ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Богдан Милчев пред ФАКТИ: Поръчките са фиктивни, а цените са прекомерно завишени

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Един доста сериозен прелом зрее в нашето общество на тематика пътна сигурност . Според мен конфликтът на действителността с илюзията, в която живее държавната администрация, следва. Ако слушате деликатно какво ни се споделя всеки ден от разнообразни държавни специалисти, рисува ни се една картина – жертвите понижават, нови автомагистрали, нови пътища, подсилване на срутища, нови тунели. Говори се като че ли живеем в страна на приказки и чудеса. Другата действителност е на нас, водачите, хората, които сме по пътищата, които виждаме всеки ден какъв брой доста проблеми имаме по нашите пътища “.

Това сподели доктор инж. Богдан Милчев от Института за пътна сигурност (ИПБ) пред ФАКТИ . Свързахме се с него, с цел да приказваме както за последните случаи на сривания на земна маса по пътя през Искърското дефиле и злополуката сред рейс и камион, в която починаха трима души, по този начин и за мнението на ИПБ от по-рано през днешния ден по отношение на две публични поръчки на Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ (ДАБДП).

Тази нелепа злополука сред рейс и камион ни демонстрира за следващ път, че в сходни нелепи произшествия никой от нас не е застрахован . Такива произшествия се случват само и единствено тъй като позволяваме човешки неточности и такива неточности ние постоянно ще позволяваме. По същия метод и доставчикът на транспортната система позволява човешки неточности “, сподели Богдан Милчев и даде образец с пътя по Искърското дефиле: „ Още когато този път е планиран, там има ужасно доста проблеми. Самият регион в подобен, че има мощно изветряне на скалите, има доста съществени проблеми, свързани с тези срутища. Разбира се, те се засилват, когато има има избрани естествени събитие “.

„ Тук по-големият проблем е не, че има срутища обаче, казусът е, че никой не охранява тези срутища и свлачища. В момента ние играем на съветска рулетка . Представете си, че там се движат коли и внезапно върху пътя се изсипват 200 тона камъни. Фактът, че досега няма жертва е единствената причина транспортната система да не се е раздрусала до степен, в която да има в действителност необратими промени “, продължи Милчев.

На въпроса кой ще понесе отговорността, в случай че при такова свлачище за жалост загине човек, Милчев отговори: „ Отговорността ще е на жертвата, че се е движела по пътя. Да не би да вярвате и да мислите, че отговорността ще я поемат тези, които стопанисват пътя? Те „ са създали всичко “ – изпратили са алпинисти, поставили са мрежи, всичко съгласно техните благоприятни условия. Това още един път ни демонстрира, че ние се нуждаем незабавно от кадрова и структурна смяна в ръководството на транспортната ни система. Непонятно ми е по какъв начин самодоволно Министерски съвет си потрива ръцете и споделя какъв брой доста триумфи жънат в пътната сигурност от позиция на понижаване на жертвите, а в това време никой не си направи труда да извърши разбор какво се случва през последната година и половина, в която ние сме в безусловно нова обстановка по отношение на тази пандемия “.

От Института за пътна сигурност изготвихме разбор, който напълно скоро ще излезе. Наблюдаваме, че в случай че наставим огледално 2020 година и 2021 година месец по месец, те не си наподобяват “, разгласи Богдан Милчев. „ Януари месец 2021 има внезапно намаляване на жертвите, февруари месец имаме внезапно нарастване. През март – до 20 март, жертвите са подобен брой с жертвите от март 2020 . Това ни демонстрира, че нямаме никаква наклонност на развиването на пътната сигурност. Скалата просто се качва нагоре и спада надолу като едно махало на часовник и никой в страната не може да планува какво следва на следващия ден – дали на следващия ден ще паднат камъни, дали някой ще катастрофира. В България нямаме институция, която да има пълномощия и експертиза да ръководи риска по нашите пътища. Всичко е безспорна импровизация “, безапелационен беше той.

Припомняме, че 15 февруари ИПБ разгласява собствен отчет с оценка на риска на пътищата в България. На въпроса дали някоя институция е взела поради този отчет, Богдан Милчев отговори: „ Единственият коментар по тази оценка беше, че някакви самозвани специалисти правели нещо, което е безусловно неразбираемо за тези, които са със званието специалист. Съжалявам, само че очевидно нямаше по какъв начин да бъде взета поради тази оценка на риска, тъй като просто опциите на тези, които ръководят транспортната ни система са толкоз. Доказателство за моите думи е неспособността към този момент второ държавно управление повече от 7 години да не може да сътвори нов Закон за придвижване по пътищата . Това потвърждава неспособността на водачите, които водят нашата транспортна система в някаква посока, да я доведат до някъде. Те в действителност не могат да приготвят съответно законодателство, от което ние имаме крещяща потребност към този момент седма година “.

Богдан Милчев посочи, че нов Закон за придвижване по пътищата не се изготвя не толкоз поради липса на политическа воля, а по-скоро поради това, че „ те не знаят какво да съдържа този закон “. „ Те не знаят какво би трябвало да съставлява новия закон , с какво да е друг от настоящия. Ние имаме голям недостиг във всички равнища на транспортната ни система “, сподели той.

Аз се удивлявам с какъв висок „ професионализъм “ обаче две седмици преди изборите се провеждат публични поръчки от Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ . И то публични поръчки, за които преди този момент са правени няколко опита да се провеждат от АПИ, които са били несполучливи. Сега внезапно виждаме по какъв начин една поръчка от 300 хиляди лв. скача на 1,6 милиона лв. с видоизменяне на няколко думи. Това е неразбираемо. Непонятен е и стремежът на ДАБДП да дублира функционалности и на Министерство на вътрешните работи, и на АПИ. Това за следващ път демонстрира, че хората, които ръководят ДАБДП не знаят по какъв начин да ръководят тази организация. Тя е попаднала в ръцете на хора, които изобщо не знаят какво да вършат с нея “, сподели още Богдан Милчев.

Припомняме, че по-рано през днешния ден ИБП излезе със мнение по отношение на две публични поръчки, оповестени от ДАБДП. В това мнение се споделя, че с тези поръчки ДАДБП освен дублира функционалности на Министерство на вътрешните работи и АПИ, само че също така възнамерява да похарчи недотам оправдано държавни средства. Пред ФАКТИ Богдан Милчев изясни, че мнението е направено след разбор на обществено оповестените публични поръчки. „ И двете публични поръчки за милиони, които ДАБДП пуска, са безусловно нелепи и единствено потвърждават, че тези, които управляват тази организация изобщо не знаят какво да правят. Със сигурност поръчките са фиктивни, а цените са прекалено повишени и нашият разбор го демонстрира. Със сигурност тези поръчки няма да допринесат по никакъв метод в развиването на пътната сигурност в България “, безапелационен беше той.

„ Идеята за основаването на Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ беше тя да ръководи риска, само че тя просто не знае какво е това да управляваш риска . Тези, които я управляват нямат и разбиране от ръководство на риска. Наистина следва доста сериозен конфликт сред действителността и розовите очила, които са си поставили „ специалистите “ от държавната организация. Предстоят катаклизми в транспортната ни система и още нелепи произшествия, за които не можем да дадем съответно пояснение отвън това, че водачът е направил нарушаване, позволил е неточност, разсеяла се е, задремал е. Не може обаче водачите да заспиват непрекъснато по нашите пътища. Вероятно има по-сериозен проблем. Не може по нашите пътища водачите непрекъснато да се разсейват “, сподели още Богдан Милчев.

Докато не създадем нормативна база, която да е учредена на това, че хората постоянно ще позволяват неточности и че доставчикът на транспортната система би трябвало да построи система, която е толерантна към човешките неточности – когато сбъркаме, да не загиваме, ние няма по какъв начин да променим нищо . Откакто има Covid-19 ние сме в нова обстановка. В същото време - какви нови ограничения започнаха тези, които ръководят нашите пътища по отношение на новата обстановка? Какво друго направиха от това, което правеха през 2019 година? Отговорът е безусловно нищо. Министерство на вътрешните работи прави акция след акция, само че все телевизионни акции. ДАБДП прави публични поръчки. АПИ си строи автомагистрали. Не видяхме нищо изключително в ръководството на пътищата, обвързвано с изключителните ограничения, защото те имат директно отношение към нашето придвижване, което ту се лимитира, ту се пуска. Имаме проблеми и съм уверен, че те занапред ще стартират да излизат на напред във времето “, сподели в края на диалога доктор инж. Богдан Милчев от Института за пътна сигурност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР