ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Петър Стаматов пред ФАКТИ: Българите в чужбина настояваме да се въведе не само явен вот, но и дистанционен

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
По-рано този месец българите в чужбина желаеха да могат да гласоподават с очевиден, открит избор на парламентарните избори на 4 април,. Първоначално концепцията беше показана по време на видеоконферентна връзка сред президента Радев и българи в чужбина. Срещата беше извършена в границите на консултациите с президента във връзка идните избори.

Припомняме, че явният избор съставлява открит избор. Всеки гласоподавател гласоподава от лично име и се анулира тайната на гласа му.

На 11 януари Петранка Стаматова – български жител в чужбина, се обърна към президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова с отворено писмо, в което предложи българите в чужбина да гласоподават с очевиден избор. Създадена беше и петиция за въвеждане на очевидно гласоподаване.

Последва писмо на осведомителния портал за българите по света Еврочикаго до Президентството на Република България, в което още веднъж се прикани за въвеждане на отдалечен очевиден избор. На 20 януари още веднъж Еврочикаго разгласява и отворено писмо до партии и придвижвания в България, в което приканва за въвеждане на отдалечено очевидно гласоподаване.

“Пишат Ви група български жители с изборни права, които се намират в разнообразни точки по-света и желаят да гласоподават в идните на 4 април 2021 година парламентарни избори”, написа в писмото от 20 януари. “Българските жители, живеещи в чужбина, са пълноценна част от нацията ни. Въпреки това, българските гласоподаватели отвън страната не могат да гласоподават за самостоятелни претенденти, нито да упражняват преференциален избор в листите на партиите. Хората са в незнание по какъв начин се разпределят гласовете от чужбина”, не престават жителите и задават съответни въпроси към политическите партии у нас.

За да приказваме за предлагането за отдалечен очевиден избор, за аргументите настояванията на българите в чужбина да са точно за подобен избор, за това какви проблеми може да реши този избор и по какъв начин може да се организира, от ФАКТИ се свързахме с Петър Стаматов – създател на българския интернет портал Еврочикаго.ком, основател на петицията за очевиден избор и създател на отворените писма до президента (от 14 януари) и политическите партии и придвижвания (от 20 януари). Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Стаматов, какво очаквате да се случи след изпращането на писмото до президента Радев?

- Очакваме неотложен отговор, защото той е измежду тези, които упорстват най-вече да се позволи гласоподаване по пощата. Времето е малко и думите би трябвало да се потвърждават с каузи. Дистанционно очевидно гласоподаване, което изписваме кратко ДЯГ, освен е най-безопасно при пандемия, само че ще е най-евтино и бързо реализируемо от всичко препоръчано.

Разочаровани сме, че до през днешния ден не сме получили отговор, само че ще настояваме за него и тъй като не можем повече да чакаме, написахме отворено писмо - анкета до партиите.

Вече го разпращаме до партийните централи и се надявамe Вашето изявление да помогне предлагането ни да доближи и до членовете им, които също да се запитат: “Настояваме за гласоподаване по пощата, а за какво да не желаяме и отдалечено очевидно гласоподаване?”.

- Явният избор съставлява гласоподаване от лично име, неанонимен избор, съгласно Вас този очевиден избор поражда ли терзания в българите в чужбина?

- Често споделят, че българите в чужбина са по-различни от тези у нас, само че персоналният ми опит - живял съм на три континента, ме е убедил, че сме си същите, където и да се намираме. Такова разделяне е очевидно от изгода за някого, щом по този начин постоянно ни го повтарят. Хората и у нас, и зад граница се опасяват, само че от разнообразни неща. Страхът им към новото обаче е общ. Явен избор звучи рисково даже в чужбина. Той натоварва с отговорност. Но пък за какво гласуваш, в случай че не можеш да защитиш избора си?

Тайното гласоподаване, постоянно граничи с безнаказаност. Пък и то разрешава без скрупули да заработиш лесни 100 лв., в случай че продадеш гласа си. Казваш си: “Все едно е по какъв начин гласоподавам – в случай че от изборите зависеше нещо, то те щяха да бъдат забранени”!

И въпреки всичко у нас има доста смели хора, сигурен съм, че не са по-малко в сравнение с в Беларус, където макар възбраната на Лукашенко, на платформата за очевиден избор “Голос” се бяха записали над 1,3 млн. индивида. А ние сме страни, близки по територия, по население и дори по нрав. Може ли у нас страхът да е по-голям? А в случай че е по този начин, дали живеем в народна власт? Все значими въпроси, които ДЯГ може да освети.

- Защо смятате, че се постанова подмяна на тайния избор с очевиден подобен?

- Първо, уверен съм, че свестните хора са мнозинство и по света, и у нас. Но неприятните имат преимуществото, че елементарно се събират в банди. Дали бандите са с спортни екипи, ниско подстригани и с татуировки или са с бели якички и скъпи костюми, те постоянно работят проведено. На нашия уебсайт в Чикаго направихме анкета за идните избори с въпрос: “Честни и транспарантни ли са изборите в България?”. Само към 5% са дали отговор с “Да”. Тогава какъв е смисълът да участваме в един театър с предупреден край? Още повече, че доста партии наподобяват на проведени банди.

И второ, настояваме да се вкара освен очевиден избор, само че и отдалечен. Дистанционният избор ще помогне повече хора, от най-различни точки на света да се включат в политическия живот. А съгласно Министерството на външните работи зад граница са 2,4 милиона български жители. Заедно с български пенсионери, които не са подвластни от корпоративен и заплатен избор, те могат с явното си - и заради това невероятно да бъде подправено, гласоподаване да объркат доста сметки.
Снимка: Еврочикаго  Петър Стаматов пред ФАКТИ: Българите в чужбина настояваме да се вкара освен очевиден избор, само че и отдалечен

- Какви образци за очевиден избор от предишното можем да дадем?

- Историята на явния избор е хилядолетна, въпреки и забравена. Гласувам идва от “глас”. И по този начин е било до втората половина на 19 век, когато първо в Австралия са въвели скрито гласоподаване и поради това са го нарекли Австралийски избор. В Съединени американски щати е въведен през 1885 година. Потърсих в България от по кое време е, само че не открих. Надявам се някой от вашите читатели да е по-информиран, само че сигурно знам, че Търновската ни конституция е гласувана с очевиден избор.

- Една от тематиките в отворените писма са лимитираните права на българите в чужбина - от какво е стеснен вотът на българите в чужбина?

- На бюлетините в чужбина няма място за отбелязване на преференции и не може да бъде регистриран преференциалният избор. Не можем да гласуваме и за самостоятелни претенденти. А това е в ущърб освен за нас, само че и за самия претендент. Тоест още едно преимущество за партиите.

Ако се вкара гласоподаване по пощата, то отново ще е със същите бюлетини в чужбина – затова не е позволение на казуса. ДЯГ е единственото работещо лекарство на този стадий.

- Безопасно ли би било явното гласоподаване от позиция на здравето на жителите и от позиция на сигурността на персоналните им данни?

- ДЯГ може да извършите даже от персоналния ви телефон. В Приложение 1. на нашето отворено писмо до политическите партии сме обяснили в детайли по какъв начин механически би могло да се организира гласуването. Предлагаме им два разновидността за отдалечено очевидно гласоподаване. При първия вид вотът е изцяло очевиден и се разгласява пред всички. При втория вотът е незнаен за всички останали, с изключение на за гласувалия и за ЦИК, които единствени имат ключ, с цел да го видят.

Безопасността на персоналните данни може да е обезпечена тъкмо толкоз, колкото и при банкова транзакция по интернет или по телефон.

- Казвате, че поради гласовете, идващи от Турция, се лимитира опцията на доста от българите в чужбина да гласоподават – за какво се случва това съгласно Вас?

- Както споделих по-рано, сведенията на Външното министерство са, че сме към 2,5 милиона български жители зад граница. В тази численост Министерство на външните работи са присъединили и оповестили към 350 хиляди в Турция. Да предположим, че из Европа има още 150 хиляди наши съграждани с по два паспорта - български и турски. Дори и при тези повишени цифри съотношението им към всички останали е 1 към 3. Какъв проблем е да им се даде опция на всички да гласоподават? Този въпрос задаваме в отвореното си писмо до партиите. Нека изчакаме седмица да забележим какво те ще ни отговорят.

- Имат ли политическите партии в България интерес от едно отдалечено очевидно гласоподаване на българите в чужбина?

- Моето персонално мнение е, че партиите у нас се плашат и от гласовете от Европа и Съединени американски щати, и от Турция – тъй като им усложнява счетоводството. Движение за права и свободи също може да стане още по-голяма мощ. Но не е ли по-добре да погледнем истината в очите и в точния момент да се вземат ограничения и се решат проблемите? Дали в случай че Народно събрание още предишния век бе отказало регистрация на Движение за права и свободи, в този момент ситуацията нямаше да е друго? Замитането на казуса под килима не го взема решение, а задълбочава.

Наскоро гледах едни данни от Уикипедия по случай техния 20 годишен празник. От тях разбрах, че най-вече хора употребяват българската версия на този уебсайт в Германия, Англия, Съединени американски щати и Франция. Правя си извод, че в тези страни връзките с България са най-силни. В друга таблица са посочени потребителите, посетили Уикипедия от територията на България. От нея проличава, че трафикът към българоезичната версия се усилва, за сметка на трафика към Уикипедия на британски език. И до момента в който за другите езици ситуацията остава на практика непроменено, се е нараснал трафикът към рускоезичната и турскоезичната версия на енциклопедията. Тоест безспорно процентът на ползващите турски у нас се усилва. Явният избор ще извади на показ трендовете, за които ние в този момент единствено гадаем от косвени данни. И политиците ще бъдат сложени пред обстоятелствата, за които би трябвало да намерят решение. А те в този момент мълчат и се снишават. Кой има полза това да продължава?

- А какви проблеми взема решение явният избор - взема решение ли въпросите с пазаруване и пласиране на гласове да вземем за пример?

- И при скришен, и при очевиден избор не виждам опция да бъде спрян този, който е решил да получи едни 100 лв. за гласа си. Но при ДЯГ има една специфичност и я изяснявам на всеки, който ми споделя, че няма гаранция, че никой не седи зад/до/около гласуващия отдалечено.

Отговарям по този начин: " Каква гаранция има седящият зад/до/около гласуващия, откакто свърши работа и се прибере в къщи да спи? ". Будният гласоподавател може да го прецака и да гласоподава наново, за който си изиска, защото всички електронни системи за гласоподаване разрешават най-малко пет пъти да промениш гласа си. Взима се поради единствено последния избор, а в случай че го промениш за шести път, то вотът ти се смята за недействителен. И излиза, че работата на дилъра на гласове се затруднява и не е обезпечена, както е в този момент, когато със фотография от тъмната стаичка му показваш за кого си дал своя вот. Контролиращият не може да спре всички, на които е платил по 100 лв. или зависят от него, да не го прецакат и да гласоподават наново, в случай че те решат.

Освен че ДЯГ е безвредно за здравето, на ниска цена, надеждно, и транспарантно, то има две съществени преимущества – изтъквам по памет редове от писмата, надлежно до Радев и до партиите:

Първо, въвеждането на очевиден избор ще поправи една отдавнашна неправда и нарушаване на законните права на българските жители, живеещи или работещи в чужбина. Всички те, без разлика къде се намират, ще могат да гласоподават за бъдещето на личния си град или село, даже с преференции и даже за независими претенденти.

Второ, един път въведено, онлайн гласуването може да се употребява и за провеждането на различен тип допитвания и съвещания. ДЯГ е тип мажоритарен избор и с него опциите за гражданско деяние и за цивилен надзор върху властта ще бъдат опростени и неимоверно разширени. Ще могат да бъдат обвързани гласуването и мандатът със наложителна поддръжка на гласувалите за самодейностите на избраниците. След въвеждането на ДЯГ и невъзможността за замяна на вота, цялото внимание ще може да бъде пренесено в вярната посока. Защото “важното е не е по какъв начин, а защо се вършат избори – дори не и за кого”.

Моето персонално виждане е, че в случай че единствено чакаме политиците да вземат решение вместо нас, то те постоянно ще вършат избор в своя изгода. Ние би трябвало да слагаме своите претенции и те, като наши представители, би трябвало да ги позволяват. Иначе мястото им не е в Народното събрание, Министерския съвет и Президентството. А с цел да не сметнете, че както някои други желая да се греша в политическият живот у нас, ще подчертая, че за мен е аморално, в случай че не живееш или не смяташ да живееш до гибелта си в България, да се кандидатираш за държавен пост. Но хората зад граница обичат България и не би трябвало да им се захлопва вратата под носа, поради политическите ползи на някаква клика.

Ако вашите читатели са съгласни да се вкара ДЯГ, дано се усещат поканени във ФБ групата с име “Явен избор (група за очевидно гласоподаване, Open Ballot System, Option A4)”. А който не е склонен, дано остави коментар с обосновано мнение или явен въпрос и аз ще се му отговоря.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР