскирани като дарения от анонимни покойници. Четири милиона от швейцарските сметки са изчезнали Бог знае къде, а останалите 17 млн. предстояло да бъдат „ репатрирани ". Други 12 млн. марки, съгласно финансовите ревизори с неуточнен генезис, циркулирали в сметките на ХДС в Германия.

Това са секрети дарения в интерес на ХДС, които не са облагани с налози. Нарушен е Законът за финансиране на политическите партии. И е ощетен държавният бюджет. Резултатът е, че. няколко индивида, отговарящи за фонда на партията, са подведени под отговорност и наказани със относително меки присъди.

Следствието доближава и до Хелмут Кол – канцлер на Германия в продължение на непрекъснати 16 години, ръководител на ХДС и политикът съумял да осъществя рухването на Берлинската стена и обединяването на Германия. Той признава, че е наясно с подаяние от 2 млн. марки, само че отхвърля да назове имената на донорите, тъй като е заречен да ги резервира в загадка. За самият Кол следствията са, че ХДС губи изборите, управлението на партията и неговата приемничка Ангела Меркел обществено се разграничават от него, а самият той е заставен да се откаже от поста почетен ръководител на ХДС. Ореолът на Хелмут „ Обединителя “ залязва и той изпада в забвение. Чак гибелта му през 2017 година е мотив Германия още веднъж да си спомни за него и да регистрира огромните му заслуги.

Равносметката.- Германия. Вследствие противозаконното укриване на 50 млн. марки е нарушен Закона за партиите. Бюджетът е ощетен с не импортиран налог за тези 50 млн. марки. По това време еврото още не действа в Германия. След въвеждането на валутния ръб в България през 1997 година и приравняването на лв. към марката тази сума се равнява на 50 млн. лв.. С други думи за към 15 години бюджетът на Германия е ощетен с някакъв % от въпросните 50 милиона. При прегледания случай в България за 5 години бюджетът е ощетен с 700 млн. лв..

В Германия няколко от функционерите на ХДС получават правосъдни присъди., а Хелмут Кол – Обединителя признава нарушаването и понася политическите и морални последици. Ясно и тъкмо.

В България реакциите на властта бяха покачване на плещи и учудено разперени ръце. След няколко месеца финансовият министър подаде оставка, само че не заради въпросните 700 милиона лв., а заради противоречие с финансовата политика, налагана от премиера. И тука е ясно и тъкмо. Принципни хора!

Да, само че с тези жестове се удостоверява едно действие, което се назовава:безстопанственост “ в изключително високи размери. За това настоящият Наказателен кодекс по никакъв начин не е благосклонен. Стига да има кой да го приложи. Това е по-лекият вид. Защото има и по-тежък.

Задочно обвиненият Васил Божков описа в телевизионно предаване за направени договорености сред него и висши представители на Финансовото министерство. Предложен му е бил вид, при който при благосклонно пояснение на закона той ще „ спестява„ от данъчното облагане годишно сума с 9-цифрено парично изражение. Срещу, което той ще се „ отблагодарява “ със солидни суми, излъчени в брой. Според него даренията сумарно са към 70 милиона лв.. Вероятно са се разпределяли в „ черна “ партийна каса и в частни сейфове.

Такава скица звучи изцяло правдоподобно. Ако изказванията на Черепа се потвърдят, тогава Законът е още по-строг. Стига да има кой да го приложи…….?! Не е невероятно това да се случи. Ако не в този момент, то в близко бъдеще.

В умозаключение всеки може да направи параленост. Кой е Хелмут Кол – Обединителя и кой е Бойко Борисов. Какви са по измеримост те като персони. Какви са в цифрово изражение нанесените вреди на страната, за които както и да се огледа, те имат директна отговорност като партийни и държавни ръководители. И най-после, какви са следствията за Хелмут Обединителя, за Борисов и за останалите участници.

Данни за създателя

Константин Костов –публицист. Завършил магистратури в Техническия университет и Университета по национално и международно стопанство в София. Работил над 30 години в Българска академия на науките. Има издадени 6 авторски книги и към 200 изявления в печатна и електронна версия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР