ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Десислава Иванчева пред ФАКТИ: Не съм си и представяла такава конспирация. Мислех, че e сплашване

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Самото следствие е проблематично. Отвсякъде се нарушават права. Нормално е, когато не си се сблъскал със системата, а единствено си чувал, че има корупция и не си представяш мащаба, като елементарен жител на Република България, да не си представиш, че полицията може злонамерено да се възползва от това, че жителите не си знаем правата “.

Това сподели някогашната кметица на столичния регион „ Младост “ Десислава Иванчева пред ФАКТИ . Свързахме се с нея, с цел да приказваме за последните подозрения в честността на следствието по нейния случай, които тя изрази през вчерашния ден в предаването „ Честно казано с Люба Кулезич “ – че доказателствата би могло да са били манипулирани, за гражданската интензивности и правата на жителите, за идните парламентарни избори, в които тя е претендент за депутат и за случая с кметицата на регион „ Красно село “, по който сега тече инспекция.

Припомняме, че прeз 2018 гoдинa Иванчева бeшe aрecтувaнa зa пoдкуп, кoйтo cпoрeд прoкурaтурaтa, пoиcкaлa oт cтрoитeлeн прeдприeмaч. Иванчева беше ocъдeнa зa пoиcкaн, нo нeприeт пoдкуп нa 20 гoдини зaтвoр. Пo-къcнo приcъдaтa ѝ бe нaмaлeнa. Прeдcтoи глeдaнe нa прoцeca нa трeтa инстанция.

Разговорът с Десислава Иванчева стартира със подозренията ѝ по отношение на законосъобразността на задържането ѝ и дейностите на органите директно след него, както и с мнението ѝ, че е мощно допустимо тогава доказателствата да са били манипулирани.

„ Гражданите разчитаме, че тези органи няма да се възползват от нашето неведение. Например при моя арест е трябвало да се възпротивя да не бъда отведена от колата, а не непринудено да потегли. Те ме хващат под мишница и ме водят без да съпротивявам се. Разчитала съм, че това е методът на деяние, не съм си представяла, че те могат да ми нарушат правата.

Не съм и мислила, че би трябвало да вардя колата или чантите ни. При отвеждането колата остава с отворени прозорци, дори с отворени порти. Отвеждането на Биляна Петрова даже не съм го видяла, аз към този момент гледах надолу в краката си – това ми крещяха да върша. Тъжното е, че ние разчитаме, че органите, които наблюдават за спазването на закона, няма да нарушат правата ни. Това обаче не е по този начин. Ще би трябвало да стартираме да учим правата си и да ги отстояваме “, описа Иванчева.

„ Тогава не съм знаела и не съм предполагала, че нещо може да се случи в колата. Трябвало е и те да ми кажат: „ Заключете си колата, тъй като ще бъдете отведена в постройката “, да ми дадат ключа, който е в тях”, добави тя.

На въпроса какви биха била дейностите ѝ по време на ареста от днешна позиция, след случилите се събития, тя отговори: „ Човек, до момента в който не се сблъска, не си знае правата. Първото, което е - в никакъв случай нямаше да се отделя от колата, тъй като към този момент знам, че това е нарушение на правата ми. Второто, не е имало съображение да извършвам заповедта да виждам надолу, в земята, както тогава съм направила. Тогава не съм очаквала, че може правата ми да се нарушат, считала съм, че дейностите на правораздавателните органи не са в нарушаване на закона “.

„ От това идва шокът, който преживяхме. Ние известно време бяхме в болница на пандиза поради психическият конфликт със системата – съдът леже, от следствието се подменят доказателства, специалистите лъжат. Сблъсъкът с цялата тази мафия и с тази машина ни донесоха „ бъг в системата “, сподели още Десислава Иванчева.

„ Кой си носи кашон с пари на задната седалка при отворена врата? Ще ги прибереш или в жабката, или в багажника – по този начин оставени някой ще ги види и ще те пребият. Плюс това сме се возили с отворени прозорци и врата. Полицай Зешева споделя, че ни е извадила доста елементарно и вратите ни не са били заключени. Много е тъжно. Цялата система е доста тъжна “, сподели още тя.

„ По време на ареста ни към колата са били 130 индивида. Представете си каква блъсканица, а ние без юрист. Адвокатите пристигнаха чак когато се описваха парите. Чак тогава ги позволиха “, сподели Иванчева и описа по какъв начин ефирен екип не бил позволен да снима. „ Винаги когато те задържат, постоянно от мястото на престъплението се изисква видеозапис от здания, от кръстовища – записи, на които да се види какво се е случвало, до момента в който теб те е нямало там. Ние ги изисквахме и в досъдебната фаза, и на първа инстанция искахме от прокуратурата да ги изиска, тъй като ние нямаме право да пожелаваме да вземем за пример записи от светофарната уредба. Би трябвало, в случай че нямат какво да крият, да не отстраняват камерите на Българска национална телевизия. Би трябвало да приложат и запис от кръстовището. Тогава обаче ще се види кой е шетал из колата. Когато хванеш причинителя, ще стигнеш и до поръчителя “, сподели тя.

„ Най-страшното беше, че чантите ни бяха на предната седалка. Те броиха парите в кафене. Представяте ли си да си плюнчат ръцете и да броят 70 хиляди във външно кафене. Можеха като нищо да натикан парите в чантите ни, което щеше да е още по-страшно. Слава Богу, чантите са били от страната на тротоара, където е имало хора и е било по-трудно. Кашонът обаче е от страната на придвижването. Всеки може да метне там каквото си желае. Все едно да дойдат да вършат обиск в дома ви, да ви пратят за бира, по време на обиска да ви няма, а когато се върнете да се окаже, че у дома имате и опиати, и оръжие. Могат да подмятат каквото желаят. Това е неуместно “, безапелационна беше Десислава Иванчева.

Освен с достъпа до колата на Иванчева и Биляна Петрова по време на ареста им, образец за съмнителни дейности тя даде и с вземането на отпечатъци. „ Веднага откакто се откри кашончето, аз споделих, че желая да ми се вземат отпечатъци. Взеха ни отпечатъци чак в 21:30 часа, а ние сме били непрестанно в нечиста среда. Това също е нарушение на закона – трябвало е незабавно да ни вземат отпечатъци “, сподели тя и добави: „ Дойде и юрист. Когато имаш юрист до себе си, мислиш, че той ще ти пази правата. Дойде една от следователките, пита дали ще имам несъгласие. Има ли арестуван човек, който да не пиша несъгласие? Няма подобен. Дадоха ми един бял лист. Адвокатът до мен е трябвало да каже: „ Не пипайте нищо, до момента в който не вземат отпечатъци “. Нищо не би трябвало да се пипа – нито маси, нито парапети, нищо, отпечатъците би трябвало да се пазят.

Аз не съм си и представяла, че ще вляза в такава интрига. Мислех, че ще е още веднъж заплашване, тъй като тъкмо няколко дни преди този момент ми бяха блъснали колата. Това в политическите среди е заплашване – удрят колата като предизвестие. Имали сме и други предизвестия – че ще бъдем да вземем за пример поразходени на Витоша. След ареста не имах вяра, че може да се случват такива неща, по тази причина не съм и била по този начин внимателна или мнителна при самото арестуване. Затова не съм се предпазвала. На този бял лист започнах да пиша несъгласие. Около деветата точка от възражението към този момент бяха спокойни, че имат отпечатъците ми. Аз по този начин пиша по принцип – пръстите ми влизат под палеца и дланта се опира в листа с хартия. Този юрист до мен първо, не е би трябвало да ми позволи да пиша върху този лист преди да са взети отпечатъците ми. Второ, трябвало е да ми каже, че по закон нямат право да ме карат да пиша на каквото и да е било отвън кочана, който е тип протокол за претършуване и изземване “.

„ Когато ни снимаха ръцете в една тъмна стаичка, до мен отново имаше юрист, само че аз отново не си знаех правата. Снимаха ни ръцете. Фотографката и химичката ни споделиха, че фотосите са подготвени. След това аз пипах стола. Слава Богу, че не е бил нечист. Господ ни е пазил. След това стана ясно, че фотосите не били станали, трябвало още веднъж да ни снимат. Тогава аз споделих, че те към този момент са удостоверили, че фотосите са подготвени, че може да съм се изцапала. Адвокатът нищо не сподели “, роман Иванчева. „ Ние сме арестувани в 13:00 часа, отпечатъците се взимат в 21:00 – това са пъклен доста часове, в които ние можехме да пипнем нещо, да се зацапаме. Не знаехме, че би трябвало да се пазим. И на фотосите се вижда, че се държа по колата, по парапета, държа шишета с вода. Никой не ми е споделил да не докосвам. Може би е добре, че ръцете ми са били вързани откъм гърба “, добави тя.

„ Казват, че сме имали две срещи, в които сме отправили своето корупционно предложение. От тези срещи обаче няма даже и една фотография. За видеозапис и звукозапис да не приказваме. Ние доказахме по мобилните кафези, които са разположение на 400 метра една от друга, че сме били на три километра едни от други с Дюлгеров “, сподели още Иванчева.

„ Множество очевидци - вложители, строители, притежатели на терени, моята администрация, администрацията на Фандъкова и на Здравков, пристигнаха в залата и обявиха, че в никакъв случай не сме желали даже подаяние под парична форма. Даренията са били непосредствено към Столична община – слагали са огради, само че те са от строители, те знаят къде да я сложат. Повечето строители нямат срещу да вложат парите си в нещо и да облагородят квартала, тъй като когато кварталът е прекрасен, цените на жилищата им се подвигат. Някои строители вършат тротоари, други осветления, само че го вършат в региона, в който строят “, сподели Иванчева.

След това диалогът мина към случая с кметицата на регион „ Красно село “ Росина Станиславова, определена от „ Демократична България “. Припомняме, че тя получила 7600 лв. като началник на план. Въпросните пари за ръководенето на плана доведоха до напрежение в Столичния общински съвет и до отдръпване на доверието от Станиславова от страна на „ Демократична България “, които обявиха, че тя е основала „ морално неприемлив казус “.

„ За мен това е една предизборна дъвка. Тази стратегия, която тя е управлявала, е от 7-8 месеца. Как пък тъкмо в този момент предизборно ГЕРБ се сещат за това нещо? Точно в този момент го изнасят. Защо не го изнесоха още преди месеци? Седем-осем месеца не е по никакъв начин малко време за задаване на тези въпроси. Пък и дамата е запитала Министерството на труда и обществената политика дали общината може да е ръководещ орган на програмата, те са дали отговор, че е допустимо. Освен това аз не виждам нищо неприятно Столична община да стане децентрализирана – да не зависи всичко от общината и не всичко да е по преценка на госпожа Фандъкова или който и да е било предстоящ кмет.

Бих попитала и въпросния господин Георгиев от ГЕРБ дали като общински консултант, който е отишъл в идея да оказва помощ на софиянци, той не взима пари от комисии? Или Народното събрание – депутатите не взимат ли пари, когато влизат в комисии? “, разяснява Десислава Иванчева.

„ Друга е моралната позиция. Аз бях не запомнила, само че екипът ми ме подсети, че аз също съм била началник, тъй като няма метод кметът от време на време да не е. Аз и моят заместник-кмет сме се отказвали и не сме взимали пари. За нас е била идея и задача, че сме там, с цел да вършим работа и да оказваме помощ на популацията. Но при дамата всичко е законно и за мен това е просто предизборна дъвка “, сподели още тя.

„ Наистина обаче Столичната община може да се децентрализира и част от функционалностите ѝ да се дадат на районните кметове. Не е хубаво, когато един единствен орган преценя кой какво ще прави. Това също е причина за осъществяване на незаконности. Ако най-малко половината от парите от налози се връщаха в „ Младост “, кварталът щеше да е един прелестен град. Щяхме да си вършим и тротоарите, и улиците, и осветлението, и детските площадки, и да санираме учебните заведения и детските градини “, сподели още Иванчева.

„ Столичната община изсмуква всичко и няма взаимност на връщането “, добави тя и изясни че точно общината по-късно разпределя парите към регионите: „ Който е кмет на София, той подкрепя партийно кметовете на ГЕРБ. Всички останали стоят и се молят за неща, за които не би трябвало да се молим. Всички жители би трябвало да имат равни права “.

„ Преди 2016 година и аз бях от спящите и си мислех, че България е цветя и рози. Дойдоха просто да застрояват пред мен и по тази причина се задействах. Тогава разбрах всичките помии. Когато отидох на една голяма среща, в която да се срещнем с кметовете, чаках да сме 12-15 души. Оказаха се 24 кметове на 24 региона. Представете си за каква администрация, за каква бумащина и администрация става дума, какъв брой доста налози плащаме единствено за тази администрация единствено в София. Тя би трябвало да се понижи най-малко с 30% “, счита още Десислава Иванчева.

„ Цялата тази бумащина затруднява и бизнеса. Бизнесът би трябвало да има късмет да се развива, тъй като тези пари се връщат в страната “, добави тя.

С Десислава Иванчева говорихме още за гражданското общество в България и по какъв начин жителите търсят правата си. „ Гражданите не си знаем правата. Ние би трябвало да се събудим и да стартираме да научаваме правата си. Държавата и ръководещите постоянно, без значение какви са били по цвят, са ни приспивали. Едва от скоро се получава гражданска сила, хората стартират да отстояват своето. Но ние не знаем правата си, а това не ни влиза и в работата. Ние сме хора, би трябвало да си вършим бизнеса, да живеем живота си, а страната да съблюдава законите. Аз също като елементарен човек не мога да си показва, че страната ще дава позволения за здания, които са противозаконни да вземем за пример “, разяснява тя.

„ Ако жителите не знаем правата си било при отклоняване, било при обиск, било при градеж, ще бъде по този начин “, безапелационна беше Иванчева.

Шанс да упражним правата си имаме на идните парламентарни избори, счита Десислава Иванчева. „ Много е значимо да не позволим да ни изядат гласовете. Те отново ще ги изядат, само че друго е да надпишат по-малък брой. Трябва да гласуваме, тъй като в случай че интензивността е дребна, просто няма да можем да създадем безусловно нищо “.

„ Трябва да се мисли за бъдещето потомство. Ние живеем чартърен на земите на децата ни, тъй като тази земя, природата, даденостите на страната – те остават на децата ни. Какви са тези къщички, подпорни стени, хотели по морето? “, разяснява още тя.

„ Винаги би трябвало да има вяра, че нещата не са предначертани. Винаги можем да създадем нещо “, сподели Десислава Иванчева в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР