ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо „присвоиха“ името на „Спаси София“ – пред ФАКТИ разказва създателят на новата фондация с това име

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Нова фондация е присвоила името на гражданската самодейност „ Cпacи Coфия ", oглaвявaнa oт oбщинcкия cъвeтник Бoриc Бoнeв. За това заяви по-рано през днешния ден Mediapool, базирайки се на оповестен във фейсбук сигнал на Влaдиcлaв Пaнeв - cъпрeдceдaтeл нa „ Зeлeнo движeниe “ и общински консултант в Столичния общински съвет от „ Дeмoкрaтичнa Бългaрия “.

След самодейността на „ Спаси София “ столичната улица „ Cъбoрнa “ дa се трансформира в пешеходна зона, Cтoличният oбщинcки cъвeт oдoбри това през юни предходната година. Решението за превръщането на „ Съборна “ в пешеходна зона беше последвано от митинги, напомня Mediapool.

Тяхна инспекция пoкaзa, чe прeдcтaвитeл нa нoвoрeгиcтрирaнaтa фoндaция „ Cпacи Coфия “ e Дaниeл Кaпcъзoв. Тoй e и cрeд oргaнизaтoритe нa прoтecт oт 27 aвгуcт 2020 година cрeщу рeшeниeтo нa Cтoличния oбщинcки cъвeт, оповестяват от Mеdiаpооl. В рeпoртaж нa Българска национална телевизия Кaпcъзoв e прeдcтaвeн кaтo нaeмaтeл нa мaгaзин нa улицaтa, оповестяват още те.

От ФАКТИ се свързахме с Дaниeл Кaпcъзoв, с цел да приказваме по тематиката.

Още при започване на диалога той изясни, че фактически новата фондация „ Спаси София “ е била основана от него. На въпроса с какво ще се занимава тя, той отговори: „ Със спасяването на София “.

След въпроса дали името е заимствано от гражданската самодейност на Борис Бонев „ Спаси София “, Капсъзов изясни: „ Ние започнахме едно гражданско непокорство по отношение на плана на улица „ Съборна “ – затварянето на улицата, превръщането ѝ в пешеходна и всички останали нелепости, които бяха направени. За да можем да преборим този безумен план, ние наехме доста същински експерти – пътищари, архитекти, урбанисти “.

„ Затвориха улиците, само че затвориха още достъпа до Патриаршията, достъпа до банката за инкасова активност, затвориха достъпа до доставяне на магазините, затвориха достъпа до хотела – приказвам за „ Шератон “, на тях няма от кое място да им дойдат плодовете и зеленчуците. Затвориха достъпа до заведенията за хранене, достъпа на хората, които живеят там, лишиха им и паркоместа. По принцип, с цел да можете да получите Акт 16 или да получите позволение за градеж, би трябвало да имате избран брой паркоместа. На хората, които там сме си купили жилища, на нас ни се поставят паркоместа – било публични, било частни. Те затвориха всичко. Защо го направиха – не е ясно, никой не може да отговори “, сподели Капсъзов.

„ Изведнъж през вчерашния ден на съвещанието, което слушах, споделиха, че те били разрешили на колите на Българска народна банка да влизат и да излизат, били разрешили на колите на Археологическия музей, били разрешили и на Патриаршията. А за какво не ни позволяват на останалите? Какво им дава право да мерят с този критерий, да мерят и да дават разрешенията? Някой разрешава ли им? “, попита риторично той. „ Ние сме ги избрали тези хора, въз основа на нас те са общински съветници и харчат нашите пари “, добави Капсъзов.

„ Към нас (бел.: новата фондация) се причислиха хората от „ Шишман “, от „ Патриарх Евтимий “, от „ Фритьоф Нансен “ – всички те се причислиха, тъй като видяха, че ние събрахме специалисти и дружно успяхме да преборим техните малоумни планове. Това не е естествен план. Не е обикновено да похарчиш 30 хиляди лв. за кашпи, да ги сложиш от едната страна и да прекараш пешеходното придвижване по слънчевата страна, където да ти грее на главата слънце, а пък от страната, в която са лишили хората от тази пешеходна зона, да има магазинчета за кафе, сладкарници, ресторантчета и така нататък Това са страхотни недомислици и всичко се прави, с цел да могат да бъдат откраднати едни пари. На месец поддръжката единствено на тези кашпи е 30 хиляди лв. “, разяснява той.

„ Ако стане пожар, няма по какъв начин една пожарна кола да влезе там. Няма по какъв начин и една кола за спешна помощ да влезе с това прекъсване на придвижването “, сподели още той и добави: „ Искат да поставят велоалеи на „ Съборна “. Много се оправдавам, само че кажете ми къде на избрана пешеходна зона има право да има велоалея? В пешеходните зони е неразрешено придвижването “.

Относно основаването на новата фондация „ Спаси София “, Капсъзов сподели: „ Събрахме се и направихме това съдружие. То трябваше да се споделя по различен метод, само че някой от нас сподели: „ Дай да проверим имената “. Проверих и видях, че „ Спаси София “ е свободно като име “.

„ Името е непокътнато от други хора. Той (бел.: Борис Бонев) няма право да употребява това име. Другото нещо – той няма фондация. Какво значи това – значи, че той е един лъжец. Събира пари, с цел да избави София, до момента в който той няма такава организация. Посочена е някаква банкова сметка, която е не-знам-си-къде и е на не-знам-си-кого. Това всичкото е една бутафорна заблуда. Това е един човек, който разделя хората на небогати и богати, на хора с джипове, с леки коли, с колела, с градски превоз. Ние всички сме дружно “ добави Капсъзов.

Той изясни и концепцията на фондацията: „ Фондацията е в партньорски взаимодействие със седем фейсбук групи на столични региони. Тези групи са най-хубавият знак какво е належащо на хората там. Админът на групите, дружно с излъчено от тях лице, събират данни какво е належащо на тези хора и го предават на нас. Ние към този момент с специалистите към себе си и с над 120 НПО-та, с които сме разговаряли и които ни поддържат, с общата концепция да спасим София, изготвяме един абстрактен план за решаването на техните проблеми. Забележете – безвъзмезден абстрактен план. След това представяме на районния кмет дадения план за това от какво имат потребност жителите на неговия регион “.

„ Суверен е народът. Не може да направиш един план и по-късно да го пуснеш за публично разискване. Предложението би трябвало да излезе от хората. Промени се вършат тогава, когато са нужни. Промени не се вършат тогава, когато един човек желае да вземе едни пари. Когато на някого му би трябвало уличка, се прави уличка. Когато би трябвало да се направи детска площадка, прави се детска площадка. Това обаче би трябвало да е инспирирано от желанието на хората за по-добър живот “, сподели още той.

Капсъзов съобщи, че информацията той да е наемател на магазин на улица „ Съборна “ е погрешна. „ Аз нямам нает магазин. Аз работя в един от заведенията за хранене и всеки ден съм там, всеки ден виждам какво се случва, всеки ден виждам хората по какъв начин се изтезават, всеки ден виждам по какъв начин зареждаме магазина, тъй като това е подигравка с нас. Изпращат по 10 индивида служители на реда, които са стоят там и да пишат по 30 лв. фишове. Ако се прави една смяна, тя би трябвало да бъде направена по този начин, че да задоволи безусловно всички. Като забраняваш вкарването на коли, остави едно място за паркинг, с цел да могат да спрат колите, които разтоварват, тъй като те няма къде да спрат. Всичко, което се приема е недомислица “, сподели той.

Той изясни още, че е било направено предложение за компромисен вид: „ Ние го предложихме. Зам.-кметът по превоза предложи да има пиломати, само че самичък сподели, че те са противозаконни. Затова търсеха метод по какъв начин да влязат служебните коли, които не са и служебни. Когато се зарежда стока, доставчикът я зарежда. Затова поискахме да има пропуск, с който той да влиза, разтоварва и да си отива. Не приказваме въобще за хора клиенти. Всичко това е съзнателно конфигуриране на обществото едни против други. Никой не желае някой да влиза и да седи с колата си. Говорим за зареждане, за естествена работа. Не може хората от банките да обикалят по бронежилетки, да тичат по „ Витошка “ с чували с пари “.

„ Абсолютна недомислица. Промяната би трябвало да бъде инспирирана от хората, които живеят там – те най-добре знаят от какво имат потребност “, сподели Даниел Капсъзов в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР