ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кирил Вълчев пред ФАКТИ: Българският данъкоплатец, който плаща за БТА, най-сетне трябва да има достъп до нея

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вчера – на 27 януари, народните представители гласоподаваха нов общоприет шеф на Българската телеграфна организация (БТА) на бъде юристът и публицист Кирил Вълчев. По-рано през януари за позицията бяха издигнати двама претенденти – Кирил Вълчев, който беше препоръчан от ГЕРБ, и Ивайло Данаилов, препоръчан от Българска социалистическа партия. На 21 януари Комисията по културата и медиите на 44-тото Народно заседание изслуша двамата претенденти, които показаха своите идея за ръководство и развиване на Българска телеграфна агенция по време на възможния си 5-годишен мандат като общоприет шеф. Вчера 105 депутати гласоподаваха " за " избора на Вълчев, като нямаше гласове срещу избор му или въздържал се от гласоподаване. За Ивайло Данаилов гласоподаваха 65 депутати " за ", двама бяха срещу, а 87 се въздържаха.

От ФАКТИ се свързахме с Кирил Вълчев, с цел да приказваме за неговия избор за общоприет шеф на Българска телеграфна агенция и за едно значимо негово желание – да направи наличието на организацията гратис, със свободен достъп за всички.

По мотив на това желанието достъпът до Българска телеграфна агенция да е свободен за всички, Вълчев сподели: „ В момента в закона има ограничаване, че единствено 13 групи институции в България могат да употребяват гратис Българска телеграфна агенция. Всички останали държавни институции, общински институции би трябвало да заплащат. Получава се по този начин, че с пари от държавния бюджет се устоя държавната осведомителна организация, на която отново с пари от държавния бюджет заплащат държавните и общинските институции, с цел да я употребяват. С изключение в действителност на една група – президента, министрите, забележете – ръководителите на парламентарните групи, а не всеки народен представител. Тоест даже народните представители нямат право сами да влязат в Българска телеграфна агенция и да видят цялата информация, за чиито бюджет са дали своят вот.

На последващо място, право да употребяват гратис Българска телеграфна агенция нямат непознатите посолства в България. Те заплащат една неголяма сума годишно, само че част от посолствата се отхвърлят заради това, че нямат бюджети. Така България непринудено се отхвърля достоверната информация на Българска телеграфна агенция, която споделя за българските позиции по разнообразни въпроси, в това число за българските диспути по разнообразни въпроси, да бъде употребена от непознатите посолства.

На последващо място, заплащат и непознатите медии. България вместо да търси метод да участва колкото се може повече в чужбина, на процедура кара международни медии да заплащат – в случай че въобще проявят интерес към България, с цел да разгласяват информация какво се случва тук. Все отново на света има над 200 страни, 193 са членовете на ОНН. Всички те търсят метод да участват в международните медии и България би трябвало да направи всичко допустимо посредством Българска телеграфна агенция да търси метод да участва в тези медии – не като агитация, а като роман за една демократична страна с разнообразни позиции в нея, както на ръководещи, по този начин и на съпротива, по този начин и на разнообразни публични групи.

Следващата група са медии като Вашата – ФАКТИ. Вие, с цел да можете да ревизирате някаква информация, също би трябвало да платите. Това е доста неуместно - в свят, в който се търси метод да се противодейства на подправените вести, същинските вести да бъдат платени”.

“Тук е доста значимо да подчертая – аз не си представям Българска телеграфна агенция да бъде съперник на Факти.бг. и то съперник, нелоялно изискан от държавния бюджет. Българска телеграфна агенция би трябвало да се трансформира в една платформа на цялата информация от всевъзможни обществени институции или организации, които работят в публичен интерес. Вие би трябвало да имате опция всред хилядите информации да избирате кои са значимите, кое е новината, да подреждате на вашия уебсайт тези вести като водеща, по-малко значима, само че на процедура от хилядите информации дневно да изберете десетки. Това е голямата роля на същинската публицистика – да уточни кое е значимото за обществото.

На последващо място, с изключение на да подберете и подредите, вие би трябвало да комбинирате новините, да препращате от една към друга, да вършиме връзките сред събитията, тъй че доста по-лесно вашите читатели да се ориентират за ставащото. Съвсем не на последно място към този момент за вас остава коментарът, остава анализът. Тоест Българска телеграфна агенция би трябвало да бъде асистент, а не съперник на всички медии – това, което тя в действителност постоянно е била в историята”, сподели още Вълчев.

“Да, аз считам, че най-накрая българският поданик, който заплаща за Българска телеграфна агенция, би трябвало да има същия достъп до нея, какъвто има до Българска национална телевизия и БНР, които са безвъзмездни. Не тъй като Българска телеграфна агенция ще стане главният източник на информация за всички българи и никой няма да желае да чете Факти.бг. Напротив – вие, когато подберете някакви вести, съкратите ги, тъй като това е обикновено, „ преведете ги “, тъй че бъдат по-разбираеми, за какво да няма опция и жителят, крайният консуматор да влезе и да ревизира нещо, което мощно го интересува в цялостния му текст, в оригинал.

Гражданите би трябвало да имат достъп. Той за тях обаче няма да е водещ. Българска телеграфна агенция ще бъде една тръба, в която ще се изсипе цялата информация. Оттам нататък всеки ще може да ревизира нещо, което доста го интересува. Когато си прочел във Факти.бг нещо, което сте показали по-съкратено, интерпретирали се, всеки ще може да ревизира какъв е истинският текст да вземем за пример на известие от институция. Това за мен е единственото допустимо бъдеще “, разяснява той.

„ Не виждам никакъв късмет в заключената информация. Колко парадоксално е дори, че ние направихме от Българска телеграфна агенция с платеността ѝ през тези години нещо, което тя е била в комунистическо време, когато е имало специфичен бюлетин в един образец, който се е четял от Тодор Живков. Имало е бюлетини за избран кръг хора – да вземем за пример за Политбюро “, сподели Вълчев.

„ Това прочее не е патент на комунизма “, продължи той. „ По царско време е имало нещо сходно. Също по време на войните са издавани бюлетини в стеснен брой екземпляри. Българска телеграфна агенция не е работа за сигурност – тя в никакъв случай не е била и не би трябвало да бъде, да работи като шпионин за избрани хора. Трябва да има достъп за всички. Истински желая Българска телеграфна агенция да ви стане асистент (бел: на частните медии) “, сподели още Вълчев.

По мотив това, по кое време ще встъпи в служба, той изясни: „ С клетвата на процедура влизам. Имам обаче един месец - знаете, че до момента бях юрист, занимавам с право на интелектуалната благосъстоятелност, с медийно право, и в този момент трансферирам делата си към сътрудници, също и клиенти, с които съм работил. На процедура обаче аз след клетвата през вчерашния ден стъпвам в служба. Сега даже отивам да си подам заявката за прекъсване на адвокатските ми права. Вече се обричам на Българска телеграфна агенция “.

На въпроса дали ще продължи да води предаването „ Седмицата “ по „ Дарик радио “, Вълчев отговори: „ Законът ми дава право на две неща – да бъда учител, да се занимавам с научна работа и на авторство. Това предаване през всичките тези години е било авторско. Законът ми го разрешава, аз съм на авторски контракт в „ Дарик радио “. Струва ми се обаче, че новата ми позиция не допуска да повеждам остри политически изявленията, да повеждам разгорещени диспути. Затова приказвах и с сътрудниците в „ Дарик “, че аз няма да повеждам „ Седмицата “. От друга страна, считам да запазя коментара си в 10:00 часа (бел: коментар за миналата седмица). Смятам, че позицията на общоприет шеф на Българска телеграфна агенция освен не изключва, а даже постанова наличие в публичния живот. Има доста тематики, по които е добре ние всички, публицистите, да имаме позиции и да ги показваме. Така че аз ще продължа да върша този коментар “.

„ Четох мнения, че задачата да стана общоприет шеф на Българска телеграфна агенция била да ми се запуши устата, че ходя на една топла работа. Тук да отворим скобата – наблягам, че аз съм юрист с добра процедура и тази част с топлата работа е даже в действителност погрешна. Някои мнения, които съм правил и намирам за остри, в никакъв случай не са били ориентирани против съответна персона. Старал съм се в никакъв случай да не наскърбявам и жегвам човек. Трябва да се съгласите обаче, че в България се вършат доста неща като дейности, които си коства да кажеш, че са неточност. Или пък се вършат положителни неща, където също е вярно да кажеш, че са положителни. Затова считам да продължа да върша коментара в 10:00 часа. В това виждам и една опция да разпространявам и другата си активност “, продължи той.

„ Още нещо – аз няма да отхвърлям на всички медии наличие. Ето, както и във вашия случай. Нещо повече – доста ми се желае сътрудниците от самата Българска телеграфна агенция да участват повече в медиите. Това, което аз добре познавам в организацията, са хора в области, в които са безусловно единствените експерти в българските медии. Например доста мощна балканска редакция, доста мощна интернационална информация от първоизточника. Много бих се радвал, в случай че те също одобряват това право, което им дава законът – да бъдат създатели и за други медии, да участват с показване на събитията по света и Балканите, да ги разясняват, и да се възползват и от другата част, която е разрешена – преподавателската, с цел да може тази в действителност славна традиция в Българска телеграфна агенция да има последователност с младежи, каквито за жалост в нея през последните години има прекомерно малко, даже по стопански аргументи като по-ниските заплати в Българска телеграфна агенция “, добави Вълчев.

По мотив разгорещения спор по време на чуванията на претендентите за поста в Комисията по просвета и медии, който беше ориентиран точно към свободния достъп до информацията на Българска телеграфна агенция, Вълчев сподели: „ Много се веселя на този спор. Разбира се, има я и другата позиция – че няма безвъзмездни неща, че всичко би трябвало да се заплаща. Има я тази позиция и аз в действителност съм подготвен да повеждам спор. Водя го от здрава кардинална позиция. В Конституцията са посочени три медии, които се устоят от държавния бюджет – Българска национална телевизия, БНР и Българска телеграфна агенция. Кой знае за какво тъкмо Българска телеграфна агенция би трябвало да бъде платена. От друга страна, в Конституцията има условието да се подсигурява приемането на информация от всеки български жител. Нито Факти.бг, нито „ Дарик радио “ са длъжни да популяризират вести от някакъв публичен интерес. В лицензията на „ Дарик “ има условие за вести, само че тези вести могат да бъдат всевъзможни. Това са частни медии, които могат да правят всевъзможен асортимент на вести, както намерят за добре. Тук в действителност е също ролята на страната – че единственият метод да се обезпечи правото на приемане на информация от всеки българин, това е посредством тези три медии. Всичко друго е в допълнение. Пък и при тези усложнения, в които уверен съм, че са доста медии по време на пандемията от COVID-19 поради намалялата реклама да вземем за пример, най-сетна аз виждам една опция Българската страна да им помогне с същинска информация “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР