ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Николай Малинов пред ФАКТИ за шпионския скандал: Не разглеждам Русия като враг на България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Секретна интервенция в София беше извършена през вчерашния ден от чиновници на ДАНС. Причината – търсене и задържане на няколко души, които са обвинени в шпионаж за Русия, уточни Българска национална телевизия и посочи, че информацията към вчерашния миг не нито доказана, нито отречена от Министерство на вътрешните работи.

Преди по-малко от два часа Министерството на защитата заяви за медиите, че двама военнослужещи от Министерството на защитата са арестувани за 72 часа с разпореждане на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура-София по съмнение за изнасяне на класифицирана информация в интерес на непозната страна.

Задържането е станало вследствие на извършени оперативно-следствени дейности на службите за сигурност. По случая е формирано досъдебно произвеждане, споделят още от Министерството на защитата.

От ФАКТИ се свързахме с водача на Политическа партия „ Възраждане на Отечеството “ и ръководител на придвижване „ Русофили” Николай Малинов за повсеместен коментар на шпионските кавги у нас. Припомняме, че Малинов беше арестуван точно по обвинявания за шпионаж през септември 2019 година. Срещу него се води и дело за шпионаж в интерес на Руската федерация. В края на февруари 2021 година делото влезе в Специализираната прокуратура.

„ Ако в моя случай, с който потеглиха всичките шпионски кавги в България, смехотворното и обидното е това, че аз не съм човек, който има достъп до секретна информация, то във всички последващи случаи до момента, следя, че се гонят хора – съветски дипломати, които по един или различен метод подтикват комерсиалния продан сред България - дали при ремонт на вертолети, дали при ремонт на самолети, които ще бъдат ремонтирани от други страни в НАТО като Полша, Чехия и така нататък “, сподели Малинов.

„ В момента, откакто става дума за български служители, моят коментар е, че аз по принцип не преглеждам Русия като страна-враг. Аз не познавам български документ или факт, който да преглежда страната Русия като зложелател. Така както преди две седмици, когато аз бях в Специализираната прокуратура и от самото начало пред прозореца имаше кола на Американското посолство - която се усъмних, че е там или с цел да се бори с битовата престъпност, или с престъпността на високите етажи, или е обвързвано с моето дело, или е инцидентно, по този начин по същия метод, когато по един или различен метод представители на българска институция имат някакъв вид взаимоотношения с Русия, не бих квалифицирал дейностите на Русия като дейности на вражеска страна “, разяснява той.

„ След като други страни могат да откриват своите фондации, да се занимават със своята активност, да финансират и да оказват помощ на свои хора, които оказват помощ за развиването на взаимоотношенията с тази страна, аз не зная за какво взаимоотношенията на един или различен български служител, обвързван с Русия, би трябвало да бъде обявявано за шпионаж. В същото време служителите, които работят с друга страна, която също не е посочена, те не се възприемат като врагове. Аз по принцип споделям и дублирам, че отхвърлям да обмислям в плоскостта, че Русия е зложелател на България “, добави той.

„ Според мен няма нищо неприятно да развиваш връзки и с Франция, и с Турция, и със Сърбия. Въпросът е за какво едни страни, които не са наречени зложелател, могат да развиват такива взаимоотношения, а други, които също не са наречени зложелател от суверенната и самостоятелна българската страна, не могат. Русия не е наричана зложелател. Аз не познавам подобен документ или факт “, безапелационен беше той.

Малинов се съгласи с формулировката на обстановката като образец за „ двоен стандарт “. „ След като едните са шпиони, значи и другите са шпиони. След като Америка е другарска страна, значи и Русия е другарска страна. След като Франция е другарска страна, значи и Унгария е другарска страна и така нататък Не виждам и не одобрявам мисленето за Русия като за зложелател на България. Това е огромният въпрос с тези кавги “, сподели Николай Малинов в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР