ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Всички милеем за България: българи в САЩ се борят за откриване на повече секции

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Дълго са ни натрапвали, че нямаме моралното право да избираме управниците на България, откакто не живеем непрекъснато в страната, споделят българи от Съединени американски щати. " Но всички милеем за България. Не желаеме да се откъсваме. "

За парламентарните избори на 4 април 2021 в чужбина ще бъдат открити 465 секции - в 69 страни. Списъкът бе оповестен на 12 март от Централната изборна комисия. За съпоставяне: на изборите през 2017 секциите в чужбина са били 371. В Европейски Съюз всеобщата готовност на българската диаспора се увенча с триумф - по този начин да вземем за пример в Германия ще бъдат открити рекорден брой секции - 62. Заради рестриктивните мерки в Изборния кодекс обаче в Турция, Съединени американски щати, а и във Англия ще има единствено по 35 секции - въпреки че са били подадени заявки за разкриване на повече пунктове за гласоподаване.

Таванът от 35 секции важи за всички страни отвън Общността. Активисти от Англия към този момент разясниха пред Дойче Веле, че българите на Острова се намират в обстановка на " предизвестено злополучие ". И българските жители в Съединени американски щати подлагат на критика остро настоящите рестрикции, съгласно тях 35 секции в Америка са извънредно незадоволителни. В диалог с Дойче Веле двама от координаторите на секциите оповестиха, че в понеделник, 15 март, ще подадат тъжба пред ЦИК поради орязаните секции в Съединени американски щати. " Наели сме юрист от София, който да ни съставлява. След ЦИК, жалбата ще премине във Върховен административен съд, където се надяваме да надделее разсъдъкът и да се приложи конституцията, а не законът, който ѝ опонира, с лимита от 35 секции за страни отвън Европейски Съюз ", обясниха Елена Хамбарджиева от Ню Йорк и Даниел Дженев от Чикаго.

" Не желаем да се откъсваме "

" Всички милеем за България. Не е носталгия, а чувство, че има какво да кажем и с какво да допринесем. Не желаем да се откъсваме, децата ни също демонстрират интерес, занимаваме с културни прояви и няма причина да се отделяме от България, още повече това да се случва зорлем ", споделя журналистът Христофор Караджов, който живее в Съединени американски щати от 25 години. " Ако някой желае да бъде изолиран, да не взе участие в българския политически живот и да не се занимава с българска просвета, това постоянно е допустимо. Но тези от нас, които не желаят да късат тази връзка, би трябвало да имат опция да не престават да бъдат част от България ", добавя той. Караджов ще е ръководител на секцията в Ориндж Каунти, Калифорния.

Намирането на подобаващи пространства, предлагането на членовете на секционните изборни комисии, връзката с посолството - цялата тази активност се прави от доброволци. Сред тях е и Елена Хамбарджиева. " Посолството и консулствата оказват помощ само с документите и връзката с Външно министерство и ЦИК ", споделя тя. " През 2014 година отворих първата секция в Куинс, Ню Йорк. Оттогава вземам участие в процеса. Тази година се заех да осведомявам хора по какъв начин да си отворят секция. Свързвам се с тях във Facebook. Виждам в кой град има повече заявки и е допустимо да бъде разкрита секция и им изяснявам по какъв начин може да стане това. " Така се стига до мобилизации на българските общности, даже в изискванията на пандемия. " В Маями да вземем за пример се отвори секция от хора, които аз не познавам и които не се познават между тях. Събраха се в обществените мрежи и съумяха ", споделя Елена.

И всичко това преди същинския избирателен развой, който също е доста изтощителен. " Предната вечер отиваш да запечаташ секцията. На идващия ден рано сутринта стартира изборният ден, стоиш до 20:00 вечерта. После стартира броенето, подготвянето и изпращането на протоколите. Ангажиментът е до след среднощ ", споделя Христофор Караджов.

" Имаш право на България "

Ваня Креймър също живее от дълги години зад океана. Но гласоподава всякога. " Отразявала съм много избори като публицист, до момента в никакъв случай не съм усещала толкоз мощно предпочитание за гласоподаване ", споделя тя. Това е една от аргументите с нейни познати и съидейници да започват акция, задачата на която е да стимулира повече българи в чужбина да се включат в изборите.

" Всичко стартира с един диалог, в който обсъждахме ниската изборна интензивност и неналичието на мотивация у хората да отидат до урните. Както и постоянно натрапваната виновност, че нямаме моралното право да избираме управниците на България, откакто не живеем непрекъснато в страната. " Приятел на Ваня, който живее в Германия, предлага да финансира изработването на афиш, а рекламна организация в България предлага изцяло гратис професионална помощ. Така се ражда акцията " Имаш право на България ", за нея се основават специфичен уебсайт и рекламен клип. А достъпът до плакатите е свободен за всички българи по света, които желаят да ги разпечатат и да ги слагат на видни места в града, в който живеят.

" Дано идващото ръководство промени разпоредбите "

" Нашият глас е наше конституционно право ", споделя Ваня. " Трябва да се борим за отваряне на още секции и повече информация, които ще спомогнат за по-добра организация и гражданска интензивност на изборите. Само дейното гражданско общество и всеобщото гласоподаване на българската диаспора в чужбина може да докара до същинска смяна ", уверена е тя.

Българите в Съединени американски щати се притесняват, че таванът от 35 секции ще докара до скупчвания пред някои пунктове за гласоподаване. И то в изискванията на пандемия. Надяват се, че жалбата им ще има триумф. Или че най-малко на изборите след четири години най-сетне ще се реши казусът с гласуването в чужбина. " Надявам се, че повишената изборна интензивност на българите в чужбина ще бъде видяна от идващото ръководство и ще се даде опция да гласуваме по наличен метод, по пощата и по електронен път ", споделя Елена Хамбарджиева. И Христофор Караджов се надява на същото. " Очаквам новото държавно управление да направи гласуването по-лесно и да помогне за това българи да се връщат в България и да влагат в нея. Не с кухи патриотарски изречения, а просто тъй като е притегателно място в прагматичен проект. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР