ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Възобновяване работата на ключова организация – хибридна зимна сесия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В интервала 25-28 януари 2021 година се организира зимната сесия на ПАСЕ. Заседанието е под хибридна форма, а членовете на делегациите вземат участие в съвещанията отдалечено или персонално в Страсбург. Европейската спогодба за отбрана на човешките права и главните права – това е документът, към който и е основан Съветът на Европа. Днес, редица страни се сплотиха към отбраната на главните цели на Конвенцията и осъждането на военната експанзия, в това число и след краткотрайната окупация на украинските, грузинските и молдавските територии на Руската федерация.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, основана да пази демокрацията и човешките права, през последните години няколко пъти наруши свои съществени правила, затваряйки си очите за нарушавания на основополагащи правила в интернационалното право, правила от Устава на Съвета на Европа и неспазване на демократичното общество в областта на отбрана на човешките права. Пикът беше връщането на съветската делегация в ПАСЕ през лятото на 2019 година Руснаците се върната, макар окупацията на грузински, украински и молдавски територии, без значение от систематичното нарушаване на човешките права в тези територии и откритото отвращение на съветските управляващи да решат, основаните от тях, проблеми.

Също по този начин, неизпълнението на редица резолюции на ПАСЕ не попречи на връщането на съветската делегация в залата за съвещания на Асамблеята. В допълнение, при започване на 2020 година ръководителят на съветската делегация Петр Толстой беше определен за един от 20-те вицеговорители на парламентарната Асамблея. За протокола, Толстой е някогашен хазаин на редица съветски пропагандни стратегии и ток шоута по съветската телевизия като: „ Време “, „ Политика “, „ Времето ще покаже “, Толстой. Неделя “. Също по този начин, от 2009 година до 2016 година той заема поста заместник-директор на Дирекцията за обществени и политически стратегии на главния федерален пропагандистки „ Първи канал “. Не би трябвало да се не помни, че задачата на връщането на съветската делегация и избора на позицията вицеговорител Толстой е коствала на Русия заплащането на членския ѝ импорт в организацията, в това число погасяването на задълженията по финансирането за предишни години. А това, малко или доста, са 33 млн. EUR на година.

На зимната сесия на ПАСЕ през 2020 година, представителите на Руската федерация мислеха, че профинансирайки организацията, всички решения, които ще се одобряват, ще са в тяхна изгода. Но още на идващия ден, откакто правата на съветската делегация бяха възобновени, ПАСЕ одобри резолюция, директно отразяваща редица нарушавания на Русия.

Съветът на Европа е длъжен да си напомни своите основополагащи цели, правила, полезности и да си съблюдава, с цел да имат резолюциите на ПАСЕ тежест. За да не останат безнаказани нарушаванията и виновниците. Всички държави-членки носят персонална отговорност за обезпечаването на отбрана на човешките права и свободи., в това число и краткотрайно окупираните от Руската федерация територии.

Но за жалост, по отношение на последните събития в Русия не всички държави-членки схващат тази отговорност. Путин сложи съветското право над интернационалното, което директно рефлектира върху осъществяването на интернационалните задължения, в това число и на решенията на ПАСЕ. Също по този начин, съветските жители според европейската спогодба за отбрана на човешките права и съществени свободи, постоянно се обръщат към Европейския съд по правата на индивида за обезпечаване на оптималната успеваемост и справедлива отбрана на техните права, защото съветският съд не е справедлив. Това в допълнение демонстрира, че Руската федерация не е заинтригувана да пази правата даже на своите жители.

Във връзка със задържането на опозиционера Навални в Русия, членовете на Съвета на Европа, депутатите на ПАСЕ от разнообразни страни ще оспорват пълномощията на съветската делегация като тип наказване в границите на организацията в резултат на ареста на съветския опозиционер.

Марк Олшевски
Политически анализатор
Страсбург

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР