ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

654 дни след края на мандата, мандатът си върви

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Конвенция № 108 на Съвета на Европа е отворена за присъединение от страни на 28 януари 1981 година. Отнася се до отбраната на лицата при автоматизираната обработка на персонални данни.

България подписва Конвенция 108 на 2 юни 1998 година, а самата спогодба у нас е утвърдена със закон, признат от 39-о Народно заседание на 29 май 2002 година. Законът е влиза в действие на 1 януари 2003 година.

Именно Конвенция 108 на Съвета на Европа е повода точно 28 януари от 2006 година да се празнува като Ден на отбрана на персоналните данни. България е член на Съвета на Европа от 27 май 1992 година. Законът за персоналните данни пък влиза в действие у нас на 1 януари 2002 година.

Днес се навършват 40 години от „ раждането “ на тази Конвенция 108, 22 години откогато сме подписали Конвенцията, 15 години откогато 28 януари е Ден на отбрана на персоналните данни и 654 дни откогато мандатът на ръководителят и членовете на Комисията за отбрана на персоналните данни е изминал. В месеци 654 са над 21 месеца. В астрономически години 654 дни всячески постепенно върви към цифрата 2.

А поради, че предизборната акция за парламентарните избори на 4 април чука на вратата, бавното ходене може би по никакъв начин няма да бъде постепенно и трите месеца ще се прибавят към тези 21 доста бързо, доста динамично, доста неусетно и доста с помощта на „ малката врата “ в Закона за отбрана на персоналните данни, която го разрешава.

Припомням, че ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни е встъпва в служба на 15 април 2014 година, същото се случва и с 4-членния състав на комисията Цанко Цолов, Мария Матева и Веселин Целков и Цветелин Софрониев. Членството на Софрониев завършва на 20 ноември 2019 година, тъй като поема кметски пост. Петгодишният мандат на ръководителя и членовете на КЗЛД пък изтича на 16 април 2019 година. Те обаче остават на постове си към днешна дата. Повече.

Гореспоменатата „ малка врата “ се отнася до следния текст на втора глава, член 7 алинея втора на Закона за отбрана на персоналните данни: „ Председателят и членовете на комисията извършват функционалностите си и след приключването на мандата им до избора на новите ръководител и членове “.

Пак там написа, че „ членовете на комисията и ръководителят ѝ се избират от Народното събрание по предложение на Министерския съвет за период 5 години и могат да бъдат преизбирани за още един мандат “.

На въпроса на ФАКТИ по какъв начин по този начин съставът на КЗЛД остава неизменен 21 месеца след края на мандата, преди няколко дни заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов отговори, че комисията по този начин или другояче работи обикновено, само че ние не го и оспорваме. Става дума за друго – 21 месеца не са ли задоволително време да бъдат открити подобаващи нови специалисти за състава на КЗЛД, при все, че част от сегашния състав може да бъде избран отново за още един мандат. Поне съгласно текста в Закона за отбрана на персоналните данни, посочен в предходния абзац.

Може би моите показа за " обикновено " и " не напълно обикновено " са разнообразни, само че за мен 654 дни е в действителност значително време. Няма да пожертвам да върша ретроспекция какъв брой доста се е случило от този момент насам.

А другояче цветущ ви Ден на отбрана на персоналните данни. Пожелавам ви повече в никакъв случай персонални данни да не се изливат от пукнатините в сигурността на държавните ни системи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР